Vállalati egészség: külső környezeti hatások 

vállalat környezete

Az emberi test és a vállalkozások működése, egészséges és gyengélkedő állapota között felismerhető az azonos mintázat. Az emberi test egészsége esetében is elsődleges a genetika, a családi kórlefolyások, az éppen aktuális fizikai-szellemi-mentális állóképesség, tehát számos belső adottság. A civilizáció fejlődésének következtében a külső környezetünk és az életmódunk is jelentősen megváltozott, ami szignifikánsan hat a belső adottságainkra: “a genetika tölti meg a fegyvert, de az életmód húzza meg a ravaszt”. 

A vállalkozás belső környezetét az elmúlt alkalommal megosztott önellenőrző lista segítségével felmérték. Láthatóvá váltak azok a területek, amelyek azonnali figyelmet igényelnek, és azok is, amelyek eredményességével elégedettek lehetnek. Az azonnali cselekvés helyett az elkészített lista kerüljön egy kis időre a fiókba, és a fókusz a vállalkozás mikrokörnyezetéről (belső) most a makróra (külső) helyeződjön. 

Környezet és a vállalkozás: egyirányúság, és nem kölcsönhatás 

A vállalkozás mindennapjait számos, makrokörnyezetben, nemzeti vagy nemzetközi szinten értelmezhető tényező befolyásolja. Jelen cikkünkben a teljesség igénye nélkül 7 területet tekintünk át.  

  1. Társadalmi tényezők: ide tartoznak a népesség demográfiai jellemzői, amelyek befolyásolják a vállalkozás termékei vagy szolgáltatásai iránti keresletet, valamint a vállalat működésére is hatást gyakorolnak. 
  2. Technológiai tényezők: ide tartoznak az innovációval, technológiai fejlődéssel kapcsolatos jellemzők, de a tanulási, fejlesztési képesség és igény is. Ezek befolyásolják az előállítási, üzemeltetési költségeket, minőséget, versenyhelyzetet. 
  3.  Gazdasági tényezők: ide tartoznak a vállalkozás gazdasági eredményeire ható tényezők, úgymint GDP, munkanélküliség, átlagkereset, energiaárak, infláció. Ezek hatásait az elmúlt évek megélései miatt - úgy érzem - felesleges is részletesebben kifejteni: nagymértékben befolyásolják az árképzést, a versenyképességet és a nyereséget is. 
  4. Természeti tényezők: itt elsődlegesen a környezetvédelmi előírásokat említjük, bár azon vállalkozások számára, akik a mezőgazdaságban, agráriumban tevékenykednek, ennél jóval szélesebb körben szükséges elemzések végezniük. A környezettudatosság, a fenntarthatóság egyre inkább előtérbe helyezi ezeknek a tényezőknek a vizsgálatát és hatását a vállalkozás életképességére, megítélésére. 
  5. Politikai tényezők: bármennyire is kerüljünk a kérdést, egy alapos elemzés során fontos vizsgálni az aktuális politikai helyzetet, a szabályozásokat, munkajogi és adózási kérdéseket, hiszen ezek is jelentős hatással lehetnek vállalkozásunk életfunkcióira. 
  6. Jogi tényezők: kicsit tágabb, mint a politikai terület, és sokkal részletesebben szükséges elemezni a vállalkozás jogszabályi környezete és annak szervezetre gyakorolt hatását. 
  7. Erkölcsi tényezők: azon erkölcsi kérdések összessége, amely a munkavállalók és vállalkozások cselekedetei megítélhetővé teszik. Ide tartoznak a társadalmi felelősségvállalással, a vállalati értékrenddel, az üzleti titkok kezelésével, diszkriminációval kapcsolatos vélekedések. 

És ezzel a felsorolással éppen csak megérintettük azt a szintet, ahol hobbibúvárként egy pipával és úszószemüveggel láthatjuk a felszín alatti világ első elemeit. A vállalkozásunk hosszú távú és eredményes működése érdekében azonban érdemes edzeni magunkat, technikákat tanulnunk és mélyebbre merülnünk. Ha erre nem éreznek most elhivatottságot, tartsanak velünk a következő részekben is, ahol színesítjük a jelenlegi képet. 

Ha nem szeretne várni, és egyből olvasná a következő részt, iratkozzon fel hírlevelünkre és küldjük is! Mi sem szeretjük a kéretlen leveleket, ezért csak a megjelenés előtti új írásokat és információkat küldjük meg feliratkozóinknak! 

Rovat:
Nagy Eszter - Crosssec Blog
Szerző:
Nagy-Németh Eszter
Több, mint 10 éves kkv környezetben szerzett tapasztalattal rendelkezik. Korábban alkalmazottként, jelenleg tulajdonosként a folyamatoptimalizációban, és digitalizációban rejlő lehetőségeket tanulmányozza, alkalmazza. A hosszútávú, fenntartható, átlátható és gyakorlatban is alkalmazható megoldások elkötelezett híve.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram