Elbocsátás helyett – válasz a költségnövekedésre

Válasz a költségnövekedésre

Korábbi cikkünkben sorra vettük, milyen mértékben emelkedtek a vállalkozások működését érintő költségterhek: bérköltségek, energiaárak, árfolyam ingadozások; most megmutatjuk, hogy milyen válaszokat adtak, hogyan reagáltak a gazdasági változásokra a vállalatvezetők.

Kutatási adatok

Az energia- és üzemanyagár emelkedés vállalkozói szektorra gyakorolt hatásáról a MKIK GVI Nonprofit Kft. és a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. bevonásával végzett több körös kutatást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A felmérés során 379 egyéni vállalkozót, 1355 kisvállalkozást és 139 középvállalkozást kérdeztek meg az energiaárak vállalkozásukra gyakorolt hatásáról.

A kis- és középvállalkozások az ország gazdaságában kulcsszerepet töltenek be. Azzal, hogy a munkavállalók kétharmadát foglalkoztatják és a cégek által létrehozott hozzáadott érték felét termelik ki, a gazdaság motorját is jelentik. Emellett a nagyvállalatok működése is veszélybe kerülne a KKV-k nélkül, hisz a nagyvállalatok beszállítói jellemzően a KKV szektorból kerülnek ki.

Lényeges piaci szerepük ellenére az eddigi támogatási programok nem nyújtottak elégséges segítséget a vállalkozások problémáinak kezelésére. Az pedig bizonytalan, hogy mikor indulhatnak el az EU-pályázati kiírások, és mikor lesznek hozzáférhetők a kkv-kat támogató kedvező feltételű pályázati pénzek. A KKV türelmi ideje azonban korlátozott, a kutatásban résztvevő vállalatok fele kevesebb mint 6 hónapig tudja fenntartani normál működését a jelenlegi piaci feltételek mellett.

Milyen hatással van az energiaárak növekedése a működésre?

Az energiaárak drasztikus növekedése a KKV-kra van leginkább hatással, minden második vállalkozás általános működését korlátozzák a jelenlegi árak. Az előző év szeptemberében – a villamosenergia szerződéses évforduló előtt – a bevételük 25-30%-át költötték az energiaköltségek kifizetésére, a szerződések újrakötésekor azonban 8-15-ször magasabb árakkal találkozhattak.
A kisvállalkozások fele már most is kritikus működési helyzetben van, eddig főként áremeléssel (80%), beruházások elhalasztásával (53%) és a béremelések visszafogásával (47%) reagáltak. Kiútként a válaszadók harmada már most fontolgatja a leépítéseket, ezzel a teljes munkaerőpiacra vetítve 8-15%-os munkanélküliséget okozhatnak, ami tovább rontja a nemzetgazdasági mutatókat.

Amennyiben az energiaárak további 30%-kal emelkednek, terveik szerint a vállalkozások

  • 63%-a emeli az értékesítési árait,
  • 35%-a csökkenti a tervezett béremelést,
  • 33%-a elhalaszt beruházást,
  • 26%-a energiahatékonysági beruházásba kezd,
  • 22%-a csökkenti a forgalmát/visszaszorítja a termelését,
  • 19%-a létszámleépítés mellett dönt,
  • 16%-a kisebb üzemben/irodában folytatja a működését,
  • 14%-a otthoni munkavégzésre áll át (amennyiben lehetséges),
  • 12%-a bezárja az üzemét/leállítja az értékesítést,
  • 11%-a leállítja a termelést.

Elbocsátások ellen szólva

A felsorolt reakciók többsége hatással van az emberi erőforrás menedzsmentre. A bérek visszaszorításának negatív hatásairól már az előző cikkünkben írtunk. Továbbra is úgy látjuk, nem ebben rejlik a hosszútávú megoldás.
A termelés visszaszorítása, a kisebb üzemben folytatott munka és az üzembezárás a szükséges és optimális munkavállalói létszámra és a termelésre is hatással van, ám ezáltal nem csak a fix költségek csökkennek, hanem az elérhető bevétel is negatív irányba változhat.

Az elbocsátások a KKV-k esetében gyártási kapacitás visszaesést okoznak, mivel az amúgy is jellemző szükséges-minimális létszám miatt a kieső munkaerő feladatait nem lehet más munkavállalókra terhelni. Csökkentett munkavállalói szám mellett kevesebb projektet lehet megvalósítani, így ez a döntés a bevétel csökkenését, a portfólió szűkülését hozza magával, amit az amúgy is nehézkes gazdasági környezetben nem célravezető belülről is fokozni.

Elbocsátások helyett

Jelen gazdasági helyzetben a vállalkozások nem engedhetik meg maguknak a bevételeik tudatos csökkentését, ezért az elbocsátások és ezáltal a gyártási kapacitások csökkentése csak rövid távon tűnhet működőképesnek, de a vállalat fennmaradásához nem segít hozzá.

A cégvezetőknek most kell megtalálniuk rejtett erőforrásaikat, amihez viszont pontos adatokra van szükség, az egész termelési és szolgáltatási folyamatra átfogóan. Ezekkel az adatokkal nem elég rendelkezni, olvasni kell belőlük, és olyan összefüggéseket azonosítani, amelyek a vállalati hatékonyság növeléséhez járulnak hozzá. Érdemes felülvizsgálni a teljes működést, mert az, hogy valami 2-5-10-30 éve megfelelőnek bizonyult, vagy a korábbi vállalati életszakaszban az eredményekhez vezetett, nem jelenti jelen pillanatban is a legjobb megoldást.

A meglévő erőforrások optimális felhasználásához, a hatékonyság növeléséhez és a beavatkozási pontok feltárásához látni kell projektekre, feladatokra, munkavállalókra bontva az adatokat. Ezeket felhasználva lehet összeállítani a vállalat átalakításához szükséges cselekvési tervet, meghatározni a folyamat- és szervezetfejlesztési irányokat a vállalat stratégiai céljaival összhangban.
Segítünk, hogy szoftveres támogatással ezek az információk naprakészen a rendelkezésére álljanak, illetve tanácsadóink együttműködésével átalakíthassa vállalata folyamatait a hosszútávú, rentábilis működés érdekében.

A megérzések alapján vezetett cégek ideje lejárt. Ha Ön is szeretne egyértelmű kimutatásokat kapni vállalkozása működéséről, munkavállalóinak hatékonyságáról és az egyes feladatokhoz kapcsolódó teljesítményekről, ajánljuk NORMA szoftverünket, amelyet több évtizedes vállalatvezetési ismeretekkel hoztunk létre, emberi erőforrás-intenzív vállalkozások számára. A Norma segítségével átláthatja cége működését, a teljesítések és gyártások nyomon követésével olyan minőségű és mélységű betekintést nyer vállalatának működésébe, amely segít többek közt a személyi jellegű ráfordítások átlátásában, a hatékonyság növelésében és a profitábilis árazás kialakításában is.

Vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel és segítünk a rendszer gyors, megfelelő és kis költségvetéssel megoldható kialakításában és a bevezetésében, hogy továbbra is eredményesen maradhasson az üzleti világ körforgásának része!

Szerző:
Győri Aletta
A Crosssec Solutions marketingkoordinátoraként az ügyfeleink számára hasznos, érdekes, aktuális tartalmakat gyűjti össze. Gazdasági ismereteit adatvédelmi készségekkel kiegészítve biztosítja a témakörök árnyalt áttekintését.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram