Szerethető, akadálymentes Norma: mindenben több a normánál

Hatékonyabban, egyszerűbben, szerethetőbben! Az elhalasztott tokiói olimpia évében talán nem csoda, ha Norma szoftverünkhöz az ötkarikás játékok klasszikus hármas szlogenjére (gyorsabban, magasabbra, erősebben) hajazó jelszótriót ötöltünk ki. Az utóbbi hónap blogcikksorozata keretében, amellyel eddig azt jártuk alaposan körül, hogy mi mindenre is használható a Norma, most e három jelző jegyében azt is megmutatjuk, miért is olyan szerethető, amilyen. Igazolva, hogy a tartalom mellett a valóban felhasználóbarát kialakításra és élményre is ugyanakkora hangsúlyt helyeztünk.

Ha már a bevezetőben a számokkal játszottunk, hadd hozzunk elő rögtön öt olyan újabb kifejezést, amelyek mentén megmutatjuk, mitől is érzi majd Ön is úgy, ha belekattint a Norma bármely menüpontjába vagy aloldalába, már az első alkalommal, hogy de hiszen ez ismerős, olyan jól eligazodom benne és olyan jól kézre állnak a dolgok, mintha eleve rám szabták volna.

Igen, mert Önre szabtuk! Mégpedig a tanulhatóság, a hatékonyság, a megjegyezhetőség, a jó hibatűrés és az elégedettség jegyében. Ugye, pont ezek azok a tulajdonságok, amelyeket minden felhasználó gyakorlatilag bármely számítógépes programmal, szoftverrel, felülettel szemben elvár, nyilván ösztönösen, és nem jegyzetfüzettel a kezében, sorban kipipálva őket.

De amelyeket nem is olyan biztos, hogy mindenhol meg is kap. Ám ha mi már a Crosssec Solutions küldetésének legelső mondatában szerethető munkahelynek mondjuk magunkat, amit ráadásul a termékfejlesztésben is alapelvünknek tekintünk, természetes, hogy a Norma megalkotásakor is mindent annak rendeltünk alá, hogy a kimagasló és támogató tartalom, valamint a felhasználói felület és élmény magas színvonalú, letisztult, átlátható, logikusan és könnyen kezelhető egységben jelenjen meg.

Tartalom, szerkezet, felhasználói élmény: egymásból és egymásra építkezve

Mindennek megtervezéséért, ideális összekapcsolásáért, a Crosssec Solutions senior UX/UI designere (a kétszer két betű a mondat első felében foglaltak angol szakkifejezéseinek rövidítése), Krisztián felel. Akitől egyrészt pár kulisszatitkot kértünk e különleges hivatás, illetve egy szoftver felhasználóbarát fejlesztésének rejtelmeiről, majd arról, hogy a Norma miben nyújt még többet, még jobbat az átlagnál, azaz a normánál a könnyű, fogalmazzunk úgy, akadálymentes hozzáférhetőség (a rend kedvéért egyszer közkeletű angol nevét is leírjuk: accessibility) terén.

Bármely szoftver fejlesztése ideális esetben az igény felmérésével (megoldást ad-e egy valós problémára, lenne-e rá kereslet) kezdődik, majd ha a piackutatás eme első lépése igen választ hozott, Krisztián munkája nyomán először egy drótváz (wireframeölt testet. Ezt a még dizájnmentes felületet újra teszteljük, és a visszajelzések alapján ahol szükséges, módosítunk rajta. A folyamat közepének nevezhetjük azt a prototípust, amely már csaknem úgy néz ki, mint amilyennek megálmodtuk; ezt aztán már valós felhasználókkal teszteljük, validáljuk tovább.

Kutatás, fejlesztés: helyszíni felmérésekre alapozunk, ahol kell, módosítunk

E folyamatról, illetve azon helyszíni felmérések fontosságáról, amelyeket különféle környezetben és felhasználókkal azért végzünk, hogy első kézből szerezzünk információkat tapasztalataikról, elvárásaikról, illetve, hogy az új felületek elkészítésekor vagy a már működők frissítésekor e kutatási eredményekre alapozhassuk a folytatást, egy korábbi blogcikkünkben részletesebben beszámoltunk már, így ezúttal inkább a különlegességekre fordítunk több figyelmet.

Krisztián erre a Norma legújabb fejlesztését, a Kimutatások hamarosan megjelenő, új verzióját tartja jó példának. Ez ugyanis elsősorban a cégvezetők döntéseihez nyújt támogatást, akik számára még fontosabb, hogy a rendszerben sorakozó adatok könnyen és gyorsan átlátható kimutatásokon, diagramokon és ábrákon, jól használható és előkészítő vezetői riportokban jelenhessenek meg. Mivel ez egy erősen grafikus fejlesztés, így a tőlünk már megszokott, kifinomult ergonómiai lépéseken túl külön figyelmet fordítottunk például a színlátás zavarainak kezelésére. Magyarán, a Norma azoknak a felhasználóinknak is teljes értékű funkciót nyújt, akik a három  típusú színtévesztés (deuteranopia-protanopia-tritanopiaközül bármelyikben is érintettek – és ne feledjük, bármilyen meglepő, a kutatások szerint a népesség 8 százaléka színtévesztő.

Azért fontos, hogy a Norma felhasználóinál helyben is végezzünk méréseket, mert ezzel olyan, legtöbbünknek talán eszébe sem jutó, mégis kulcsfontosságú tényezőkre is fény derülhet, mint például a fejlesztői és a felhasználói monitorok különbözősége. Azaz, nem biztos, hogy mindenhol olyan professzionális eszközökkel dolgoznak, mint a Crosssecnél, márpedig a végeredménynek nem a „laboratóriumban”, hanem a programot alkalmazók képernyőin kell tökéletes színvilágúnak és kontrasztúnak kinéznie.

A könnyű kezelhetőség kiemelt szempont: odafigyelünk a részletekre

A fentiek jegyében a projektben résztvevő minden divíziónk és munkatársunk hasonlóképpen figyelmet szentel a program nyelvezetére, szóhasználatára, a fogalmak könnyű érthetőségére, a menük logikus elrendezésére; hogy az egyik oldalról a korábbiakra könnyen vissza lehessen térni; hogy a modulok jól elkülönüljenek egymástól; hogy minden aloldal harmonizáló rendben épüljön föl; hogy a felhasználó minél több dimenzió mentén tudjon szűrni keresés közben; de még arra is, hogy a grafikus felületeken többféle, egyénre szabható diagramtípusban legyen megjeleníthető a kért adat.

És ha már adat: ahogy Krisztián zárásként fogalmaz, egy ilyen összetett szoftver esetében éppen az a legnagyobb fejlesztői dilemma, hogy miközben magát a szoftvert nagyon is összetett és sokrétű, bonyolult problémákat megoldó használatra tervezték, a kezelése és a felhasználói felülete ennek ellenére a lehető legegyszerűbb maradjon.

Hisszük, hogy nekünk a Normánál ez jól sikerült, és minden adminisztrátor, vezető számára ugyanolyan magától értetődő lesz a használata, ahogyan azt egy közvetlen felhasználói visszajelzésben hallottuk: „annak, aki facebookozni meg tudott tanulni, a Norma használata sem okoz majd semmiféle nehézséget”.

Kipróbálom a Normát!

Ha összefoglalónk felkeltette érdeklődését, a fenti gombra kattintva próbálja ki a Norma 30 napos, ingyenes próbaverzióját! Ha további kérdése lenne, kérjük vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal a Norma saját honlapján!

Rovat:
Szűcs Zsolt - Crosssec Blog
Szerző:
Szűcs Zsolt
Kommunikációs menedzserként a nyelvi kiválóság elkötelezett híve – saját megfogalmazásával ő felel azért, hogy írásainkban a betűk mindig az ideális összetételben és sorrendben kövessék egymást. Hogy cikkeink, blogjaink tartalma legyen bár mindig lexikális alaposságú, a formájuk maradjon mégis érdekes, színes, olvasmányos.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram