Mi is az a Felhő, és mire jó?

Mindenki mindenhol a Felhőről beszél. De tudjuk egyáltalán hogy mi az a Felhő? Hol van? Mire jó ez a mindennapokban? Teljesen biztos vagyok benne, hogy Te is nap mint nap használsz valamilyen felhő alapú szolgáltatást, még akkor is, ha nem tudsz róla. Nézzük meg részletesebben, hogy miről is van szó.

Az alapok, amit mindenképp jó, ha tudsz

Ha röviden és egyszerűen akarjuk meghatározni, hogy mi is az a felhő, akkor mondhatjuk azt, hogy egy hely „valahol az interneten”. Az azért érezhető, hogy ez nem túl pontos meghatározás, vizsgáljuk meg közelebbről.

Az egész cloud-computing, azaz felhő-alapú számítástechnológia, adattárolás, és egyéb felhő alapú szolgáltatások abból indulnak ki, hogy a programok futtatásának, vagy a fájlok tárolásának nem feltétlenül a te saját eszközödön kell megtörténnie.

Alapvetően minden adat amit használsz, fizikailag is ott van a számítógéped merevlemezén. Ha a felhőt használod, az adataid valahol egy távoli szerveren vannak (valószínűleg nem is egy gépen), éppen ezért akármilyen eszközről, akárhonnan hozzájuk tudsz férni és letöltheted a fájlokat, ha van internetelérésed.

A felhő alapú tárhely nem csak egyszerű fájltárolásra, de a biztonsági mentések kezelésére is tökéletes megoldás mindenki számára, céges környezetben is, különösen kisvállalatok esetén. Egy hirtelen számítógépes meghibásodás, egy vírus vagy ransomware támadás komoly problémákat tud okozni a cég életében. Ellenben, ha minden fontos adatod megvan a felhőben is, nem kell aggódnod, hiszen azonnal helyreállítható minden.

Persze, biztonsági mentéseket lehet külső merevlemezekre is készíteni, sőt, saját szervert is vásárolhatsz a vállalkozásod számára. A gond az, hogy a külső merevlemezek is könnyen meghibásodhatnak, ráadásul ha ugyanott tartod őket, mint a többi gépet, akkor például egy tűzeset, árvíz, vagy betörés után könnyen lehet hogy ezek az eszközök is károsodnak.

A felhőalapú tárhelynél azonban minden adatod biztonságos helyen, redundáns módon van tárolva. Ez azt jelenti, hogy pontosan ugyanaz az információ egyszerre több helyen, és több gépen is megtalálható. A legtöbb esetben földrajzilag is máshol vannak ezek a szerverek, tehát az adataid a természeti katasztrófáktól és egyéb külső hatásoktól is biztonságban tudhatod. Erre azért van szükség, mert ha mégis valami hiba lenne a szolgáltatónál, az adataid több helyről is elérhetők maradnak számodra, így nem is fogod észrevenni ha esetleg egy szerver leállna.

Az elején már említettem, hogy valószínűleg minden nap használsz felhő alapú szolgáltatásokat. Elég csak a Gmail-re gondolni. A Gmail-es levelezésed sincsen feltétlenül a számítógépeden, minden levél ott van a Google szerverein. Így lehetséges az, hogy akár okostelefonról, akár számítógépről vagy tabletről is hozzáférsz az összes leveledhez.

Azonban gondolj bele, miből is él a Google? A személyre szabott reklámok csak úgy lehetnek hatékonyak, ha minden Google terméken átmenő adatot kielemez a cég. Biztosan szeretnéd, hogy a személyes, vagy a céges ügyeidbe is beleolvasson valaki, ráadásul azért, hogy utána személyre szabott reklámokkal bombázhasson?

A felhő jó, kényelmes és sokkal költséghatékonyabb megoldást jelenthet a céged számára, mint a helyi megoldások. Az egyetlen dolog, ami szükséges hozzá az maga az internetkapcsolat, de azért 2016-ban ez nem egy túl nehéz akadály.

A munka folytonosságát nagyban elősegíti, hogy minden dokumentumhoz és adathoz bármikor hozzáférhetsz, akárhol is vagy, és akármilyen eszközt használsz.

A munka folytonosságát nagyban elősegíti, hogy minden dokumentumhoz és adathoz bármikor hozzáférhetsz, akárhol is vagy, és akármilyen eszközt használsz. A KKV szektor szereplői általában nem engedhetnek meg maguknak olyan saját szerveres, vagy hardveres megoldásokat, amik felvehetnék a versenyt a felhővel költség, biztonság és rendelkezésre állás szinten. Ha megnézed, mi mennyibe is kerül ezen a területen, láthatod hogy egy éves felhő alapú tárhely előfizetési díjából még két darab igazán megbízható külső merevlemezt sem biztos hogy meg tudsz venni.

Ezzel szemben a felhő alapú szolgáltatók az elérhető legjobb minőségű eszközöket és legszigorúbb biztonsági intézkedések nyújtják az ügyfeleik számára.

Hova fejlődött a felhő?

Amikor a felhő alapú fájltárolásra gondolunk, tulajdonképpen az adatkezelés fejlődéséről van szó. Emlékszel még a floppy lemezekre? Biztos van olyan olvasó, aki még ZIP meghajtót is használt. CD? DVD? Ezekkel az eszközökkel oldottuk meg a fájlok tárolását, és megosztását régen.

Amikor a felhő alapú fájltárolásra gondolunk, tulajdonképpen az adatkezelés fejlődéséről van szó.

Ma a külső, hordozható merevlemezek, és a felhő korát éljük. Ebben a versenyben azonban a felhő áll nyerésre.

A kézzel fogható hardverek könnyen megsérülhetnek, és nem túl kényelmes használni, ha éppen utazás közben lenne szükség az adatokra. Mennyire kényelmes akár csak egy kis méretű hordozható merevlemez használata egy repülőgépen? És egy vonaton? A lemezen lévő adatokat eléred az okostelefonoddal, vagy a tableteddel is? Mi történik ha elveszíted a meghajtót, vagy akár csak a hozzá tartozó kábelt?

A felhő ezzel szemben nem tud elveszni, mindig, minden eszközről elérhető amikor szükséged van rá. Nem kell magaddal vinned semmi plusz hardvert, egyszerűen csatlakozol a felhőhöz és kész is. Ráadásul ebben az esetben nem fordulhat elő olyan, hogy elfogy a rendelkezésre álló hely.

Biztonság és kiszámíthatóság

A felhő egy biztos hely a rendszermentéseid és a fájljaid számára is. Minden adatod csak egy pár kattintásnyira van, ha éppen szükséged lenne valamire. Azonban nem szabad megfeledkezni az adatok biztonságáról sem. Bár ezek az adatközpontok gyakran ugyanolyan szigorúan őrzött helyszínek, mint a katonai létesítmények, az adataid továbbra is veszélynek lehetnek kitéve.

Ne érts félre, a felhő alapvetően biztonságos, és ha odafigyelsz, a lehető legbiztonságosabb megoldás lehet az adataid számára is. Többféle titkosítási eljárással garantálható, hogy a fájljaid csak és kizárólag számodra, vagy olyanok számára legyenek hozzáférhetőek, akiknek te azt megengeded.

A bizalmas üzleti dokumentumok feltöltése csak akkor jó választás, ha meg tudsz bízni az általad választott szolgáltatóban. Ez a bizalom a legdrágább alkotóelem az egész felhő-iparágban. Meg tudsz, és meg akarsz bízni egy olyan szolgáltatóban, akinek a fő bevételi forrása abból származik, hogy minden rajta átmenő adatot kielemez?

Többféle titkosítási eljárással garantálható, hogy a fájljaid csak és kizárólag számodra legyenek elérhetőek

A legbiztonságosabb megoldás, ha olyan szolgáltató mellett döntesz, aki end-to-end védelemmel dolgozik, azaz olyan titkosítást kínál, ami biztosítja, hogy a küldő és a fogadó félen kívül senki nem képes hozzáférni az adatokhoz. Még maga a szolgáltató, vagy az állam sem.

Szerencsére találhatsz olyan felhőket, amik a „Zero-Knowledge” elv mentén működnek, tehát az ott tárolt adatokhoz csak és kizárólag a felhasználó férhet hozzá.

A felhő egy remek eszköz céged vagy magán adataid számára, mert mindent elérhetsz a segítségével akármikor, akármilyen eszközről. Soha nem volt még ilyen egyszerű és megfizethető módja a biztonságos adattárolásnak.

Ha hirtelen szükség van egy tervrajzra, egy prezentációra vagy dokumentumra, azonnal hozzáférsz. Nem számít, hogy hol vagy, és milyen platformot használsz.

Cégtulajdonos vagy? Biztos vagyok benne, hogy vannak kétségeid az online adatbiztonsággal kapcsolatban. Éppen ezért a következő témánk arról fog szólni, hogy miért nem kell félned a felhőtől. Ne hagyd ki, olvasd el azt is!

Rovat:
Kovács Marcell - Crosssec Blog
Szerző:
Kovács Marcell
A Crosssec Solutions marketingvezetőjeként elkötelezett az etikus, jogszerű és edukatív marketingmunka mellett. Marketingismeretei mellett a technológia és az adatvédelem területén is otthonosan mozog, az inbound marketing módszertanát követve tervez és készít tartalmakat.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram