Gyorsjelentéstől a kontrolling rendszer kialakításáig

Bekötött szemmel nem lehet autót vezetni. És vállalkozást?

Milyen mutatókat vizsgál rendszeresen a vállalkozásában? Hogyan épül fel a stratégia és üzleti tervezés folyamata? Eseti gazdasági elemzések vagy kontrolling rendszer támogatja az eredményes működését és a szervezetfejlesztés lépéséit? Hogyan méri és fejleszti a kialakított folyamatokat?

Ahhoz, hogy tisztán lássa az utat, az irányt, a rendelkezésre álló erőforrásokat és a beavatkozási pontokat, szüksége van egy stratégiai és üzleti tervezésen nyugvó kontrolling rendszerre. Nem elég csak néha kipillantani a szemfedő alól!

Először vakító lesz a fény, de útitársként segítünk hozzászokni.
Szeretnék tisztán látni!

Ha az alábbi állítások közül legalább egy...

...de előfordulhat, hogy az összes igaz az Ön vállalkozására, foglaljon időpontot a díjmentes konzultációnkra! Minél hamarabb kapja kézhez a diagnózist, annál gyorsabban tudja kialakítani az eredményes működést!

Növekszik az árbevételem, de nem tudok magasabb osztalékot kifizetni!

Ennek egyik oka lehet, hogy nem csak a bevételek, de a kiadások is ugyanolyan arányban növekednek. Ez lehet, hogy teljesen egészséges jelenség. Az is lehet azonban, hogy jelentős tartalékok vannak a belső környezetben. Hatékonyságnövelés hangzatos, de a gyakorlatban koránt sem egyszerű feladatokat jelent, hiszen ugyanazzal az erőforrás mennyiséggel nagyobb kibocsátást, vagy alacsonyabb erőforrás mennyiséggel ugyanolyan kibocsátást kellene elérni.

A nap végén mindannyian azzal a céllal működtetjük vállalkozásunkat, hogy a lehető legmagasabb profitra tegyünk szert.

Magasabb nyereséget szeretnék!

Kiesett egy/több nagyobb megrendelőm, mert túl magasak az eladási áraim!

COVID-19 járvány óta mintha minden felfordult volna a megszokott világunkban. Háború, magas infláció, energiaválság, beszerzési nehézségek, akár több hónapos alapanyaghiány. Turbulenssé és megannyi új kihívást hordozóvá vált az üzleti élet. Könnyen megesik, hogy biztosnak hitt megrendelők más beszállítót választanak, a potenciális új ügyfelek pedig magasnak tartják az eladási árakat.

Ideje ránézni az önköltségszámításra! Figyelembe venni az erőforrások termelékenységét, és kiszámolni az alkalmazandó óradíjat. Ha ez túl magas a piacnak, akkor pedig fejleszteni: célirányosan és eredményesen.

Kíváncsi vagyok az óradíjamra!

Gondoltam már a teljesítményalapú bérezésre, de nem tudom, hogyan álljak neki!

Azoknál a vállalkozásoknál, ahol nagyon magasak a munkabérek, vagy magas a munkavállalói létszám, az egyik legnagyobb kiadás a személyi jellegű ráfordítás. Egészséges és érthető, hogy a munkavállalók minél többet szeretnének keresni, de ennek arányban kell lennie a bevételekkel és a stratégiai célok eredményes megvalósulásával. Emellett az is kiemelten fontos, hogy a munkavállalók munkavégzése hatékony legyen. Ha nem így van, akkor a fizetésemelés költségét az eladási árakba kell beépíteni, és a megrendelő fizeti meg az alacsony termelékenységet.

Ha megfizeti és nem keres másik beszállítót...

Szeretnék többet tudni a teljesítményalapú bérezésről!

Munkatársaim visszajelzik, hogy nem látják a vállalat céljait, saját feladataikat benne!

Az éves tervezésnél előfordul, hogy kizárólag az anyagilag abban érdekelt felek - tulajdonos és ügyvezető, szereznek tudomást a következő évi célokról. Természetesen lehetnek olyan információk, amely szenzitív jellegük miatt csak rájuk tartoznak. A vállalkozás jövőképe, küldetése, 3-5 éves tervei, ebből levezetett éves céljai azonban megoszthatóvá, sőt együttesen megtervezendővé kell, hogy váljanak a cégnél dolgozó vezetőkkel. Ennek hatására nem csak az íróasztalon pihennek a kiváló ötletek, hanem szervezeti, csapat szintű és egyéni célok, majd feladatok is képezhetőek belőlük.

A nap végén mindenki a pozitív megítélésre vágyik és örül, ha tisztán láthatja az eredményekhez hozzáadott értékét.

Szeretném megismerni az éves tervezést!

Próbáltuk azonosítani a vállalat legfontosabb kulcsmutatóit, de nem jártunk sikerrel!

A vállalat eredményességét jelző kulcsmutatókból száz feletti mennyiséget is könnyedén össze lehet gyűjteni. Gyorsan előállhat az a helyzet, hogy nagyon sok mérőszámot figyel a vezető, de mégsem jut a döntéshez szükséges információkhoz. Ennek több oka is lehet, ezért mi is csak két helyzetet említenénk: nem a vállalati célok elérését megmutatni tudó mutatókat figyelik, ezért a döntési helyzetekben további adatokra is szükségük lesz. Vagy túl sok mutatót próbálnak figyelni, de ezek elemzéséhez nem épül fel megfelelő rendszer, így inkább teher, mint nyereség az adatgyűjtés.

A vállalati stratégiai célokból levezetett és az üzleti terv megvalósulását visszajelző kulcsmutatók a vállalkozás eredményességének, az adatalapú döntéshozatalnak és a teljesítményösztönzésnek a bázisát jelentik.

Szeretném ismerni a vállalkozásom kulcsmutatóit!
Díjmentes konzultáció
Beszéljünk akkor, amikor önnek a legmegfelelőbb!
Időpontot foglalok!

Nagyvállalati módszertanok alkalmazása a kis- és középvállalati szektorban

Kiváló, egészséges és magas teljesítményű szervezetek

A változásokhoz rugalmasan és agilisan alkalmazkodó szervezet, adatvezérelt döntéshozatal, informatív és rendszeres vezetői kimutatások, folyamatos fejlődés. Mi a közös ezekben a jelzőkben? Mindegyik a tudatos vállalatvezetőnek köszönhető, aki időt szán a stratégiaalkotás folyamatára, azonosítja az eredményességet visszaigazoló kulcsmutatókat, kialakítja a mérési és ellenőrzési rendszert, és a kontrolling jelentés tartalmának megfelelően finomítja a szervezet működését. Tervez, cselekszik, elemez és fejleszt.

A tudatos, kontrolling szemléletű vállalatvezetéshez nem elég itt-ott belenyúlni a vállalkozás működésébe, a teljes folyamatot fel kell építeni.
  • Az, hogy a fenti állítások igazak az Ön által vezetett vállalkozásra, azt jelenti: Ön nagyon keményen dolgozott ezidáig. Ennek eredményeként eljutott a vállalkozás következő életszakaszához. Ahogy az életben is, az üzletben is más eszközökre lesz szüksége, hogy eredményesen folytathassa az eddigi munkát. Ezeknek az eszközöknek a megtalálásában, testreszabásában tudunk segíteni az Ön cégének is!
    Időpontot foglalok!

Kapcsolat

A gazdasági elemzés, stratégia és üzleti tervezés, szervezetfejlesztés, kontrolling témakörében végtelen karakterszám se lenne elég, de az olvasás nem viszi Önt közelebb az eredményes működéshez.

A tanácsadó kiválasztása előtt mindannyian arra törekszünk, hogy feltérképezzük: bízhatunk-e eléggé benne? Érti-e a kérdéseinket, működésünket? Én értem-e Őt, működik-e a kémia, el tudom-e képzelni a közös munkát?

Kerüljön ezekhez a válaszokhoz egy lépéssel közelebb, foglaljon időpontot a 45 perces díjmentes konzultációra!

Díjmentes konzultáció
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram