Miért fontos a usability testing a Crosssec Norma fejlesztése során?

A Crosssec Norma fejlesztése során kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy a felhasználók által észlelt elakadásokat, problémákat feltárjuk és megértsük, majd megoldást kínáljunk azokra, így téve valóban könnyen használhatóvá és szerethetővé a szoftver.

A usability teszt során lehetőségünk van megfigyelni a felhasználói viselkedést, és azt, hogy az általunk megtervezett terméket hogyan használják a valós munkakörnyezetben. A tesztelés során megismerhetjük a felhasználók gondolatait és elvárásait is a rendszerrel szemben, mely sok esetben hasznos támpont lehet a további fejlesztési irányok meghatározása közben.

A tesztelésekor fontos szem előtt tartanunk, hogy elsősorban a termék használhatóságát teszteljük, és nem magát a felhasználót. A feladatok elvégzése előtt biztosítsuk afelől, hogy nem kell megfelelnie semmilyen elvárásnak, csak használja a terméket úgy, ahogyan azt a mindennapokban tenné.

A Norma felületének tesztelését a termék UI/UX designere, Kiss Krisztián végezte, vele és a projekt gazdájával, cégünk senior fejlesztőjével Beregszászi Istvánnal beszélgettünk a tapasztalataikról és élményeikről.

Krisztián először téged kérdeznélek. Miért fontos a termék használhatóságának vizsgálata már kezdeti időszakban?

Amikor terméket fejlesztünk sosem elég az, hogy csak mi - a készítők - teszteljük a terméket. Érdemes már a termék tervezésének kezdeti (pl. kézi skiccek, dróthálók) és további (low-, hi-fidelity mockupok, prototípusok) fázisaiban is bevonni a (potenciális) felhasználóinkat az elképzeléseink validálásába, mielőtt bármi leprogramozásra kerülne.

Így jelentős erőforrást tudunk megspórolni, és olyan vakvágányokat kerülhetünk el, amelyek csak megnehezítenék a munkánkat. Kevesebb időt és energiát kell fordítanunk a termék és felület alkalmazhatóságának munkálataival, hiszen nem készülnek felesleges útvonalak, gombok, modulok, és a felhasználók is elégedettebbek lesznek, amikor minden érthető és könnyen kezelhető.

Az a jó usability teszt, amikor születnek olyan „aha” megfigyelések, amire mi esetleg nem, vagy csak később jöttünk volna rá. Kialakulhat ugyanis az a pont, amikor már „nem látjuk kívülről” a termékünket, hiszen nap mint nap benne élünk.

Pontosan, hogyan készülsz fel a tesztelésre?

A tesztelésre összeállított menetrend alapján érkezem. Egy dokumentumban mindig összefoglalom, hogy mi a célunk, és milyen kérdésekre keressük a válaszokat. Lehetőség szerint a tesztelést az ügyfél megszokott környezetében végezzük, hiszen így kevésbé feszeng, és a valós munkafolyamatot tudjuk megfigyelni. Érdemes olyan helyiséget választani, ahol minél kevesebben zavarhatják meg a folyamatot.

Hogyan zajlik egy ilyen megfigyelés?

A teszt során sosem az egész alkalmazást tárom a felhasználó elé, hanem részproblémákat. Lépésről lépésére haladunk, és célzott problémakörből készülünk fel. Mindig konkrét feladatot adok az ügyfeleknek, de támpontot sosem, hiszen számomra már az is érdekes, hogy hogyan kezd neki, majd hogyan végzik el a feladatot.

Amikor elakad a felhasználó, akkor figyelek a legjobban, és próbálok rájönni, hogy mi okozhatja azt. Rossz helyen van az elem? Nem elég egyértelmű a szövegezés? Csábító lehet, de sosem szabad rávezetni a tesztelőt a megoldásra! Arra viszont meg szoktam kérni, hogy gondolkozzon hangosan és ezt le is szoktam jegyzetelni. Ezen kívül mindig van nálam a tesztelés rögzítésére szolgáló eszköz. Ez lehet kamera, hangrögzítő, papír, ceruza. Használatban lévő termék esetén rögzíthetjük az ügyfél viselkedését képernyőfelvétellel, amit felhasználva egérmozgatást és kattintást is elemezni tudjuk.

usability teszt a crosssecnél

Ha jól tudom, jártál partnerünknél az Animatrix Kft-nél, akik már Crosssec Norma felhasználók. Mit tapasztaltál a megfigyelés során?

Legfőképpen arra voltam kíváncsi, hogy hogyan rögzítik az adatokat a Normába, hogy hogyan zajlik egy munkanap náluk. A napi adatok és munkalapok rögzítésének folyamatai érdekeltek leginkább. Szerettem volna azt is látni, hogy hogy néz ki a munkalap, hogy milyen gyakorisággal gyűjtik össze, és vajon milyen rendezőelv szerint csoportosítják azokat.

Érdekes volt megfigyelni például, hogy a Normában a jelenléti ívek létrehozásakor egyből beviszi a program a név szerinti első dolgozó kitöltendő jelenléti ívébe, viszont az ügyfélnél az első lap nem feltétlenül egyezik meg az alkalmazás által felajánlottal, ez pedig zavart okozhat az adatrögzítésben. Az is új volt számomra, hogy az adatrögzítő új fülön nyitott meg egyes oldalakat. Ilyenkor fontos észben tartanunk, hogy a digitális szocializáció mennyire különbözik az egyes embereknél és nekünk ezt tudatosan kell észben tartanunk.

A Norma azóta megkapta az új felhasználói felület frissítését, így bízom benne, hogy már gördülékenyebb a használata.

Mik a további terveid a termékkel kapcsolatban?

Tervezem további tesztek lefolytatását, hiszen itt a mennyiség is fontos szempont. Minél többet tesztelünk, annál több hasznos információt kaphatunk vissza. Azokat pedig profi eszközökkel kivonulva és megfigyelve tudjuk felhasználni a termékfejlesztéshez.

usability teszt a crosssecnél

István, most hozzád fordulnék. Te, mint a projekt gazdája mit gondolsz a tesztelésről?

Általános tapasztalat, hogy habár a végletekig részletes kézikönyvet állít is össze egy cég (ahogy mi is), azt a felhasználók többsége mégsem szereti elolvasni. Mi lesz ennek a következménye? Hogy egy új terméknél, amikor az elvégezni kívánt funkció nem egyértelmű, akkor

  1. az ügyfélszolgálathoz fordulnak emailben, esetleg telefonon, vagy
  2. kerülőutakat találnak ki a felhasználók.

Ebben segít a felhasználói felület tesztelése, hogy megértsük mi a készítők, hogy hol van elakadás és mi okozza azt.

A felhasználó számára az érthető felületkezelést azzal is próbáljuk javítani, hogy olyan fogalmakat és elrendezéseket alkalmazunk, amik ismerősek lesznek neki. A cél, hogy minden alkalommal, amikor az ügyfél ugyanazt az egy kifejezett dolgot csinálja a programban, akkor ugyanaz is történjen a szoftverben.

„Amikor valaki felületet tervez nem színeket és gombokat választ, hanem a mérnöki munkát hozza össze a felhasználói gondolatokkal”

A fejlesztés számára miért hasznosak ezek a felhasználói tesztek?

Mi elsősorban a folyamatokat próbáljuk megérteni, hogy egyes mozdulatot, útvonalat miért úgy használ a felhasználó.  Nem implementálunk minden megfigyelést azonnal, hiszen az nem lenne fenntartható. Azt akarjuk megérteni, hogy mi a mögöttes tartalom, miért végzik úgy a munkát. Hiszen az is lehet, hogy a cég folyamatai nem ideálisak és akkor azt tudjuk jelezni, oktatásokkal támogatni.

Elárulod, hogy min dolgoztok jelenleg?

A normakatalógus és a távolléti díjak számolásának fejlesztésén dolgozunk, melyet hamarosan az előfizetők is kipróbálhatnak.

A távolléti díjak számolása azért fontos, mert vannak olyan helyzetek, amikor a munkavállalónak munkavégzés hiányában is jogszerűen jár díjazás a munkáltatójától. A normakatalógus modul segítségével pedig a műveleti listákat a programban lehet tárolni, mindazzal a tudással együtt, amit a normázók felhasználtak, ezért nincs szükség több excel fájlban nyilvántartani az adatokat. A normakatalógus leköveti a változtatásokat és segít az új normaverziók bevezetésében is.

Köszönöm az érdekes és értékes gondolatokat mindkettőtöknek!

Kocsis Judit - Crosssec Blog
Szerző:
Kocsis Judit Anna
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram