Munkáltatói költségek – optimalizálható?

Munáltatói költségek - Optimalizálható?

A munkavállalók örömére, csakúgy, mint a korábbi években, a minimálbér idén is tovább emelkedett, a vállalkozásoknak azonban gondot okozhat az egyéb megnövekedett működési költségeik mellett a magasabb bérköltségek kigazdálkodása. Cikkünkből megtudhatja, milyen mértékű növekedések érintették a vállalati költségeket, és milyen megoldások vannak ezek ellensúlyozására.

2023-as adatok

2023. január 1-étől a minimálbér +16%-kal bruttó 232.000 forintra emelkedett, közvetlen növelve ezzel 200.000 munkavállaló jövedelmét, míg a garantált bérminimum +14%-kal nőtt, bruttó 296.400 Ft-ot elérve és 730.000 munkavállaló fizetését befolyásolva. Mindez arányaiban a korábbi évek növeléseivel egyenlő, azonban a több éves trenddel ellentétben, a munkáltatói bérterhek nem csökkentek, változatlanul 13%-on maradtak a szociális hozzájárulási adó formájában.

A minimálbér emelése nem csak az érintett közel egymillió munkavállalóra van hatással, hiszen a magasabb béreket is felfelé tolja a küszöb emelkedése. A bérezés esetét az infláció tovább árnyalja, 2022 decemberében a fogyasztói árindex – a lakosság által saját felhasználásra vásárolt termékek és szolgáltatások árváltozása +24,5% volt, és a márciusi statisztikákat megtekintve láthatjuk, hogy ez azóta sem javult. Ezzel a munkáltatóknak is érdemes foglalkozniuk, hisz kutatásokkal bizonyított, hogy az a munkavállaló, aki általános megélhetésén aggódik, a munkájában kevésbé hatékony és kétszer nagyobb eséllyel vált munkahelyet. Ennek tükrében az élelmiszer árak emelkedése (+44,8%) és a háztartási energia (gáz, villany) árának emelkedése a munkáltatókra is terhet ró, főleg, hogy 2021-es adatok szerint ez a két komponens teszi ki a háztartások kiadásainak 44,2%-át.

A dolgozók jólétének csökkenése magasabb jövedelmi igény felé kényszeríti őket, ami növeli a vállalatok közötti bérversenyt, nehezítve a szakképzett munkaerő megtartását. Márpedig a Society for Human Resource Management (SHRM) kutatása is megmutatja, hogy a munkaerő megtartása alacsonyabb költségekkel jár a bevételek állandósága mellett mint az új munkaerő toborzása és betanítása. Az új munkaerőt nem csak megtalálni, illeszteni szükséges, hanem számolni kell azzal is, hogy az első 6 hónapban nem tud majd jelentősen és önállóan hozzájárulni a bevételek szinten tartásához, vagy növeléséhez. Ezért volt gyakori már a 2022-es évben, és lesz fontos az idei évben is a plusz juttatások kidolgozása (üzemanyagtérítés, rezsitámogatási összegek, egyéb dolgozói juttatások) vagy az év közbeni béremelés.

Energiaárak

A vállalatoknak nem csak a dolgozóik miatt kell aggódniuk, működési költségeiket a növekvő energiaárak sújtották. A villamosenergia-, földgáz- és távhőellátási szerződések újrakötésekor az előző évhez képest 8-15-ször magasabb árakkal találkozni, ami minden vállalkozás számára gondot okozhat, de a feldolgozóipar esetében a nagy alapterületű és belmagasságú csarnokok és az energiaintenzív berendezések hatványozzák a problémát.

Ezek mellett az alapanyagbeszerzéseket az árfolyamingadozások és az ellátási láncban bekövetkező hiányok, drasztikusan megnövekedett előállítási idők nehezítették meg. Az euro árfolyam a tavalyi évben 352 és 434 Ft között mozgott, megdöntve ezzel a történelmi maximumot, és sajnos a tendenciák alapján nem valószínűsíthető, hogy visszatér a 352 Ft-os szintre.

Mit tehet ebben a helyzetben egy cégvezető?

A működési költségek növekedése a hazai kis- és középvállalkozások 70%-át korlátozza. Erre leggyakrabban áremeléssel, beruházások elhalasztásával, béremelések visszaszorításával reagálnak, de további energiaár emelkedés esetén az elbocsátásokat is kilátásba helyezik. Ezek az intézkedések mind negatív hatást gyakorolnak a vállalatok termelékenységére is, ezért hosszú távon nem nyújtanak kiutat a nehéz helyzetből.

A romló gazdasági környezetben a vállalatirányítás legfontosabb lépése a működés racionalizálása, ami nem egyenlő kizárólag a költségcsökkentéssel. . Sokkal fontosabb, hogy a kiadások átvizsgálásával, optimalizálásával és megfelelő beavatkozásokkal, folyamatfejlesztéssel növeljük a hatékonyságot.

Azt már kifejtettük, miért fontos a munkavállalók megtartása és az életszínvonaluk fenntartásához való hozzájárulás a cég eredményességének szempontjából, ezért általában nem a személyi jellegű kifizetések alacsonyan tartása lesz az a lépés, ami a vállalat fennmaradásához fog vezetni. A magasabb bérekhez azonban elengedhetetlen a termelékenység és a hatékonyság magas szinten tartása, hiszen csak a bevételből és realizált fedezetből tudja ezt kifizetni a vállalatvezető. Egy jól kidolgozott értékelési és juttatási, jutalmazási rendszerrel a lehet megteremteni, hogy a meghatározott célok elérését követően mindenki a nyújtott teljesítményének megfelelően részesüljön az elért eredményekből és ne alakuljon ki bérfeszültség a munkatársak között.

Mi a helyzet a bérekkel?

A béreket ezért érdemes teljesítményhez, teljesítéshez kötni – ami nem egyenlő a teljesítménybérrel –, hogy igazságos, átlátható és számszerűen alátámasztott rendszert alkossunk, amiben minden munkavállaló érti és tudja a saját feladatát. A termelési adatokat valamilyen mélységben minden cég dokumentálja, de a működés optimalizálásához nem mindegy, milyen minőségben tudja ezeket felhasználni a kapacitásainak növelésére vagy a beavatkozási pontok felfedésére, a problémákat feltáró kimutatások elkészítésére. A jelen gazdasági helyzetben a vállalati működést és eredményességet jellemző kulcsmutatókhoz kapcsolódó adatgyűjtés, elemzés, beavatkozás és fejlesztés lehet annak kulcsa, hogy a vállalkozás sikeresen működhessen a továbbiakban is.
Az adatok és az adat alapú döntéshozatal még sosem volt olyan fontos a vállalkozások életében, mint ebben a gazdasági környezetben.

A megérzések alapján vezetett cégek ideje lejárt. Ha Ön is szeretne egyértelmű kimutatásokat kapni vállalkozása működéséről, munkavállalóinak hatékonyságáról és az egyes feladatokhoz kapcsolódó teljesítményekről, ajánljuk szoftverünket, a Normát, amelyet több évtizedes vállalatvezetési ismeretekkel hoztunk létre, emberi erőforrás-intenzív vállalkozások számára. A Norma segítségével átláthatja cége működését, a teljesítések és gyártások nyomon követésével olyan minőségű és mélységű betekintést nyer vállalatának működésébe, amely segít többek közt a személyi jellegű ráfordítások átlátásában, a hatékonyság növelésében és a profitábilis árazás kialakításában is.

Vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel és segítünk a rendszer gyors, megfelelő és kis költségvetéssel megoldható kialakításában és a bevezetésében, hogy továbbra is eredményesen maradhasson az üzleti világ körforgásának része!

Szerző:
Győri Aletta
A Crosssec Solutions marketingkoordinátoraként az ügyfeleink számára hasznos, érdekes, aktuális tartalmakat gyűjti össze. Gazdasági ismereteit adatvédelmi készségekkel kiegészítve biztosítja a témakörök árnyalt áttekintését.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram