Miért fontos a megfelelő adatbiztonság?

A megfelelő adatbiztonság kiemelten fontos.

Az adatbiztonság az egyik legfontosabb tényezővé vált napjainkban, mivel az adatok ma már sokkal értékesebbek, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Ha illetéktelenek kezébe kerülnek személyes vagy üzleti adataink, annak komoly következményei lehetnek. De mit is értünk pontosan ez alatt, mi a különbség az adatbiztonság és az adatvédelem között? Bejegyzésünkben ezt a témát fogjuk alaposan körbejárni.

Az adatbiztonság fogalma

Az adatbiztonság az informatikai és információs rendszerek adataihoz való illetéktelen hozzáférést meggátló szabályozások, folyamatok és megoldások összességét jelenti. Az adatbiztonság garantálására különböző intézkedések szükségesek, melyek megakadályozzák az adatok sérülését, megsemmisülését, jogosulatlan megszerzését, módosítását és tönkretételét. Az intézkedések lehetnek technikai és szervezési jellegűek. Technikai intézkedés például a riasztó, kamera használata vagy a honlap biztonság garantálása. Szervezési intézkedés tipikusan a jogosultságkezelés vagy a munkatársi oktatás biztosítása.

A jó gyakorlatok betartása mellett a felhasználók is hozzájárulhatnak az adatbiztonsághoz, például az erős jelszavak használatával, a frissítések telepítésével és a jogosulatlan e-mailek és linkek elkerülésével.

Mi az adatvédelem?

Az adatvédelem kifejezetten a személyes adatok védelmével kapcsolatos szabályozást foglalja magában: olyan elvek, jogszabályok és gyakorlatok összessége, amelyek célja a személyes adatok gyűjtésének és felhasználásának, továbbításának korlátozása, a magánszemélyek védelme. Kiemelten fontos témakör, mert a személyes adatokhoz, különleges (például egészségügyi) adatokhoz való jogosulatlan hozzáférés súlyos következményekkel járhat. A személyes adatokkal, vagy az identitással való visszaélés, esetleges pénzügyi csalás és a kiberbűnözés mind komoly problémákat jelentenek.

Mi a különbség az adatvédelem és az adatbiztonság között?

Az adatvédelmet és az adatbiztonságot gyakran összetéveszthetjük, mivel mindkettő az adatok védelmével, illetve az információbiztonsággal kapcsolatos. Azonban ez két külön fogalomnak kezelendő, az alábbi különbségek miatt:

  • Az adatvédelem a személyes adatok és információk védelmére összpontosít, például az egészségügyi információk, a személyes azonosítók és a pénzügyi adatok védelmére. Célja az adatok jogosulatlan felhasználásának és továbbításnak, és az adatvesztésnek való kitettség minimalizálása.
  • Az adatbiztonság az adatok és információk védelmére irányuló szélesebb körű gyakorlatok rendszere, amely magában foglalja az adatvédelmet is. Célja az adatok integritásának biztosítása, valamint az adatokhoz történő jogosulatlan hozzáférés megakadályozása.
  • Az adatvédelem elsősorban a személyes adatokhoz való hozzáférés és felhasználás korlátozására összpontosít.
  • Az adatbiztonság az integritás és a rendelkezésre állás biztosítására fókuszál.
  • Az adatvédelem gyakran a jogi keretrendszer része, míg az adatbiztonság inkább az informatikai biztonsági gyakorlatok és elvek rendszere.

Miért fontos a megfelelő adatvédelem és az adatbiztonság?

  • Védelem a jogosulatlan hozzáféréssel szemben: A biztonsági intézkedések megfelelő megvalósítása lehetővé teszi az adatok védelmét és megakadályozzák a jogosulatlan hozzáférést és az adathalászatot.
  • Megakadályozza az adatvesztést: Az adatok elvesztése vagy megrongálódása az üzleti folyamatok és az ügyfelek szempontjából is jelentős károkat okozhat. Az adatbiztonsági intézkedések, például az adatmentési és visszaállítási tervek, a rendszeres biztonsági mentések segítenek megakadályozni az adatvesztést.
  • Pénzügyi bírság elkerülése: A GDPR rendelet előírja, hogy milyen kritériumoknak kell megfeleljenek a szükséges biztonsági intézkedések. Ezek megvalósítása biztosítja, hogy a szervezetek elkerüljék az adatvédelmi bírság kiszabását.

Az adatvédelem és az adatbiztonság kiemelkedően fontos és összetett témakör, amit minden vállalkozásnak figyelembe kell vennie. Viszont az a tapasztalat, hogy sok esetben a cégek maguktól nem képesek kialakítani a megfelelő gyakorlatot. Ilyen esetekben vállalatunk hatékony segítséget nyújt GDPR megfelelés szolgáltatásával, amivel gyors és költséghatékony megoldást biztosítunk, akár már egyéni és mikrovállalkozások számára is.

Amennyiben Önnek is segítségre van szüksége, vagy csak bővebb információt szeretne kérni a megfelelő biztonsággal kapcsolatban, akkor keressen minket bizalommal!

Rovat:
Szerző:
Crosssec Solutions
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram