Személyes adatok védelme az interneten

Azt már régóta tudjuk, hogy az internet pénzneme az információ. Ezért a személyes adatok védelme az interneten kiemelten fontos, hiszen amellett, hogy életünket rengeteg tekintetben könnyebbé teszi, az adatainkkal való visszaélést nagymértékben megkönnyítette. Kellő odafigyeléssel viszont mindenki tehet azért, hogy adatai biztonságban legyenek. Bejegyzésünkben összeszedtük, hogy egy vállalkozás számára mi az, amire oda kell figyelni, hogy jogszerűen kezelje a személyes adatokat, és mi az, amit magánszemélyként megtehetünk, hogy biztonságba tudjuk adatainkat. 

Személyes adatok védelme az interneten - Mikor kezelhetek személyes adatokat?

Az általános adatvédelmi rendelet rögzíti a természetes személyek személyes adatainak kezelésére vonatkozó szabályokat, és azok védelmét. Eszerint egy vállalkozás jellemzően az alábbi esetekben gyűjtheti be és használhatja fel  ezeket az adatokat:

  • Amennyiben szerződést kötött az adott személlyel. Például Internetes vásárlás során, 
  • Ha jogi kötelezettségnek tesz a vállalkozás eleget ezzel. Például, számlát állít ki a vásárlójának.
  • Abban az esetben, ha a természetes személy életének védelmében van szükség az adatok kezelésére
  • Ha az adatkezelő vállalkozás igazolja jogos érdekét az adatkezeléshez, például bizonyos cookie-k használatakor.

Minden egyéb helyzetben a vállalatnak kötelezően az illetékes személy hozzájárulását kell kérnie a személyes adatainak felhasználásához vagy gyűjtéséhez. 

Hogyan kell hozzájárulni a személyes adatok kezeléséhez?

Amennyiben egy természetes személy hozzájárulását kéri egy vállalkozás, akkor annak teljesen egyértelműnek kell lennie. Ez csak abban az esetben teljesülhet, ha az illető aláír egy nyilatkozatot, vagy a honlapon egy egyértelműen feltett kérdésre, az igen választ jelöli meg. 

Tehát egy szervezet csak akkor tárolhat személyes adatokat hozzájárulás alapján, ha az adatok tulajdonosa ezt kifejezetten és önkéntesen engedélyezte.

  • Továbbá a vállalatnak közölnie kell az alábbi információkat,  mielőtt a személy beleegyezik az adatainak a kezelésébe:
  • A vállalatra vonatkozó információk, beleértve a kapcsolattartási adatokat is. 
  • Ha továbbításra kerülnek az adatok, akkor azoknak a vállalatoknak az adatait is közölni kell.
  • Pontosan milyen célból akarja felhasználni a szervezet a személyes adatokat.
  • Mennyi ideig fogja tárolni az adatokat.
  • A természetes személyt megillető adatvédelmi jogokkal kapcsolatos információkról is tájékoztatást kell adni.

Ezeket az információkat pedig nagyon fontos, hogy világosan és egyértelműen kell közölni a felhasználók/vásárlók számára.

Személyes adatok védelme az interneten - Mit tehet egy magánszemély?

A személyes adatok védelme az interneten nem csak a vállalkozások feladata, de a magánszemélyeknek is oda kell figyelnie bizonyos dolgokra.

Wi-Fi kapcsolat biztonságossá tétele. A legtöbb esetben a vezeték nélküli internet hálózat nem csak a lakás határain belül elérhető. Emiatt pedig a hackerek könnyű célpontjává válhat. Ezért mindenképp biztonságos jelszóval védjük a hálózatot, ami kis- és nagybetűt, számot és különleges karaktert is tartalmaz.

Biztonsági mentés készítése. Ennek legegyszerűbb módja egy külső merevlemez használata. Így akkor is biztonságban tudhatjuk az adatainkat, ha egyik eszközük elveszne, vagy megsérülne.

Vírusírtó telepítése. A rosszindulatú programok könnyen használhatatlanná tehetik a számítógépet. Ennek elkerülése végett mindenképp ajánlott egy megbízható vírusirtó program telepítése.

Amennyiben az Ön vállalkozásának is segítségre van szüksége, akkor kérjen ajánlatot tőlünk GDRP megfelelés szolgáltatásunkra! 

Rovat:
Szerző:
Crosssec Solutions
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram