Új funkció cégvezetőknek: Kimutatások-bemutató a Normáról

A rá alapozott döntések joga ugyan eddig is a cégvezetőket illette, ám ők többnyire csak irigykedhettek, hogy bérszámfejtőik, adminisztrátoraik legújabb kedvenc alkalmazása milyen más alapokra helyezi és könnyíti meg a napi – beleértve persze a nekik szánt döntéselőkészítő – munkájukat. A Crosssec Norma mostanra kifejlesztett Kimutatások funkciója azonban végre közvetlenül nekik, mint aktív felhasználóknak szól. Ráadásul informatív, könnyen értelmezhető grafikus formában eléjük tárva a létszámhoz, munkaidőhöz, teljesítményhez és termeléshez kötődő legfontosabb mutatókat. Segítségével így akár a reggeli kávé mellett is egy szempillantással áttekinthetik a szervezet hatékonyságának aktuális állapotát.

Szoftverfejlesztéssel és tanácsadással kapcsolatos több esztendős céges országjárásunk során felfigyeltünk a vállalatok felső vezetőinek rendkívül széles szakmai képzettségű összetételére, illetve arra, hogy többnyire nem közgazdászok. Legtöbb esetben – szerencsére – a főtevékenységükhöz értenek leginkább, ebből adódóan a statisztikaelemzésekkel kapcsolatos vélhetően kevésbé mély ismereteik megnehezíthetik a termelési, tervezési, vagy akár HR-feladatokhoz kötődő rengeteg adat átfogó elemzését. Ha ezeket még mindig a régi szokások alapján, papír alapú vagy hagyományos táblázatos adathalmazokból tárják eléjük a vállalat különböző szintű vezetői, és ebből próbál építkezni a termelés, nem biztos, hogy ez megteremti a gyors beavatkozás lehetőségét, vagy, hogy kiderülnek az alacsonyabb kibocsátás mögötti összefüggések. (Az adminisztráció gyakori problémáit, illetve a jó kimutatások készítésének kulisszatitkairól szóló korábbi cikkünkért KLIKK IDE!)

Grafikus forma, egyéni szűrés – átfogó kép, gyors döntés

Ha ez nem lenne elég, a jelenlegi környezeti-gazdasági helyzet – a koronavírus járvány, illetve a jórészt általa gerjesztett, egyre burjánzóbb gazdasági nehézségek – még inkább indokolják minden olyan eszköz, technológia és módszer bevetését, amely növelheti a hatékonyságot, a termelési és munkaerő-kapacitásokat – végső soron a mielőbbi és kiszámítható bevételeket.

Ennek egyik elvitathatatlan módja a rendelkezésre álló adatok valós idejű, modern szoftveres technikára alapozott folyamatos elemzése, majd azok alapján a szükséges döntések gyors meghozatala.

Ám mert nem tudtuk nem észrevenni, hogy a menedzsment nemcsak nem szeret, de nincs is lehetősége órákon át excel-táblákba zárt számsorokat bogarászni, megalkottuk számára a Normában azt a felületet, amely a fent említett legfontosabb adatcsoportokat saját maguk által paraméterezhető, többféle szempont és időintervallum alapján szűrhető, könnyen átlátható, grafikus formában mutatja meg.

A Normában korábban is számos lehetőség nyílt a dolgozói, munkaidő- és termelési adatok, gyártási megrendelések vagy normaidők nyilvántartására, amelyek eddig is lehetőséget adtak

az adatokból létrehozott riportok lekérdezésére. Ám a Kimutatások egyszerűsített, vizualizált felülete informatívabb képet tud adni a szervezet működésének állapotáról. Rögtön a fő problémára, az esetleges elakadásokra irányítva a figyelmet, látványosan megkönnyítve ezzel az elfoglalt vezető gyors elemzését és a döntéshozatalt.

Úgy képzeljük el mindezt, mint egy jó óriásplakátot, ahol ugyancsak nem az információk mennyisége, hanem a legfontosabb mondandóra összpontosító pár szó és az ütős képi ábrázolás garantálja, hogy a fejünkben összeálljon és elraktározódjon az üzenet.

Internetes adattovábbítás – a home-office sem akadály

A Kimutatások négy fő kategória (munkaidő, bérköltség, létszám, teljesítmény) mutatóinak osztályozásával, egyúttal egyénileg kiválasztható területi és időbeni megoszlással, kétféle választható diagrammal képes összegezni és vizuálisan is megmutatni, hogy mi is történt az adott területen és időszakban a vállalatnál. A fő kategóriákból továbblépve aztán szűkíthetjük a keresést, így belepillanthatunk a jelenlétek, távollétek, túlórák, táppénzek és szabadságok; a munkáltatói terhek és kedvezmények aránya, a teljesítménybérek és béren felüli juttatások; a részletes létszámgazdálkodás, illetve a teljesítményszázalék vagy az állásidők mutatóiba. A számokat elemezve az emberi erőforrás mellett például az eszközökre, alapanyagokra, technológiai hiányosságokra is rálátást kapunk (elromlott a gép, késik a szállítás, kifogyott a cérna vagy a festék…), így kerekítve egésszé a cég virtuális pillanatképét.

Mindezekkel együtt a Norma hatalmas előnye épp ezekben a vírusos időkben mutatkozik meg igazán, hiszen miközben a korábban vaskos mappákkal a hónuk alatt siető adminisztrátorokkal teli irodák sok helyen kiürültek, azaz lelassultak a hagyományos információs csatornák, a vezető által a Kimutatásokban kiszúrt probléma pár kattintással továbbítható is az akár ugyancsak otthon tevékenykedő „megoldó részlegek” felé. Ahol aztán a Normából ugyanezen adatok részletes elemzését is elvégezhetik, megalapozva ezzel a pontos megoldási lehetőségeket.

Kipróbálom a Normát!

Ha összefoglalónk felkeltette érdeklődését, a fenti gombra kattintva próbálja ki a Norma 30 napos, ingyenes próbaverzióját! Ha további kérdése lenne, kérjük vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal a Norma saját honlapján! 

Rovat:
Nagy Eszter - Crosssec Blog
Szerző:
Nagy-Németh Eszter
Több, mint 10 éves kkv környezetben szerzett tapasztalattal rendelkezik. Korábban alkalmazottként, jelenleg tulajdonosként a folyamatoptimalizációban, és digitalizációban rejlő lehetőségeket tanulmányozza, alkalmazza. A hosszútávú, fenntartható, átlátható és gyakorlatban is alkalmazható megoldások elkötelezett híve.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram