Mit olvashat ki cégvezetőként a béradatokból?

mit olvashat ki cégvezetőként a béradatokból

A bérek, juttatások a munkaerőpiac és a vállalkozások meghatározó elemei. Általánosságban évente egyszer, jellemzően az új év kezdetén (ami egybeesik a minimálbér emelésével is) a legtöbb cég gondosan átvizsgálja a lehetőségeit és újragondolja a bérstruktúrát. Érdemes a folyamatra elegendő időt szánni, hisz a bérverseny mellett a munkavállalói elégedettség fenntartása is kulcsfontosságú a hatékonyság növeléséhez és a piaci eredmények eléréséhez.

Cégvezetőként pedig azt a kérdést is érdemes őszintén megvizsgálni, hogy mik a lehetőségei a vállalkozásnak, mekkora emelést engedhet meg magának, milyen kulcsmutatók javulásának esetén tud magasabb bért kifizetni a munkavállalók számára. A munkahely ugyanis csak akkor lesz egészséges minden szereplő számára, ha őszinte, adatalapú, átlátható rendszer alakul ki, amiben mindenki megtalálja a saját jóllétét, fejlődési lehetőségeit, önmegvalósítási lehetőségeit.

A béradatokkal foglalkozzanak csak a bérszámfejtők?

A gondos kialakítás ellenére a cégvezetők év közben jellemzően csak a bérszámfejtést követően, kifizetendő munkabérként találkoznak a béradatokkal. Ha nem használ szoftveres támogatást ez természetes is, hisz a hóközi lekérések plusz terhet – a vállalat számára pedig költséget – jelentenek a bérszámfejtés számára. Ebben az esetben a vezetőség a munkaszervezést tekintve lényeges lehetőségektől esik el.

Nézzük, milyen információk olvashatóak ki a béradatokból a hónap bármely napján egy törzs-, munkaidő- és béradatokat egyaránt kezelő célszoftverből!

A Norma Munkaidő csomagja a felsorolt adatok felhasználásával támogatja a havi- és időbér kezelését, más csomagjai a lineáris darabbér, klasszikus és kombinált teljesítményalapú bérezés kalkulációját is elvégzik. Mindezek mellett a Norma lehetőséget teremt a juttatások, a dolgozói kedvezmények rögzítésére és a távolléti díjak kezelésére is, valamint az előírt célprémiumok és mozgóbérek kimutatására is.

Miért lényegesek ezek az adatok a cégvezető számára?

A Norma használatával napról napra nyomon követheti a bérköltsége alakulását, ezáltal nem fogja meglepetésként érni a bérszámfejtés eredménye.

  • Ütemezheti, tervezheti és elbírálhatja a prémium kifizetéseket.
  • Láthatja a betegségre, állásidőre, távollétre jutó bér arányát.
  • Tisztában lehet a munkáltatói kedvezmények, közterhek arányával.
  • Ismerheti a béren felüli juttatások megoszlását.

Az adatok alapján hatékony humánerőforrás-kontrolling lépéseket tehet. Felismerheti szükséges munkaerő tényleges mértékét; a munkaerő-felvétel idejét; a munkaerő-felhasználás ciklikusságát, ezáltal adatokra alapozott üzleti döntéseket hozhat, növelve vállalkozása nyereségességét.

Látogasson el megújult weboldalunkra, ismerje meg a Norma megoldásait, kérdéseivel pedig bátran forduljon kollégáinkhoz!

A Norma 14 napig díjmentesen kipróbálható demó verziójának regisztrációjáért kérjük, kattintson ide!

Szerző:
Győri Aletta
A Crosssec Solutions marketingkoordinátoraként az ügyfeleink számára hasznos, érdekes, aktuális tartalmakat gyűjti össze. Gazdasági ismereteit adatvédelmi készségekkel kiegészítve biztosítja a témakörök árnyalt áttekintését.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram