Vállalati egészség: a működés 3 pillére

vállalkozás működtetése

A vállalatot, mint “élő szervezetet” össze tudjuk hasonlítani az emberi szervezettel: a vállalat életciklusait az emberi élet ciklusaival. A kihívásokat, a megrekedést, vagy éppen a fejlődési lehetőséget éppen úgy megtaláljuk a vállalkozásunkban, mint a saját életünkben.

A ma elérhető hatalmas mennyiségű információval, széles körben elérhető diagnosztikai lehetőségekkel könnyen megérthetjük, hogy milyen tényezők befolyásolják az élethosszt, a várható betegségeket, fizikai, szellemi és pszichés kondíciónkat. Vajon mik befolyásolják a vállalati szervezetünk működését? Mik a létezéshez szükséges elemek?

Pénz, paripa, fegyver

Ahhoz, hogy a vállalat eredményesen működhessen, a célok elérését támogatni tudó, anyagi, emberi és tárgyi erőforrásokra van szükség.

  • Megfelelő tudással, gyakorlattal rendelkező, motivált és szorgalmas munkatársakra. Fontos, hogy megfelelő létszámban álljanak rendelkezésre: betegség, illetve szabadság esetén is legyen megfelelő helyettesítés.
  • Pénzre: legyen szó bármely vállalati életszakaszról, mindig vannak fix és változó költségei a vállalkozásnak. Fontos, hogy megfelelő ütemben álljon rendelkezésre a pénz, azaz a kiáramló és befolyó összegek a tervezett likviditást biztosítsák.
  • És végül, de koránt sem utolsó sorban szükség van gépekre, berendezésekre, eszközökre. Ezek segítségével nyújtjuk szolgáltatásunkat, gyártjuk termékeinket. Fontos, hogy ezek sem szolgálják majd örökké a vállalkozásokat, így már a beszerzésüket követően tartalékolni kell a karbantartásra, majd az új eszköz beszerzésére.

Megvan a vállalkozás három elengedhetetlen eleme. Mitől működnek együtt eredményesen? Mi szükséges még az egészséghez?

Ezekről olvashatnak következő cikkeinkben.

Ha nem szeretne várni, és egyből olvasná a következő részt, iratkozzon fel hírlevelünkre! Így már a megjelenés előtt el tudjuk küldeni cikksorozatunk következő részeit! Mi sem szeretjük a kéretlen leveleket, ezért csak a megjelenés előtti új írásokat és információkat küldjük meg feliratkozóinknak!

Rovat:
Nagy Eszter - Crosssec Blog
Szerző:
Nagy-Németh Eszter
Több, mint 10 éves kkv környezetben szerzett tapasztalattal rendelkezik. Korábban alkalmazottként, jelenleg tulajdonosként a folyamatoptimalizációban, és digitalizációban rejlő lehetőségeket tanulmányozza, alkalmazza. A hosszútávú, fenntartható, átlátható és gyakorlatban is alkalmazható megoldások elkötelezett híve.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram