Tervezzünk, mint a nagyok!

Tervezzünk, mint a nagyok

Korábbi cikkünkben bemutattuk milyen gazdasági környezet várhat a cégvezetőkre 2024-ben, most tekintsük át hogyan tudunk hatékonyan felkészülni az új helyzetekre.

Jók a megérzéseim

Megérzések, szokások alapján vállalkozást vezetni sokáig kifizetődő volt, sőt a vállalati első életszakaszokban sokszor természetes. Azonban az elmúlt időszak több irányból támadta a korábbi jó szokásokat. Elég visszagondolni az energiaárak hirtelen emelkedésére, vagy az ingadozó árfolyamokra, amely tényezők gyors döntést és reagálást igényeltek a hazai kis- és középvállalkozások vezetőitől. Ezt a lépést nem minden cég vette sikeresen, idén a felszámolási kérelmek száma 11.000 megszűnő vállalkozással rekordot döntött.

Az átalakuló piac részeként a munkaerőpiaci változásokat sem szabad szem elől tévesztenünk. Előreláthatóan a munkaerőhiány okozta toborzási nehézségek és a bérverseny miatti munkaerőmegtartási problémák továbbra is jellemezni fogják a gazdaságot. Ezek mellett számos régről húzódó problémát is meg kell oldania a fennmaradni vágyó cégeknek, ilyenek a folyamatszemléleti hiányosságok, üzleti tervezési nehézségek és a digitalizációs megoldások terén való lemaradás is.

Tanuljunk a nagyoktól!

A gazdasági változásokra való reagálásban a multinacionális vállalatok jó példát mutatnak, mivel számukra az egyik legfontosabb versenyelőny a változó helyzetek és jövőbeli előrejelzések kapcsán meghozandó gyors, valós idejű és megfelelő válaszok megtalálásának képessége. A multik tervezése jóval előremutatóbb a hazai kisvállalkozásoknál, hisz még mi sok esetben csak januárban kezdünk neki az év tervezésének (vagy néha még egy belső üzleti tervet sem készítünk), addig a multik már most szeptemberben a jövő évi stratégiai célokról tárgyalnak.

A kis- és közepes méretű vállalkozásoknak sok esetben nincs lehetőségük a nagyvállalati példák követésére, a stratégiaalkotás azonban kivételt jelent ez alól, hisz célokat és az ezekhez elvezető utak stratégiai kidolgozását mérettől függetlenül minden vállalkozás meg tudja tenni. És az első lépést nem feltétlenül kell egy komplex és magas szintű szakmai tudást igénylő feladatként azonosítani: már az kedvező változásokat hozhat cégünk életében, ha foglalkozunk a jövőnk tudatos formálásával.

Az üzleti döntések tervezéséhez, stratégiai célok eléréséhez, megfelelő időben történő beavatkozásokhoz valódi adatokra van szükség. A pontos és reális üzleti tervezéshez először rendelkezniük kell a környezetet érintő információkkal és a szervezeten belüli adatokkal. A belső adatok figyelmen kívül hagyása a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hisz ezek nélkül továbbra is csak a megérzéseinkre hallgathatunk. Az adatok kezelésének képessége a szervezeti fejlesztés támogatásának legfontosabb összetevője, hisz segítségével hatékony üzleti döntéseket hozhatunk.

Honnan lesznek adataink?

Adatok minden üzleti folyamatban vannak, csak el kell kezdeni ezeket mérni, számszerűsíteni, feldolgozni. Mint minden, ez is egy jól irányzott kérdéssel kezdődik: mire vagyok kíváncsi az adott folyamattal, üzletággal, területtel kapcsolatban? Ez határozza meg az adatgyűjtés módszerét, rendszerességét, mélységét. Az adatvezérelt vállalatvezetés támogatásához és a döntéstámogatáshoz számos üzleti szoftver áll rendelkezésünkre. Az igényeink felmérése és a megoldandó problémák felfedése után érdemes alaposan körülnézni a piacon. A szoftverbevezetést érintő gyakori kérdéseket egy korábbi cikkünkben válaszoltuk meg.

A Crosssec Solutions Kft. szakértői örömmel segítenek minden olyan vállalkozásnak, ahol éppen szoftverbevezetési projekt indul, vagy esetleg a már folyamatban lévő bevezetés során olyan problémákba ütköztek, amelyek megoldását külsős, szakértő csapatra bíznák. A közös munka alapját a vállalati stratégiai céljainak azonosítása adja meg. Kérjük forduljanak hozzánk bizalommal a weboldalunkon.

Szerző:
Győri Aletta
A Crosssec Solutions marketingkoordinátoraként az ügyfeleink számára hasznos, érdekes, aktuális tartalmakat gyűjti össze. Gazdasági ismereteit adatvédelmi készségekkel kiegészítve biztosítja a témakörök árnyalt áttekintését.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram