Az adatok szerepe a vállalatok átalakításában – HR kontrolling - 3. rész

PP konferencia - HR Kontrolling

Milyen a jó stratégiai terv? Miért fontos a stratégiai tervezés, stratégiai menedzsment? Hogyan érdemes elkezdeni? Hogy kapcsolódnak ide a vállalati adatok? Mi a HR kontrolling szerepe az egészben? Nagy Eszter, a Crosssec Solutinons Kft. tulajdonos ügyvezetője ezen kérdéseket járta körbe a Piac és Profit CHANGE is a CHANCE – A változás maga az esély! konferenciáján tartott előadásában, melyhez a 20 éves KKV vállalatvezetési, vezetői tanácsadási tapasztalatait is felhasználta.

Korábbi két cikkünkben a stratégiaalkotásról és a stratégiai terv létrehozásáról nyújtott Eszter ismereteket, a cikkosorozat zárásaként pedig a vállalati adatok szerepéről és a HR kontrolling kapcsolódásáról tudhat meg többet.

Az előadás harmadik része megtekinthető videón is

Adatok a vállalatban

Hol és milyen szerepe van az adatgyűjtésnek? Ahogy a korábbi cikkeinkben is említettük, nagyon fontos a jelen állapot elemzése. Rengeteg adat van egy cégben, de ezzel nem mondunk újdonságot. Ezek nem olyan dolgok, amiket teljes nulláról kell elkezdeni.

Adatokat gyűjtünk jogszabályi kötelezettségként előírt adatszolgáltatáshoz, a könyveléshez, így nagyon sok mindent tudhatunk ma is a használt rendszereinkből – nyilván azok, használnak CRM rendszert vagy az ERP rendszert, de azok is, akiknek Excel tábláik vannak – hiszen ez a tudás ott van, csak információvá kell tudni alakítani őket, meg kell tudni mondani, hogy mihez képest szeretnénk értelmezni ezeket az adatokat.

HR kontrolling

Személyes érintettségünk, hogy a Crosssec tevékenységéhez kapcsolódóan főleg a HR kontrolling területtel foglalkozunk, a munkavállalói belső tartalékokat próbáljuk feltérképezni. Eszter az elmúlt 8 évben azt tapasztalta, hogy bár a vállalatvezetők nagyon pontosan tudják, hogy amikor egy ingatlant kibérlünk, akkor a bérleti szerződésben milyen jogok és kötelezettségek vannak. Jól tudják, hogy a bérleti díjért nekünk mit kell kapniuk és azt is tudják, hogy ha valami történt, akkor kinek és hogyan tudnak szólni. Viszont azt sokkal kevésbé ismerik, hogy a munkatársaik, akik a cégben dolgoznak mit adnak számukra, és ezt milyen hatékonysággal teszik.

Eszter az előadásába is kiemelte, hogy hisz az egészséges szervezetben, ahol a munkatársak jól érezhetik magukat, ahol nem büntető és jutalmazó rendszerbe érkeznek be nap mint nap, hanem egy számukra is inspiráló környezetben dolgozhatnak. A termelőtevékenységet végzők sincsenek kizárva ennek lehetőségéből, ők is érezhetik magukat a Maslow piramis felsőbb szintjein.

A Crosssec HR kontrolling tanácsadása nem arról szól, hogy rámutassunk ki az, akit gyorsan ki kell rakni a cégből, hanem azt mutatjuk meg mi az, ami nem teljesen passzol és hol kellene belenyúlni a rendszerbe ennek korrigálására. Hisszük, hogy ha a vezetők kommunikálnak a munkatársakkal, ha azonosítják az ő elakadásaikat, ha tisztán látják azt, hogy mi is az ő teljesítményük, akkor azon lehet javítani. Lehet, hogy áthelyezéssel, munkakör gazdagítással vagy szűkítéssel, de lehet hogy elválással. A lényeg, hogy ezek a problémák feltérképezhetőek legyenek és ezen keresztül változtatni is lehessen rajtuk, mert abban az esetben, ha vállalkozás munkavállalókat alkalmaz, a személyi jellegű ráfordítás a legnagyobb költségük.

Következzen néhány gondolatébresztő az adatok felhasználása kapcsán. Reális lehet-e vajon egy becslés, ha nem tudjuk, hogy mi a konkrét kiindulási pont? Elérhetünk-e a céljainkhoz, hogyha nem tudjuk megbecsülni a pontos távolságot tőlük? Hogyan tudjuk meghatározni a szükséges anyagi, tárgyi és emberi erőforrásokat, hogyha nincsenek megfelelő adataink? Addig, ameddig nem tudjuk ezeket az adatokat, minden célunk vágy marad igazából, mert nem tudjuk megtervezni a konkrét odavezető utat. Bár benne vagyunk egy nagyon turbulens gazdasági környezetben, egy nagyon nehéz helyzetben, de sosem késő elkezdeni ezt a folyamatot.

Konklúzió

Összefoglalva a cikksorozat tanulságait a következőket tudhattuk meg:

  • Legyen egy világos jövőképünk, ami számokkal leírható. Tervezzük meg az utat, ami a jelen állapotból a tervezett jövőképhez vezet, határidővel, felelőssel, elvárt eredményekkel és eredményjelölőkkel, amin keresztül látjuk, hogy jó felé tartunk.
  • Azonosítsuk a kritikus sikertényezőket, azaz hogy mi szükséges a hosszú távú működéshez. Erre hoztunk példát az ügyfélelégedettség tekintetében. Vizsgáljuk meg, hogy a folyamataink jelenlegi teljesítménye, az elvárt teljesítmény milyen arányban van egymáshoz képest, és határozzuk meg a fejlesztési fontosságot.
  • Ha elkezdjük számba venni a saját folyamatainkat, akkor rájövünk arra, hogy melyek azok a folyamatok, amire nagyon oda kell koncentrálnunk. Nem tudunk minden folyamatra egyszerre koncentrálni, de tudjuk azonosítani azokat a kulcsfontosságú folyamatokat, amire az erőforrásainkat szeretnénk allokálni.
  • Határozzuk meg a kulcsmutatóinkat! Olyan mutatókat határozzunk meg, amire a szervezet adott tagjának ráhatása van. Tehát ahogy a cikk korábbi részében említettük, a NASA-ban dolgozó takarító személyzetnek nem fogunk tudni a holdra szállással kapcsolatos sikertényezőket és kulcsmondatokat mondani, mert nyilvánvalóan ez az ő szintjén nem értelmezhető, bár ő is nagyon fontos feladatot lát el annak érdekében, hogy ez megtörténhessen.
  • Alakítsunk ki egy mérési rendszert. Rengeteg területen képződnek adatok, és nagyon fontos az, hogy minden érintett megkapja az ő területének fejlesztéséhez szükséges adatokat, mert így lesz képes arra, hogy folyamatos, apró lépésekkel finomítson az eddigi eredményeken.

A stratégiaalkotástól a célok folyamatos vizsgálatán keresztül egy állandó körforgás és folyamatos finomítás, ami elvezethet a céljainknak az eléréséhez, egy gyors, rugalmas, alkalmazkodó szervezethez. Aki adatokra alapozza a döntését ismeri az erőforrásait és a szervezet teljesítőképességét, így reálisan tudja megítélni azt, hogy milyen lépéseket tud és akar végrehajtani a következőkben.

Eszter kedvenc idézetével zárta az előadást: nem azért élünk, hogy dolgozzunk, hanem azért dolgozunk, hogy éljünk.

A Norma segítségével Ön is tényadatokra alapozva hozhatja meg üzleti döntéseit, és egészséges, kiváló és magas teljesítményű szervezetet hozhat létre. Látogasson el új weboldalunkra, ismerje meg a Norma megoldásait, kérdéseivel pedig bátran forduljon kollégáinkhoz.

Rovat:
Szerző:
Győri Aletta
A Crosssec Solutions marketingkoordinátoraként az ügyfeleink számára hasznos, érdekes, aktuális tartalmakat gyűjti össze. Gazdasági ismereteit adatvédelmi készségekkel kiegészítve biztosítja a témakörök árnyalt áttekintését.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram