Az év üzleti kihívása: munkabér

Az év üzleti kihívása - a munkabér

Míg előző évben leginkább a járvány hatására kialakult kihívások okoztak fejtörést a vállalatvezetőknek mint a magas fluktuáció, termelési folyamatok fenntartása, eszközök és alapanyagok beszerzése, addig mára ezek a problémák eltörpültek az infláció okozta gazdasági nyomás alatt.

A cikksorozat legújabb részében a Randstad és Evalueserve globális piackutató és elemző cég „HR trends 2023” kutatása alapján – közel 250 hazai vállalat felsővezetőjének részvételével – tekintjük át az év legfőbb vállalati kihívásait és a vállalatok alkalmazkodását segítő stratégiai terveket, majd támpontokat adunk a tervek megvalósításához.

Üzleti kihívások 2023-ban

Ahogy a sorozat korábbi részében is említettük, a munkáltatói költségek növekedése jelentős terhet jelent a vállalkozások számára, különösen a jelen változó gazdasági helyzetben. Ebből kifolyólag nem meglepő, hogy az év legnagyobb kihívását a megkérdezettek többségének (71%) a megnövekedett bérköltségek kezelése jelenti. Ezt követően 61%-kal szerepel a sorban a megnövekedett üzemeltetési költségek kezelése – melyekről szintént írtunk ezelőtt.

Az említett tényezők, továbbá a bérinfláció miatti toborzási nehézségek és a kereskedelmi árrés fenntartásának problémája annyira új a vállalatok életében, hogy a korábbi évben nem is szerepeltek a főbb kihívások között, mostanra pedig kizárólagosan a lista elején helyezkednek el, minden korábbi problémát maguk mögé szorítva.

Reagálva a kihívásokra a vállalatoknak minden eddiginél jobban a személyi jellegű ráfordítások optimalizálására kell koncentrálniuk. Éppen ezért nem meglepő, hogy a legtöbbjük (62%-uk) számára a munkaerő-szükségletek újraértékelése és a szervezetek átalakítása jelenti a kiutat a recesszióból. A rendelkezésre álló humán erőforrás megfelelő felosztása azért is kulcsfontosságú, mivel a vállalatvezetők fele a működősi költségek csökkentésére koncentrálva létszámstoppot vezetett be. Azon vállalatok esetében, ahol aktív toborzás zajlik, a jelöltek irreális fizetési elvárása jelent kihívást.

HR kihívások

A HR szakemberek küzdenek a bérezési és juttatási csomagokkal kapcsolatos elvárások menedzselésével és a legjobban teljesítő munkavállalók megőrzésével, illetve a tehetséges vezetők továbbképzésével. A válaszadók harmada kiemelt figyelmet fordít a munkavállalóik készségeinek fejlesztésére. A képzések azért is kerültek előtérbe, mivel ahogy már említettük a nyitott pozíciók számát lecsökkentették, a vállalatok többsége (56%-a) változatlan létszám mellett igyekszik megőrizni termelékenységét, annak ellenére, hogy 2022-ben még a válaszadók 89%-a tervezett létszámnövelést.

A munkabérek alakulásáról, munkavállalók jövedelmi igényéről, és arról, miért fontos a vállalatnak a dolgozói életszínvonalának fenntartása a cikksorozat előző részében tettünk kifejtést. Már akkor megállapítottuk, hogy a munkavállalók jóléte pozitívan hat a munkahatékonysárára és lojalitására egyaránt. Ezt követően nem ér váratlanul, hogy a vállalatok 97%-a tervezett fizetésemelést 2023-ra. Ennek optimális mértékéről a munkáltatók és munkavállalók máshogyan vélekednek, míg a munkáltatói oldalról a többségük 6-15%-os emelést tervezett, a munkavállalók ennél magasabb, legalább 16, de harmaduk 20% feletti emelést várna el a jelenlegi piaci helyzetben.

Mi tesz vonzóvá egy vállalatot?

A munkavállalók számára az infláció hatására elsődleges szempont lett a munkabér, ekképpen a versenyképes bérezés és juttatások állnak a dobogó első helyén. A vállalatok 80%-a támogatva az igényeket különböző bónuszokat kínál, sokszor egyéni teljesítményhez kötve. Azonban a vállalatvezetőknek pontosan látniuk kell az elvégzett munka és a megtérülés közötti kapcsolatot ahhoz, hogy célokat, béreket, jutalmakat, egyéb személyi jellegű ráfordításokat mindkét fél, a munkáltató és munkavállaló számára is kedvezően határozhassák meg, így lehetővé téve a hosszú távú együttműködést.

Szoftveres erőforrás-tervezéssel pontos képet kaphat az egyéni munkavállalói hatékonyságról, napi jelentésekkel és teljesítmény kimutatásokkal pedig felfedezheti a szükséges beavatkozási pontokat és rejtett munkaerő tartalékokat. Ha a megoldásunkat, a NORMA szoftvert választja ehhez, a munkaügyi- és béradatokat is egy helyen tárolhatja, valamint meghatározhatja a jutalmak, prémiumok kifizetési ütemezését. Az adatok segítségével kimutathatóvá válnak az egyéni elakadások, ezzel alapot kap a képzési, fejlesztési tervekhez is, növelve a hatékonyságon túl a munkavállalók elégedettségét és megbecsültségérzetét.

A megérzések alapján vezetett cégek ideje lejárt. Ha Ön is szeretne egyértelmű kimutatásokat kapni vállalkozása működéséről, munkavállalóinak hatékonyságáról és az egyes feladatokhoz kapcsolódó teljesítményekről, ajánljuk NORMA szoftverünket, amelyet több évtizedes vállalatvezetési ismeretekkel hoztunk létre, emberi erőforrás-intenzív vállalkozások számára. A Norma segítségével átláthatja cége működését, a teljesítések és gyártások nyomon követésével olyan minőségű és mélységű betekintést nyer vállalatának működésébe, amely segít többek közt a személyi jellegű ráfordítások átlátásában, a hatékonyság növelésében és a profitábilis árazás kialakításában is.

Vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel és segítünk a rendszer gyors, megfelelő és kis költségvetéssel megoldható kialakításában és a bevezetésében, hogy továbbra is eredményesen maradhasson az üzleti világ körforgásának része!

Szerző:
Győri Aletta
A Crosssec Solutions marketingkoordinátoraként az ügyfeleink számára hasznos, érdekes, aktuális tartalmakat gyűjti össze. Gazdasági ismereteit adatvédelmi készségekkel kiegészítve biztosítja a témakörök árnyalt áttekintését.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram