Vállalati egészség: kockázatok és mellékhatások

kockázatértékelés

Készen állnak a folytatásra? Az elmúlt alkalommal odáig jutottunk, hogy 15 kérdés segítségével mélyebb elemzést készítettek a vállalkozás életképességét, egészséges működését befolyásoló külső környezeti tényezőkről.  

A kérdésekre adott válaszokat puzzledarabnak tekintjük, amelyeknek meghatározott helye van a teljes képben. Ahhoz, hogy tudjuk, hogy hová kell tenni őket, adunk ismét egy gyorsan használható segédletet.

Lehetőségek és kockázatok: kizárólag saját szempontjaink mentén

A külső környezet jelenlegi és várható alakulásához kapcsolódó válaszaikat két részre szükséges bontani. 

  • A lehetőségek kategóriájába kerülnek azok a tényezők, amelyek új üzleti irányokat, üzletágakat, erősödő keresletet jelenthetnek a vállalkozás számára.
  • A veszélyek kategóriájába kerülnek azok a tényezők, amelyek jelentős negatív hatást jelenthetnek az üzleti növekedésre, eredményességre, vásárlói szokásokra, a termékek és szolgáltatások iránti fizetőképes igényekre.

Azonosítás és értékelés

Érdemes nagyító alá helyezni és értékelni az azonosított kockázatokat. Az adott helyzet bekövetkezési valószínűsége és hatása alapján meghatározható a kockázatkezelés fontossági sorrendje. Haladó tipp: számoljon mindig a láthatósággal is! Vannak ugyanis olyan kockázatok, amelyek sokáig rejtve maradnak, és az utolsó pillanatban válnak csak láthatóvá. Emiatt azonban nagyon kevés idő lesz az intézkedésre, így paradox módon azokat a kockázati tényezőket érdemes alaposan elemezni, amelyeknek kicsi a láthatósága. A jobb érthetőség kedvéért két példa: az öregedő társadalom okozta munkaerő-ellátottsági kockázatának bekövetkezési valószínűsége magas, hatása közepes, láthatósága magas. Míg például az adójogi törvények vállalkozások számára kedvezőtlen irányú változásának bekövetkezési valószínűsége közepes, hatása magas, láthatósága alacsony – nem tudjuk ugyanis, hogy mikor és milyen irányba változnak meg ezek a jogszabályok. Érdemes tehát eljátszani a gondolattal, hogy mi lenne, ha bekövetkeznének ezek a változások. 

A kockázatértékelést mindig 6 elemű skálán végezze, és a szorzatok szerint állítsa sorrendbe a kockázatokat. 

Kockázatok és mellékhatások: jelentéktelen, elfogadható, kezelendő 

A kockázatok kezelése tekintetében határozza meg a jelentéktelen, elfogadható és kezelendő beosztást. Sorolja be a kockázatokat a megfelelő kategóriába és járjon el az alábbiak szerint: 

  1. Jelentéktelen kockázatok: elfogadás. Jelenleg nincs teendője, de járjon nyitott szemmel és vizsgálja felül az értékelést 3 havonta. 
  1. Elfogadható kockázatok: elkerülés. Törekedjen rá, hogy a kockázatok elkerülhetők legyenek, vizsgálja meg, hogy milyen belső erőforrásokra van szükség ahhoz, hogy mérsékelni tudja a kár mértékét. Legyen rá intézkedési terve! 
  1. Kezelendő kockázatok: csökkentés. Azonnal kutassa fel a veszély elkerülési lehetőségeit. Legyenek alternatív megoldási lehetőségei. A következő negyedévben kiemelten foglalkozzon ezekkel a feladatokkal. Vizsgálja felül a negyedév végén a kár és valószínűség mértékét. Ha változatlan, vagy magasabb értéket vesz fel, javasolt az érintett termék, szolgáltatás újragondolása, esetlegesen felfüggesztése. 

A kockázatértékelést kövesse nyomon rendszeres időközként, és járja végig a fenti lépéseket újra. 

Több évtizedes tapasztalatunk szerint mindig egyszerűbb hideg fejjel, még a baj bekövetkezte előtt végigjárni a megoldási lehetőségeket, mint a károkkal szembesülve gondolkodni a következő lépésen. 

És mivel gyerekkorunk óta mi is szeretjük a boldogan éltek, míg meg nem haltak befejezést, ezért ennek megfelelően zárjuk a sorvezetőnket. Aknázza ki az azonosított lehetőségeit! A belső környezeti erősségek felhasználásával éljen a kínálkozó piaci helyzetekkel, dolgozza ki a cselekvési tervet, amit követve tervezetten érheti el kitűzött céljait! 

Ha nem szeretne várni, és egyből olvasná a következő részt, iratkozzon fel hírlevelünkre és küldjük is! Mi sem szeretjük a kéretlen leveleket, ezért csak a megjelenés előtti új írásokat és információkat küldjük meg feliratkozóinknak! 

Ha lemaradt valamelyik részről, vagy szeretné egyben megkapni a vállalat felméréséhez kapcsolódó feladatokat, iratkozzon fel hamarosan megjelenő letölthető kiadványunkra! 

Rovat:
Nagy Eszter - Crosssec Blog
Szerző:
Nagy-Németh Eszter
Több, mint 10 éves kkv környezetben szerzett tapasztalattal rendelkezik. Korábban alkalmazottként, jelenleg tulajdonosként a folyamatoptimalizációban, és digitalizációban rejlő lehetőségeket tanulmányozza, alkalmazza. A hosszútávú, fenntartható, átlátható és gyakorlatban is alkalmazható megoldások elkötelezett híve.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram