Bérköltségek kezelése – 2024 üzleti kihívása

bérköltségek

A hazai cégvezetők a korábbinál kevésbé aggódnak az üzemeltetési költségek, az energiaárak és az alapanyagok biztosítása miatt. Emellett az inflációval összefüggően megnövekedett bérköltségek kezelése 78 százalékukat aggasztja, a Randstad és az Evalueserve globális piackutató és elemző cég friss kutatása szerint.

Toborzás

Míg 2022-ben a cégvezetők 89 százaléka tervezett létszámbővítést, addig ez az arány mára 30 százalékra esett vissza, sőt idén a vállalatok 17 százaléka a kilépő munkaerő pótlását sem tervezi.

A toborzás során tovább nőtt a jelöltek irreális fizetési elvárásából adódó nehézségek aránya, amely az esetek 88 százalékában jelentkezik. Emellett a szakmai tapasztalat és a nyelvtudás hiánya okoz gyakran gondot. Közel megduplázódott a munka és a magánélet egyensúlyával kapcsolatos elvárások és a szakképzettség hiányából adódó problémák előfordulása is.

A válaszadó 353 hazai cégvezető tapasztalata szerint a tehetségek bevonzásának legfontosabb elemei a versenyképes bérezés és a rugalmas munkarend. Az előző évhez képest a munkáltatói márka mellett fontos, hogy milyen képzéseket nyújt a munkahely, szempont a könnyű megközelíthetőség és a sokszínű, befogadó munkakörnyezet is egyre inkább elvárás az álláskeresők részéről.

Bérköltségek

A munkaerő megtartása folyamatos feladatot jelent. Az előzőévhez képest 7 százalékkal nagyobb, 78 százalékos arányban továbbra is listavezető a kihívások között a bérezési és juttatási csomagokkal kapcsolatos elvárások menedzselése. A vállalatok a problémára elsősorban fizetésemeléssel reagálnak, a válaszadók 77 százaléka jelölte meg ezt a megoldást.

Fizetésemelések tekintetében a munkáltatók fele 11-15 százalékkal emelt a béreken 2023-ban. Az idei évben a vállalatok 30 százaléka tervez az tavalyival azonos mértékű emelést, többségük (56 százalék) kevesebb, csak 6-10 százalékos emelést tud kigazdálkodni. Ehhez képest a munkavállalók egyharmada 11-15 százalék közötti emelést, fele pedig ennél is magasabb, akár 20 százalék feletti béremelést tart elvártnak. Az általános, 6-10 százalékos emelést csupán a munkavállalók 8 százaléka tartja elfogadhatónak.

A bérverseny egyre nagyobb hatással van a cégek működésére: a távozó munkavállalók 86 százaléka egy jobb ajánlat (fizetés, feltételek) miatt hagyja el a céget.

Szoftveres támogatás és teljesítményalapú bérezés a tehetségek megtartásáért

Az elvárt béremelésekkel nem lehet lépést tartani, ha a vállalat működésének hatékonyságát nem tudjuk növelni, ehhez viszont a munkavállalóink bevonására is szükség van.

A vállalatok 90 százaléka már most is kínál valamilyen teljesítménybónuszt. A bónuszrendszer azonban akkor lesz mindkét fél számára előnyös, motiváló és fenntartható, ha az elvárt teljesítményt pontosan, adatokra alapozva határozzuk meg és követjük nyomon.

A Norma HR-kontrolling szoftver támogatja Önt a munkavállalói törzsadatok, béradatok, munkaidő- és tevékenységadatok nyilvántartásában. Mindezeket naprakészen, elemezhető formában teszi elérhetővé a vezetőség számára, hogy üzleti döntéseit tényadatokra alapozva hozhassa meg.

Ha kíváncsi, miképp járul hozzá a Norma szervezete kiválóságához, egészséges működéséhez, magas teljesítményéhez, látogasson el weboldalunkra és vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal! Éljen akár 45 perc díjmentes konzultációnkkal, ahol ügyvezetőnk válaszolja meg minden felmerülő kérdését! Foglaljon időpontot  és csökkentse az Önre nehezedő terhelést!

Szerző:
Győri Aletta
A Crosssec Solutions marketingkoordinátoraként az ügyfeleink számára hasznos, érdekes, aktuális tartalmakat gyűjti össze. Gazdasági ismereteit adatvédelmi készségekkel kiegészítve biztosítja a témakörök árnyalt áttekintését.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram