Mire számíthat egy szoftverfejlesztő gyakornok a Crosssec-nél?

Több korábbi cikkünkben foglalkoztunk már azzal, hogy a Crosssec Solutions számára mennyire fontos, hogy azok a diákok, akik nálunk töltik szakmai gyakorlatukat, valódi tudást szerezzenek.

Cikkünkben Fekete Annamáriával, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar végzős mérnökinformatikus hallgatójával beszélgettünk, aki 8 hetet töltött nálunk szoftverfejlesztő gyakornokként.

Mi alapján kerestél gyakorlati helyet?

Mindenképpen olyan gyakorlati helyre szerettem volna jelentkezni, ahol mentori segítséggel, és kidolgozott mentori programmal várnak. Tudtam, hogy a Crosssec Solutions esetén erre számíthatok, hiszen a mesterszak elkezdése előtt 2 évig a nővérem is a cégnél dolgozott szoftverfejlesztőként, így biztos voltam benne, hogy olyan helyre pályázok, ahol ez adott. 

Kérlek mesélj egy kicsit arról, hogyan telt ez a 8 hetes időszak! Milyen feladatokon dolgoztál?

Kezdetben megismerkedtem a Normával, a fejlesztőcsapat bemutatta magát a szoftvert, és annak felépítését. Az első hetem során megkaptam és feldolgoztam az összes olyan releváns dokumentációt (például a Symfony frameworkről, javascript és php anyagokat), amelyekre szükségem volt a projektfeladatom elvégzéséhez. Nagyon szimpatikus volt, hogy már az első nap megkaptam a konkrét feladatot: Készítsek egy olyan belső használatú eszközt, melynek segítségével a felhasználói aktivitást visszajelző hőtérképet generálunk, így pontos képet kapunk a szoftver terheltségét illetően. Hozzáférést kaptam a jelenlegi Norma projekthez, így egyszerre tanultam, és fejlesztettem a hőtérképet, így gyorsan haladhattam.

Mikor ezzel elkészültem, az átvételi folyamatokba és kódátvételekbe csatlakoztam be, majd kisebb feladatokkal dolgoztam. Megkérdezték, hogy mi az az irány amivel szívesebben foglalkoznék (adatbázist érintő, vagy frontend feladatok), és ez alapján került meghatározásra, hogy min fogok dolgozni a továbbiakban. Változatos taskokat kaptam, így lehetőségem volt több területre is betekintést nyerni.

Hogy nézett ki egy átlagos napod?

Nap elején megnéztem a levelezést, jött-e visszajelzés a kódomról, és amennyiben igen, akkor arra reagáltam. Ha úgy éreztem, hogy kész a kódom, akkor merge-t kértem, ha kérdésem volt, akkor pedig a mentoromhoz és a többi fejlesztőhöz fordultam. Fontosnak tartom, hogy folyamatos visszajelzéseket kaptam a munkámról, hiszen ezek alapján tudtam haladni.

Nagyon segítőkész volt mindenki, ha elakadtam vagy kérdésem volt, bátran fordulhattam a munkatársakhoz, szinte azonnal meglett minden válasz és megoldás. Úgy érzem hasznos tudást szereztem a Crosssec Solutionsnél. Szerintem az a legjobb tanulási folyamat, ha magam csinálom a dolgomat. Ez így is volt, komoly feladatokat kaptam, és a többiek is így álltak hozzám.

Részt vettem a napi standupokon, a gyakorlati időm alatt teljeskörű tagnak éreztem magam.

Mit gondolsz, mi az amit a nálunk töltött gyakorlatod alatt tanultál?

Egy szoftverfejlesztési környezet sokak számára monotonnak, száraznak tűnhet, ezért szerintem nagy jelentősége van annak, hogy a csapatdinamika jó legyen. Eleinte is fontosnak tartottam a csapat szerepét, de a Crosssec-nél töltött idő alapján úgy érzem, hogy ennek még nagyobb szerepe van, mint ahogy gondoltam. Jól éreztem magam ez alatt a 8 hét alatt, pozitív élmény volt számomra az az összetartás és segítőkészség, amit tapasztaltam.

Szerző:
Crosssec Solutions
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram