Vállalati egészség: a diagnózis első lépése az önvizsgálat

Előző cikkeinkben írtunk a vállalati működés 3 pilléréről, és az eredményes felhasználásukat befolyásoló tényezőkről. Most ezeket az ismereteket kapcsoljuk össze, így Ön is el tud végezni egy gyors önértékelést. Sokszor halljuk az önvizsgálat hasznosságát a házi- vagy szakorvosunktól. Ha kellően ismerjük magunkat, tudjuk, hogy mikor vagyunk jól vagy rosszul. Azonosítjuk a rossz közérzetet, eltéréseket a korábbi viselkedéstől, fizikai vagy szellemi állapottól.

Ugyanilyen megfigyeléseket tanácsolt tenni a vállalkozás működésével kapcsolatban is: megadott szempontrendszer szerint értékelni a jelen állapotot. Ha úgy érzi, hogy elégedettségre ad okot az eredmény, folytassa a megszokott ügyvitelt. Ellenkező esetben javasoljuk, mihamarabb konzultáljon szervezetfejlesztőjével.

Erősségek és fejlesztendő területek

A szervezeti hatékonyságot csökkentő, operatív tevékenységet akadályozó és a mindennapi munkát hátráltató tényezőket érdemes nagyító alá helyezni. Vigyázat: az első felismerések fájdalmasak és elkeserítőek lehetnek, ennek ellenére javasolt a tiszta tükör és a legnagyobb őszinteség! Nem érdemes magunk előtt letagadni semmit, mert az csak további versenyhátrányt jelent a konkurenseinkhez képest. A pontos képpel a kezünkben bármilyen fejlesztési terv kidolgozható.

Ellenőrző lista elkészítése házilag

Készítse el a listát táblázatos vagy szöveges formátumban, és egy hatelemű skálán értékelje a jelen állapotot! 1 - azonnali változtatásra van szükség, 6 - minden tökéletes ezen a területen:

  • pénz: likviditás, pénzáramlás, pénzügyi stabilitás
  • munkatársak: felkészültség, gyakorlati és elméleti tudás, kitartás, szorgalom, teljesítmény, eredményesség, megfelelő ember a megfelelő helyen
  • eszközök, gépek, berendezések: teljesítmény, kapacitáskihasználtság, karbantartási költségek, szakmai tudás a magas szintű használathoz
  • vevői állomány: megbízhatóság, kiszámíthatóság, elkötelezettség, folytonosság
  • folyamatok, struktúra: felépített, célok elérését támogató, ellenőrzött, folyamatosan karbantartott
  • rendszerek, szoftverek: folyamatok alapján felépített, adatalapú döntéstámogatás, mérési-elemzési-fejlesztési lehetőségek
  • vízió, misszió, értékrend: átgondolt, rendszeresen felülvizsgált, érintetti felek által ismert és elfogadott
  • információ, vállalati tudásvagyon: ismert, kommunikált, rendszerezett, átadható ismeretek és módszerek.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jelen önértékelés nem helyettesíti a gyakorlott szakember által készített szervezeti diagnózist, azonban megfelelő látképet adhat a vállalkozásának jelenlegi teljesítőképességéről, fejlesztendő területeiről.

Amennyiben érdekli, hogy milyen további vizsgálati szempontokkal érdemes kiegészítenie a most elkészített listát, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként juthasson az újabb bejegyzéseinkhez!

Rovat:
Nagy Eszter - Crosssec Blog
Szerző:
Nagy-Németh Eszter
Több, mint 10 éves kkv környezetben szerzett tapasztalattal rendelkezik. Korábban alkalmazottként, jelenleg tulajdonosként a folyamatoptimalizációban, és digitalizációban rejlő lehetőségeket tanulmányozza, alkalmazza. A hosszútávú, fenntartható, átlátható és gyakorlatban is alkalmazható megoldások elkötelezett híve.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram