Mi az a humánerőforrás-kontrolling, és miért van jelentősége?

A HR kontrolling a vállalati erőforrások közül az embert helyezi középpontba.

A kérdést olvasva azonnal beindul egy természetes ellenállás, mert a kontroll és kontrolling szavak ezt váltják ki ösztönösen belőlünk. De vajon miért? Miért nem szeretjük, ha kontrollálva vagyunk? Mi az a rossz érzés, ami ilyenkor felszínre tör? Engedjék meg, hogy kísérletet tegyek ezeknek a gátaknak a feloldására. A humánerőforrás-kontrollingnak ugyanis ideális állapotban az az eredménye, hogy létrejön egy kiváló, egészséges, magas teljesítményű és hosszútávon működő szervezet. Ez pedig az, amire munkavállalóként és munkáltatóként is egyaránt vágyunk. Tartsanak velem!

Mi az a kontrolling?

Hozzám legközelebb Horváth Péter 1991-ben írt könyvében található definíció áll, amely szerint a „kontrolling nem más, mint a vezetés részfunkcióinak összessége, amelyben az információszolgáltatás biztosítja a tervezési és ellenőrzési rendszer összehangolt, koordinált működését… a kontrolling, mint navigáció ilyen értelemben nem más, mint tervezési-ellenőrzési módszerekkel, számításokkal és különböző elemzésekkel alátámasztani a vállalatvezetés akcióit…”

Összefoglalva: a kontrolling egyfajta biztonsági háló a vállalatvezetés számára. Egy jól felépített rendszer elősegíti, hogy a környezeti változásokhoz gyorsan és rugalmasan tudjanak alkalmazkodni. Ez pedig felbecsülhetetlen ebben a turbulensen változó gazdasági környezetben.

Mert azt a darwini mondásként elterjedt ismeret óta tudjuk, hogy „nem a legerősebb, nem is a legokosabb, hanem a leginkább alkalmazkodni képes faj él túl”. És ez igaz a vállalatokra is.

Milyen hozzávalók alkotják a céges védőhálót?

Folyamatos, naprakész adatgyűjtés és az azokból kinyerhető adekvát információszolgáltatás. Nincsenek konyhakész kontrolling rendszerek, amelyeket csak implementálni kell, de létezik rengeteg kiváló recept. Mindegyik úgy kezdődik, hogy vedd alaposan górcső alá céged felépítését, folyamatait, elérhető rendszereit. Határozd meg a létezésed okát, a küldetésedet, a jövőképedet és az odavezető utat. Nézz szembe a jelen állapot erősségeivel és a fejlesztendő területeivel, valamint a kínálkozó lehetőségekkel és az elkerülendő veszélyekkel. Ha ez mind megvan, akkor süsd ki belőle a tervedet. Szinte már érezni az asztalhoz hívogató illatát.

És akkor a konyhából vissza a tervezőasztalhoz. Ha megvan a cél, akkor meg kell határozni az odavezető utat. Az út megvalósításához pedig szükség van anyagi, tárgyi és emberi erőforrásokra is. Ezt a tervezés szakaszában még pontosan látjuk, de az út során végig szükségünk van a navigációs rendszerre.

Folyamatos információkra, amik visszajelzik számunkra, hogy jó úton haladunk-e. Ugye, hogy kezd egyre barátságosabbá válni a kontroll?

Humán erőforrás, mint a legjobban féltett kincs

Ahogy már említettem, a vállalati célok eléréséhez szükség van a humánerőforrás-szükséglet megtervezésére, folyamatos biztosítására. Az emberi erőforrás a legdrágább és legfontosabb energiaforrás, amit a vállalat felhasznál. Ezért fontos mindent tudni a működéséről. Milyen kompetenciákkal rendelkezik, mik a főbb motivációs faktorai, mitől működik hatékonyan, mikor elégedett, hogyan marad hosszútávon egészséges és munkaképes?

Egy vállalat jóllétét a humán erőforrás szemszögéből négy paraméterrel biztosan le tudjuk írni: hiányzás, fluktuáció, elégedettség, teljesítmény.

Ezeknek a faktoroknak a pontos ismeretében sok kérdésre választ tudunk adni, és célzott beavatkozásokat, összehangolt fejlesztéseket tudunk végezni a humán erőforrás egészséges és hatékony működésének érdekében, ami vállalati szinten magasabb fedezethez, hosszútávú működéshez vezet.

Ez lenne a humánerőforrás-kontrolling?

Igen. A humánerőforrás-kontrolling a vállalati erőforrások közül az embert és az általa végzett tevékenységet helyezi a tervezési-ellenőrzési, elemzési feladatainak középpontjába. És igen, most érkeztünk el a hastájéki szorító érzéshez: ellenőrzés. Ahhoz, hogy a tervek végrehajtása megtörténjen, elengedhetetlen, hogy az az előre meghatározott kontrollpontokon ellenőrizve legyen. Ezt pedig úgy tudja megtenni a vállalatvezetés, ha folyamatosan adatokat gyűjt a humán erőforrás jelen- és távollétéről, szokásairól, működéséről és az elvégzett tevékenységeinek hatékonyságáról.

Ezekből tudja kinyerni azokat az információkat, amik a megfelelő időben megtehető lépéseket megmutatják, majd a megtett lépések sikerességét alátámasztják. Gondoljunk csak arra, hogy milyen lenne, ha az autóban nem lenne üzemanyagszint-visszajelző műszer, vagy a hajón iránytű, akkor mi segítene bennünket a döntésben? Szóval az adatgyűjtés és ellenőrzési-visszajelzési funkció innen nézve elég hasznosnak bizonyul, ugye?

A humánerőforrás-kontrolling tehát nem más, mint egy, a munkavállalók, mint a vállalat legfontosabb és legértékesebb erőforrásainak jóllétét, magas teljesítményét, elégedettségét biztosítani képes tervezési-elemzési-ellenőrzési rendszer. A meghatározott vállalati célok eléréséhez kapcsolódó egyik alapvető mutatószámrendszer, ami nélkül egy hosszútávon nyereségesen működni akaró gazdasági társaság sem tud létezni.

Amennyiben többet szeretne tudni a jól működő, ösztönző, információgazdag rendszerekről, a fejlesztési folyamatról, az erre építhető bérezési és juttatási struktúráról, vagy a szoftveres támogatásról, tanácsadóink örömmel állnak rendelkezésére.

Keressen bennünket bizalommal, még nincs késő a 2024-es gazdasági évet új alapokra helyezni!

Nagy Eszter - Crosssec Blog
Szerző:
Nagy-Németh Eszter
Több, mint 10 éves kkv környezetben szerzett tapasztalattal rendelkezik. Korábban alkalmazottként, jelenleg tulajdonosként a folyamatoptimalizációban, és digitalizációban rejlő lehetőségeket tanulmányozza, alkalmazza. A hosszútávú, fenntartható, átlátható és gyakorlatban is alkalmazható megoldások elkötelezett híve.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram