Egy szoftver minden problémára? 1. rész

Egy szoftver minden problémára? 1. rész

Számos kérdés felmerül, amikor egy cég a szoftverbevezetés mellett dönt. Korábbi cikkünkben megfogalmaztunk nyolc tanácsot, amikkel elkerülheti a gyakori hibákat. Azt is összehasonlítottuk, hogy milyen tényezőket érdemes figyelembe venni, ha szakember bevonásán gondolkodunk. Legújabb cikkünkben azt az utat járjuk be, amin a cégvezető végighalad, amikor a szoftver bevezetésének ötletétől eljut a döntésig.

Változásra változtatás

A szoftverekre valamilyen probléma megoldásaként gondolunk. A problémát előidéző változás eredhet a külső környezet változásaiból, a belső folyamatok átalakítási igényéből, vagy a kettő ok-okozati összefüggéseként. A kiindulási pont minden esetben azonos: tudatosítjuk, hogy változtatnunk kell a jelenlegi működésünkön.

Kattintson a teljes méretért

Ennek felismerése a nulladik lépés a tudatos vállalatvezetés felé. Csak ezt követően leszünk képesek feltárni a hibát, megtervezni a kiküszöbölését és végrehajtani a szükséges beavatkozásokat. Ismerős a folyamat? Nem véletlen, hisz a PDCA – a folyamatos fejlesztés modellje – ugyanezt írja le. Gyakori hiba, hogy a cégvezetők csak eddig a pontig követik a modellt, és az eredmények monitorozása, az esetleges további változtatások megfogalmazása elmarad.

Szoftveres megoldás

A szoftverek segíthetik a vállalat fő folyamatait – gyártás, ügyfélkezelés, logisztika –, de a támogató feladatok ellátását is nagyban megkönnyíthetik. Gyorsíthatják például az automatikus számlázást, a munkavállalók jelenlétének rögzítését, a projektek előrehaladásának nyomon követését. Bármely folyamatban kívánunk szoftveres segítségre támaszkodni, a működésük azonos alapon áll. A vállalkozásban fellelhető adatokat tárolja, dolgozza fel, alakítja a célnak leginkább megfelelőbben.

De tényleg elegendő egyetlen szoftver, és minden probléma megszűnik? Sokan így tekintenek az ERP (vállalatirányítási) rendszerekre, hisz ezek széles körű betekintést nyújtanak a vállalati működésbe. Hiányosságuk pedig pont ebből adódik, mert nem tudnak egyszerre széles körű és mély lefedettséggel dolgozni, emiatt a működési folyamatok menedzseléséhez, az üzleti döntések meghozatalához sokszor nem adnak kellően részletes betekintést. Stratégiai szinten a feladatuk leginkább a problémák felfedése, de azok feltárása már túlmutat a lehetőségeken.

Ha már látja, hogy milyen területen lehet elakadás, veszteség – akár ERP használatával, akár anélkül –, akkor a probléma megoldásához érdemes a megfelelő célszoftver bevezetésén elgondolkodni.

Miért nem hozza az elvárt eredményt?

Ha nem szeretné, hogy a fenti kérdés Önben is megfogalmazódjon a célszoftver használatba vételét követően, bevezetés előtt szánjon kellő időt a probléma feltárása mellett a célok és elvárások definiálására is, hisz a tervezés nem a multik kiváltsága. Saját értékeink tisztázásával, valamint a követelmények pontos meghatározásával elkerülhető, hogy egy pozitív első benyomás, vagy egy jó értékesítési tevékenység hatására az elvárásainknak nem megfelelő szoftvert válasszunk. A cikksorozat második részében a nem megfelelő használatból fakadó hibák megelőzéséhez adunk tanácsokat.

Kérje a Crosssec Solution Kft. tapasztalt szoftverbevezetési tanácsadóinak segítségét! Szakértőink részt vettek a saját üzleti, HR kontrolling szoftverünk fejlesztési folyamatában is, ezért mindkét oldalról ismerik a területet. Támogatják Önt a meglévő szoftverei átvizsgálásában, a követelményspecifikáció elkészítésében, a megfelelő szoftver megtalálásában, továbbá a bevezetés teljes ideje alatt.

Vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel!

Szerző:
Győri Aletta
A Crosssec Solutions marketingkoordinátoraként az ügyfeleink számára hasznos, érdekes, aktuális tartalmakat gyűjti össze. Gazdasági ismereteit adatvédelmi készségekkel kiegészítve biztosítja a témakörök árnyalt áttekintését.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram