Vállalati egészség: a diagnózis második lépése a környezeti elemzés

Legutóbbi cikkünkben azt ígértük, hogy színesítjük az eddig bemutatott, a vállalkozás életképessége szempontjából fontos makrokörnyezetet. Mint minden új, nagy és ismeretlen terület felfedezésének, ennek az utazásnak is lesznek pozitív és negatív tapasztalatai. Lesznek olyanok, amelyek a vállalkozás szempontjából lehetőségként, kiaknázandó területként, míg mások fenyegetettségként, kockázatként azonosíthatók. 

A magam részéről úgy vélekedem erről az analízisről, hogy elengedhetetlen ahhoz, hogy a vállalkozásunknak jövője lehessen. Ha nem vagyunk elég tájékozottak a szervezetünket, tevékenységünket befolyásoló tényezőkről, a potenciális lehetőségekről vagy éppen a közelgő veszélyekről, akkor könnyedén elsodorhat bennünket az áramlat. Azonban, ha tisztában vagyunk vele, hogy hová tartunk, és milyen körülmények befolyásolhatják működésünket, akkor a megfelelő időben, a megfelelő módszerekkel tudunk reagálni. 

15 elgondolkodtató kérdés, ami megváltoztathatja a vállalkozás jövőjét 

A teljesség igénye nélkül hívjuk most Önöket egy olyan mélymerülésre, ahol sokkal tágabb összefüggések szerint értelmezhetik vállalkozásuk jövőképét, küldetését, működési környezetét, termékeik és szolgáltatásaik életképességét.  

 1. Hogy alakul a népesség korösszetétele, várható élettartama?  
 1. A népesség elöregedése hogyan hat a munkavállalói erőforrásokra és a fogyasztási szokásokra? 
 1. Mennyire magas az iskolázottság, szakképzettségi szint? 
 1. Mennyire jellemző az élethosszig tartó tanulás? 
 1. Van-e társadalmi mobilitás? 
 1. Milyen a termékek vagy szolgáltatások életciklusa? 
 1. Mennyire érhetők el K+F források, technológiai újítások? 
 1. Hogy alakul a vállalkozások és fogyasztók gazdasági helyzete? 
 1. Hogy alakul a vállalkozások termelékenységi mutatója? 
 1. Vannak-e elérhető vállalkozásfejlesztési támogatások akár működési, akár fenntarthatósági, akár beruházási területen és mitől függenek ezek a támogatások? 
 1. Mennyire életszerűek, támogatóak a munka- és adójogi törvények? 
 1. Milyen tényezők befolyásolják a célcsoport vásárlási szokásait? 
 1. A változó világban mire van szüksége a célcsoportnak, milyen elvárásai vannak a szolgáltatókkal kapcsolatban akár fenntarthatóság, etikai, gazdasági tekintetben? 
 1. Mennyire erős a vásárlók alkupozíciója, a termékeiket vagy szolgáltatásunkat helyettesítő alternatívák megléte? 
 1. Mennyire igazságos és tiszta a verseny a vállalkozást érintő piacon? 

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása egyáltalán nem egyszerű. Lehet, hogy további kutatómunkát, más cégvezetőkkel való egyeztetést, további nézőpontok bevonását igénylik. Javasoljuk, szánják rá az időt, hogy részletesen leírják a válaszokat. 

Ha ezzel megvannak, akkor pihenjenek egy nagyot, mert kell erő a folytatáshoz. A következő részben ugyanis összerakjuk a puzzle már eddig meglévő darabjait, és segítünk kialakítani a teljes kép kirakásához szükséges taktikai lépéseket. 

Ha nem szeretne várni, és egyből olvasná a következő részt, iratkozzon fel hírlevelünkre és küldjük is! Mi sem szeretjük a kéretlen leveleket, ezért csak a megjelenés előtti új írásokat és információkat küldjük meg feliratkozóinknak! 

Rovat:
Nagy Eszter - Crosssec Blog
Szerző:
Nagy-Németh Eszter
Több, mint 10 éves kkv környezetben szerzett tapasztalattal rendelkezik. Korábban alkalmazottként, jelenleg tulajdonosként a folyamatoptimalizációban, és digitalizációban rejlő lehetőségeket tanulmányozza, alkalmazza. A hosszútávú, fenntartható, átlátható és gyakorlatban is alkalmazható megoldások elkötelezett híve.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram