Nyári táborok - a gyerek és személyes adatai is biztonságban vannak? 1. rész

nyári tábor gdpr

A nyári szünet közeledtével sokak számára problémát jelent a gyermekek elhelyezése, amelyre megoldást kínálnak a különböző táborok, napközik. A fő problémánk ilyenkor, hogy megfelelő helyen legyen, megfizethető árban, és nem utolsó sorban még érdekelje is a csemeténket a kínált program. Azonban – sajnos – az esetek többségében nem szempont, hogy megfelelő adatvédelemmel rendelkezzen a tábor szervezője.

Már a jelentkezés során meg kell adnunk a gyermekünk adatait: jellemzően a nevét, életkorát, lakcímét, ráadásul az étkeztetés és egyéb előírások miatt néhány - a GDPR szerint különleges - személyes adatot is, mint a különböző allergiákat, betegségeket. Előfordul, hogy TAJ-számot is kérnek, vagy egyéb adatokat, ezeken felül pedig a szülők elérhetőségeit. Később, a fizetési folyamat kapcsán is előfordul további adatkezelés. Megtaláltuk, kifizettük - gondoljuk, hogy „túl vagyunk a nehezén, elhelyeztük a legféltettebb kincsünket néhány hétre”. Aztán jön a tábor. Jó esetben a gyermekünk szuper élményekkel, elégedetten tér haza, és elmeséli, hogy milyen remek programokon vett részt. Rengeteg fotó és videó készült róluk, amit majd elküldenek nekünk, vagy – rosszabb esetben – weboldalon, közösségi felületeken megtekinthetünk. Elsőre nagyon örülünk, aztán elgondolkozunk, hogy ez mind nagyon jó, de mikor egyeztem bele, hogy ezek a fényképek elkészüljenek, és pláne, hogy az interneten közkinccsé is tegyék őket?!

Egyre többet olvashatunk a gyermekek személyes adatait érintő veszélyekről, kockázatokról, különösen a fotók, videók közzététele során előforduló visszaélések kapcsán. Így tehát szülőként legyen szempont a tábor szervezéséhez kapcsolódó megfelelő adatvédelem is.  Táborszervezőként pedig még inkább!

Cikksorozatunk második részében számszerűsített statisztikákkal és konkrét tanácsokkal látjuk el a szülőket és a táborszervezőket egyaránt. Sőt, díjmentesen letölthető ellenőrzőlistákat is adunk, hogy segítsünk a megfelelésben és a táborok adatkezelési gyakorlatainak megismerésében is.

Ne maradjon le a folytatásról, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesíteni tudjuk a második rész megjelenéséről!

Rovat:
Mátyus Lilla - Crosssec Blog
Szerző:
Mátyus Lilla
Tanácsadási szakmai vezető és MIR vezető. Több, mint 10 éves tapasztalata kiterjed a kkv-k működésére, folyamataira, HR és munkaügyi területre, a teljesítménybér bevezetésére és alkalmazására, valamint többéves szervezetfejlesztési, minőségirányítási és adatvédelmi tapasztalattal is rendelkezik.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram