Az adatok szerepe a vállalatok átalakításában – Stratégiai terv - 2. rész

Stratégiai terv

Milyen a jó stratégiai terv? Miért fontos a stratégiai tervezés, stratégiai menedzsment? Hogyan érdemes elkezdeni? Hogy kapcsolódnak ide a vállalati adatok? Mi a HR kontrolling szerepe az egészben? Nagy Eszter, a Crosssec Solutions Kft. tulajdonos ügyvezetője ezen kérdéseket járta körbe a Piac és Profit CHANGE is a CHANCE – A változás maga az esély! konferenciáján tartott előadásában, melyhez a 20 éves KKV vállalatvezetési, vezetői tanácsadási tapasztalatait is felhasználta.

Korábbi cikkünkben megismerhették a stratégiaalkotás fontosságát, a külső és belső környezetet mint változásindikátor és a vállalati célok meghatározásának, szakaszokra bontásának lényegi elemeit. Jelen cikkben Eszter a stratégiai terv létrehozásához ad alapokat.

Az előadás második része megtekinthető videón is

Cél és terv kapcsolata

A stratégiai terv csak akkor vállhat működőképessé, ha rendelkezünk hozzá a megfelelő mennyiségű és minőségű adattal, információval. Miután kiindulópontként megfogalmaztuk a vágyainkat, el kell kezdenünk azokat valódi, SMART, elérhető, releváns, mérhető, attraktív célokká lefordítani. Ehhez viszont rengeteg adat kell, hiszen elképzelhetünk egy vágyott jövőt, de ha nem tudjuk, hogy mi a kiindulási állapot, hogy miből indulunk el, mihez képest akarjuk azt a változást megtenni, akkor nem tudjuk az utat megtervezni. Azt sem tudjuk, hogy valóban reális-e az a cél, amit el szeretnénk érni. Az adatok összegyűjtése egy nagyon komoly munka, de elmaradhatatlan, ha a stratégiát valóban jól akarjuk kialakítani.

A stratégiát nem csak elkészíteni kell, hanem leírni és egyeztetni a végrehajtásban érintettekkel. Az érintettekkel együtt kell lebontani a célokat, ehhez ők is egyeztetnek, literálnak róla. A catchball kifejezés szerint ezt a „labdát” átadják, oda-vissza veszik, és addig egyeztetnek róla, ameddig ki nem alakul az, ami az érintettek számára is elfogadható, amit az érintettek úgy éreznek, hogy ők maguk is végig tudják vinni. Nagyon fontos, hogy a munkatársak akarjanak ebben partnerré válni, és akarják ezt végig vinni a saját szervezeti egységükön, a saját feladatokon keresztül. Azonosítják a kritikus sikertényezőket, eredménymutatókat és teljesítményokozókat, tehát azokat a dolgokat, amikre a fókuszukat szeretnék helyezni.

Ha fontos az ügyfélelégedettség, akkor ez egy kritikus sikertényező. Ebből kiindulva azonosítanunk kell azt is, hogy mi fogja eredményezni ezt a vevői elégedettséget, mi az a belső teljesítményokozó, ami oda vezethet, hogy az ügyfélelégedettség növekszik, jobb lesz vagy ugyanolyan marad, például a belső folyamataink szabályozottsága.

Miután meghatározták a kulcsmutatókat, kialakítják hozzá a mérési rendszereket, elemzik és folyamatosan fejlesztik a kialakított rendszert. Ebben önmagában nem segít, ha van egy ERP rendszerünk, ha nem tudjuk hogy az onnan kinyerhető adatokat hogyan tudjuk információvá konvertálni.

Tehát az adatokat nem csupán gyűjtenünk kell, hanem meg kell próbálnunk azokat információvá átalakítani. Hogy tudunk belőle információt csinálni? Úgy, hogy ha tudjuk mire keressük a választ ezekből az adatokból.

Mérés, elemzés és folyamatos finomítás

A PDCA körforgást valószínűleg már ismerik. A megtervezni, megcsinálni, kontrollálni és aztán pedig újra finomítani ezt a rendszert állandó körforgása. Nagyon fontos az, hogy időről-időre ránézünk arra, hol tartunk a céljaink elérésében. Ehhez rengeteg adat kell, hiszen ha elindultunk, akkor már érzés alapon tudhatjuk, hogy elértünk valahova. Érezhetjük vagy láthatjuk is akár, hogy több számlát állítottunk ki, ezen keresztül több pénz jelent meg a bankszámlánkon, de ha az volt az elhatározás, hogy az anyagmentes árbevételünket szeretnénk növelni, akkor az még önmagában nem ad nekünk információt a kiállított számlák száma. Az fog információt adni, hogyha ezt le tudjuk bontani, és látjuk belőle, hogy ez az anyagmentes árbevételt növelte-e, vagy csak a forgalmat.

A cikksorozat következő részéből a vállalatban fellelhető adatok sokrétűségéről és a HR kontrolling szerepléről szerezhet ismereteket. Ha nem szeretne lemaradni róla, iratkozzon fel hírlevelünkre!

A Norma segítségével Ön is tényadatokra alapozva hozhatja meg üzleti döntéseit, és egészséges, kiváló és magas teljesítményű szervezetet hozhat létre. Látogasson el új weboldalunkra, ismerje meg a Norma megoldásait, kérdéseivel pedig bátran forduljon kollégáinkhoz.

Rovat:
Szerző:
Győri Aletta
A Crosssec Solutions marketingkoordinátoraként az ügyfeleink számára hasznos, érdekes, aktuális tartalmakat gyűjti össze. Gazdasági ismereteit adatvédelmi készségekkel kiegészítve biztosítja a témakörök árnyalt áttekintését.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram