Sündisznóval az adatvezérelt vállalatvezetésért?

Hogyan alakíthatja egy vezető még kiválóbbá, még eredményesebbé, örömtelivé a cégét? Miként segíthetnek ebben a szoftverek, az adatvezérelt döntések; úgy, hogy közben az emberről se feledkezzünk meg? Nagy Eszter, a Crosssec Solutinons Kft. tulajdonos ügyvezetője, egy sündisznót és egy buszt is elővarázsolva közben a kalapból, e nehéz kérdésekre is igyekezett választ adni „Mérd, értsd, változtass! – Ember és szoftver az adatvezérelt vállalatvezetés hajnalán” címmel a Piac és Profit KKV-Akadémia országos élő videokonferenciája keretében megtartott érdekes előadásában.

A pandémia, a munka világának átalakulása, a digitalizáció, a virtuális üzleti megoldások gyors térnyerése újabb lendületet adott annak a különben is érzékelhető tendenciának, amely hazánkban is egyre jobban felértékeli a szoftveres megoldásokat, az adatvezérelt döntéshozatalt, akár a termelő, akár a szolgáltató szektorban, és bármely cégméret esetén. A Crosssec (és erre kifejlesztett döntés- és termeléstámogató szoftvere, a Norma) mindebben segíti a vállalatvezetőket az információmenedzsment, a változáskezelés, a tudatos szervezetfejlesztés során – és ezzel az előadással is. Amelynek bevezetőjében Nagy Eszter rögtön a „Mi a szervezeti kiválóság, túlélőképesség alapja?” kérdést vetette föl – Jim Collins világhírű amerikai üzleti tanácsadó másfélezer cég átvilágítása alapján írt Jóból kiváló című bestsellerének példájából a róka és a sündisznó tanmeséjére is utalva. Ahol, ugye, a rendkívül sokoldalú, ám a medve által ennek ellenére egy csapással legyőzött ravaszdival szemben a sün egyetlen kiemelkedő képességére, a tüskés gömböccé alakulására alapozza mégis eredményesebb túlélését.

Tudatos tervezés – kiváló szervezet

A vállalatok nyelvére fordítva tehát az ideális megoldás, ha mi sem aprózzuk el magunkat, hanem a sündisznó elv három körének metszetében helyezzük el szervezetünket, vagyis:

  • amit szenvedélyesen szeretünk,
  • ami a gazdasági motorunkat hajtja,
  • amiben a világon a legjobbak vagyunk.
sündisznó elv

A tudatos – minél részletesebb és pontosabb adatokra alapozott – tervezés az első, legfontosabb lépés szervezetünk magasabb szintre emelése érdekében. Nézzük, melyek is az áhított kiválóság legfőbb ismérvei, mire kell tehát törekednünk:

  • a munkatársak akkor tehetnek bármit felelősen a vállalat céljaiért, ha azokat ismerik, magukénak érzik;
  • a szervezet egy busz, ahol a rajta utazó munkatársak tudják, hogy csak a legjobbak szállhatnak fel rá, és mindenki fegyelmezetten megteszi a saját dolgát a közös irányba haladásért, a célok eléréséért;
  • a vállalatvezető a busz vezetésére koncentrál – más szóval, a rendszert kell irányítani, nem az embereket;
  • ha a sündisznó elv alapján meghatároztuk, mit kell tennünk, írjuk össze, mi az, amit ma még elvégzünk, de nem tartozik a metszetbe – és ezeket azonnal hagyjuk abba! Ragaszkodjunk a meghatározott tevékenységünkhöz, célunkhoz!

Ugyancsak a kezdeti lépések között kell meghatároznunk a vállalat jövőképét, vízióját, illetve felmérni, hogy ehhez képest hol tartunk most. Egy pillanatra se feledjük, hogy céljainkat csak precíz tervezéssel és tudatosan meghatározott, vállalati értékrendünknek, vezérelveinknek megfelelő stratégiával érhetjük el.

A célhoz vezető utat kisebb lépésekre kell osztanunk; ezek egyike az éves stratégiai terv elkészítése. Az ebben lefektetett mérföldkövekhez vezető feladatokat területekre és felelős személyekre kell lebontanunk. Amelyeket – beosztásától függően egészében vagy a saját területén – a vállalat minden dolgozójának jól kell ismernie, alkalmaznia. Ki kell alakítanunk az eredményesség méréséhez szükséges rendszereket is, ezek adják ugyanis a folyamatos visszajelzések alapját.

Vevőink/ügyfeleink esetében is figyelembe kell vennünk belső erőforrásainkat, lehetőségeinket és eredeti elhatározásainkat. A megrendelések teljesítéséhez megfelelő tervezés (megvalósítás ideje, technológiája, eszközei) szükséges. Ebben már segíthetnek a szoftverek is – például a Crosssec Norma – továbbá, ha reális elvárásokat támasztunk munkavállalóinkkal szemben. Utóbbi feltétlenül fontos motivációjuk fenntartásában is.

Tények és érzések helyett mérés és adatok

A cél eléréséhez szükséges feladatok elvégzése során mérni kell az eredményeket. Ehhez adatok szükségesek, hiszen azok nélkül nem lesz miből információt létrehozni. A szoftver ugyancsak sokat segít ezek összegyűjtésében, a kimutatások készítésében, a teljesítményértékelésben. Céljainkat és terveinket így folyamatosan össze tudjuk vetni a valós eredményekkel.

Ám tényadatok helyett legtöbben sokszor a megérzéseinkre támaszkodunk. Az üzleti döntések esetén fontos, hogy ne hagyjunk teret agyunk automatikus, gyorsabb, de kevésbé átgondolt működésének, hanem az adatvezérelt, tudatos döntéshozatalt helyezzük előtérbe. A szoftver összegyűjti az adatokat, előállítja az információkat, az embernek, azaz a vezetőnek így marad ideje a csak általa elvégezhető feladatokra összpontosítani: fejlesztési terveket készíteni, motiválni, támogatni a munkavállalókat.

Ha mindezt jól végezzük, örömteli, egészséges szervezetünk elégedett munkavállalókat tudhat soraiban, miközben figyelembe veszi a vevők, ügyfelek szükségleteit és a leghatékonyabban használja fel belső erőforrásait.

szervezethez kötődést pedig az erősítheti a legjobban, ha munkavállalóink fontosnak érzik magukat, megfelelő autonómiát élveznek, és azonosulni tudnak a vállalati kultúrával, annak stratégiai céljaival, küldetésével. Mindezek együtt pedig elkerülhetővé teszik a dolgozók kiégését, a magas fluktuációt, javítják a teljesítményt, és ahogy cégvezetőnk előadása is zárult, végső soron növelik eredményességünket és a vevői elégedettséget.

Többet szeretnék megtudni a szervezetfejlesztési tanácsadásról

Rovat:
Szűcs Zsolt - Crosssec Blog
Szerző:
Szűcs Zsolt
Kommunikációs menedzserként a nyelvi kiválóság elkötelezett híve – saját megfogalmazásával ő felel azért, hogy írásainkban a betűk mindig az ideális összetételben és sorrendben kövessék egymást. Hogy cikkeink, blogjaink tartalma legyen bár mindig lexikális alaposságú, a formájuk maradjon mégis érdekes, színes, olvasmányos.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram