Miért fontos a HR kontrolling a cégvezetőknek?

a HR kontrolling nélkülözhetetlen a kitűzött célok eléréséhez

Bevallom, még soha nem olvastam utána a fontos szó definíciójának. Most viszont csillapíthatatlan érzés lett úrrá rajtam és utánajártam. Az egyik értelmezés szerint a fontos azt jelenti, hogy érdeklődéslekötő; amiről egy személy úgy tekinti, úgy hiszi, hogy nagy jelentőségű, és ezért haladéktalanul cselekednie kell azzal kapcsolatban, vagy figyelmet kell fordítania rá. Fontos tehát az, ami számít. Egy másik értelmezés szerint a fontos a kihagyhatatlanul szükséges (körülmény, előzmény, tett, feltétel), azaz egy kitűzött cél eléréséhez, egy feladat elvégzéséhez mindenképpen nélkülözhetetlen.

Nézzük meg a fenti definíciókon keresztül a humánerőforrás-kontrolling és a cégvezetők kapcsolatát!

Nagy jelentőségű és figyelmet igénylő

A korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a vállalatunk humán erőforrás állománya a legjobban féltett kincsünk. Hogy miért? Mert nagyon drága, és nagyon kevés áll belőle rendelkezésre. Az Európai Uniós tagságunkat megszerezve szabaddá vált a munkaerő áramlása a szellemi és a fizikai munkakörökben egyaránt. A féléves ösztöndíjak, a szuper külföldi munkalehetőségek, a versenyképes fizetések és a kint élő barátok mind-mind nehezítik a magyar munkaadók helyzetét. A népesség csökkenése miatt eleve kisebb a potenciális munkavállalói szám, ebből pedig megtalálni a munkáltató számára megfelelőt, kisebb csodával ér fel.

A munkaszerződéssel együtt megköttetik az úgynevezett pszichológiai szerződés is. Ennek létrejöttekor magasan motivált, tenni akaró, lelkes munkavállalókkal találkozhatunk, akik kreativitásukkal mindent meg szeretnének tenni azért, hogy a kölcsönösen előnyös feltételrendszer fennálljon a munkáltató és a munkavállaló között.

Az idő előrehaladtával azonban jönnek a dolgos, vagy kevésbé szorgos mindennapok. Változás állhat be a munkavállaló motivációjában, aminek jelzőrendszere a jól felépített HR kontrolling. A változás korai detektálása nagy jelentőségű, a mögöttes ok pedig figyelmet, majd megoldást igényel. Tehát fontos, mert számít, mert számítunk rá.

A kitűzött cél eléréséhez nélkülözhetetlen

A munkavállalót okkal, egy konkrétan meghatározható céllal vesszük fel a vállalathoz. Jobb esetben pontosan ismerjük a munkaköri feladatait, felelősségét és hatáskörét, és tudjuk azt is, hogy milyen kompetenciákkal rendelkezik. A munkába állást követően a próbaidő alatt próbáljuk a felvételi során szerzett információkat minél pontosabb adatokkal alátámasztani. De mi az, ami ebben a cégvezető szolgálatában áll?

A nyereségesen, tervezetten, magas hatékonysággal működő vállalatok mindegyike rendelkezik HR kontrolling rendszerrel. Ennek segítségével tudja nagyító alá tenni a munkavállalókkal kapcsolatos legfontosabb paramétereket, amelyek - a teljesség igénye nélkül - a jelenlét/távollét, a fluktuáció, az elégedettség és a teljesítmény skáláján mérhetők. Ezeket azonban nem elegendő csak néha-néha megnézni, vagy felületesen átfutni, tervezetten szükséges elemezni. A jól működő HR kontrolling rendszer hatására valós időben lehet beavatkozni, fejlesztési lépéseket tenni, a tervhez képest azonosított eltéréseket korrigálni, felfedezni a változások mögötti összefüggéseket. Összefoglalva: az adekvát információszolgáltatás a kitűzött cél eléréséhez nélkülözhetetlen, azaz kiemelkedően fontos.

Haladéktalanul cselekvésre ösztönző

A humán erőforrás a vállalat legdrágább kincse. A cégek nagy többségénél a személyi jellegű ráfordítás a legnagyobb költségelem. A munkaszerződés megkötése során a munkavállaló áruba bocsátotta a munkaerejét, a munkáltató pedig megvásárolta azt. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy hogyan használja fel azt. Gondoljunk csak arra, hogy milyen lenne, ha a megvásárolt élelmiszernek rendszerint csak a 40-50 százalékát fogyasztanánk el, a többit pedig kidobnánk! Ugye, hogy micsoda pazarlásnak gondolnánk, és azonnal másképp terveznénk a napi étkezéseket? Nincs ez másképp a munkavállalók esetében sem, hiszen a tárgyhóban fel nem használt erőforrás már nem lesz elérhető többé. Ezért folyamatosan, naprakészen kell ismernünk a humán erőforrás rendelkezésre állását és hatékony munkavégzési módját.

Ahhoz, hogy a vállalat hosszútávon, nyereségesen, egészségesen és magas teljesítménnyel tudjon működni, a HR kontrolling szemlélet elsajátítása és a rendszer kialakítása kihagyhatatlanul szükséges, tehát a mai turbulens gazdasági környezetben nagyon fontos.

Amennyiben többet szeretne tudni a jól működő, ösztönző, információgazdag rendszerekről, a fejlesztési folyamatról, az erre építhető bérezési és juttatási struktúráról, vagy a szoftveres támogatásról, tanácsadóink örömmel állnak rendelkezésére.

Keressen bennünket bizalommal, még nincs késő a 2024-es gazdasági évet új alapokra helyezni!

Nagy Eszter - Crosssec Blog
Szerző:
Nagy-Németh Eszter
Több, mint 10 éves kkv környezetben szerzett tapasztalattal rendelkezik. Korábban alkalmazottként, jelenleg tulajdonosként a folyamatoptimalizációban, és digitalizációban rejlő lehetőségeket tanulmányozza, alkalmazza. A hosszútávú, fenntartható, átlátható és gyakorlatban is alkalmazható megoldások elkötelezett híve.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram