Vállalati egészség: hálózat, áramlás, érték

vállalati eredményesség

A vállalkozás működésének három elengedhetetlen eleme az anyagi, emberi és tárgyi erőforrások megléte. Ha van pénz, munkatárs és gép, minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy elkezdődhessen a munka. Az eredményes munkavégzésnek azonban számos egyéb feltétele is van, hasonlóan az emberi test működéséhez. A szervek között kell az ideg- és érrendszer, az ingerületátvitel és véráramlás, a jó reflexek, az automatikus és tervezett mechanizmusok. A vállalkozásban is vannak olyan rendszerek, folyamatok, értékek, amik biztosítják a kiváló, egészséges és magas teljesítményű működést.

Eredményességet befolyásoló tényezők

  • Szervezeti felépítés: a strukturált, átlátható, mindenki által ismert szervezeti felépítés biztonságot nyújt. Tisztázottak a felelősségi és hatáskörök, ismertek a munkaköri feladatok, a döntési jogosultságok.
  • Célmeghatározás: Seneca óta tudjuk, hogy “semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart”. Lehet, hogy a mondás kétezer évesen már ősi, de a modern és sikeres vállalatvezetés alapja a pontosan meghatározott és kommunikált célrendszer.
  • Szervezettség és információáramlás: a feladatok magas minőségben, határidőre történő ellátását segíti elő. A szabályozott folyamatok és a tevékenységfelelős-mátrix segítenek azonosítani a munkatársak feladatait. Ennek mentén kialakítható a “rossz hír gyors szárnyakon szálljon” kultúra és gát emelhető a pletyka elé.
  • Bérezési és javadalmazási rendszer: a transzparens, kiszámítható és igazságos bérezési struktúra hozzájárul a munkatársak magas teljesítményéhez.
  • Csapatmunka és együttműködési készség: azon szervezetek, amelyek kultúrája, értékrendje tartalmazza ezen készségeket, sokkal messzebbre érnek el, mint azok a vállalatok, ahol magányos hősök rakják az asztalra a csúcsteljesítményt.
  • Vezetési és döntési stílus: ehhez kapcsolódóan is mindannyian ismerünk egy mondást, a halról és a bűzről. A kiválóan és magas teljesítménnyel működő szervezeteket kiváló önismerettel rendelkező, jól képzett, önreflektív vezetők működtetik.
  • Ellenőrzés és teljesítményértékelés: a felépítés, a folyamatok, a rendszerek nem örök érvényűek, mint ahogy a munkatársak sem örökmozgók. Működésüket, teljesítési képességüket folyamatosan mérni, elemezni, értékelni, fejleszteni kell.

Tovább is van, mondjam még?

Ha nem szeretne várni, és egyből olvasná a következő részt, iratkozzon fel hírlevelünkre és küldjük is! Mi sem szeretjük a kéretlen leveleket, ezért csak a megjelenés előtti új írásokat és információkat küldjük meg feliratkozóinknak!

Rovat:
Nagy Eszter - Crosssec Blog
Szerző:
Nagy-Németh Eszter
Több, mint 10 éves kkv környezetben szerzett tapasztalattal rendelkezik. Korábban alkalmazottként, jelenleg tulajdonosként a folyamatoptimalizációban, és digitalizációban rejlő lehetőségeket tanulmányozza, alkalmazza. A hosszútávú, fenntartható, átlátható és gyakorlatban is alkalmazható megoldások elkötelezett híve.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram