Jól kifőzték: Crosssec-receptek A siker konyhájában

Február 15-én immár második alkalommal várják A Siker Konyhába, vagyis a régió egyetlen tematikus üzleti vacsorájára a sikerre éhes, tudásra szomjazó cégvezetőket. A tavalyi nyitányon „A fiatal munkavállalók integrációja” rotyogott a kondérban; ezúttal „A válság mint katalizátor” témakörei, vagyis a gyorsan változó világ kihívásaihoz alkalmazkodás céges lehetőségei, új módszerei adják a menüsort. Mai blogunkban a rendezvényt megálmodó Pernyéz Zsuzsanna, a Lift Consulting Kft. tulajdonos ügyvezetője, valamint az étlapot a stratégiatervezés fontosságával ízesítő vendégséf, Nagy Eszter, a Crosssec Solutions Kft. tulajdonos-ügyvezetője szolgál rövid szellemi étvágygerjesztővel.

A plasztikus név, illetve a rendezvény maga is szinte szervesen fakad a Lift Consulting hétköznapi működéséből, a hozzájuk forduló vállalkozók, cégvezetők problémáira adott megoldásokból. A kkv-szektorban szervezet- és vezetőfejlesztőként működő társaság erősségei a menedzsment, a HR, a változási folyamatok támogatása; ez összetett, kihívásokkal teli, ugyanakkor kreativitást igénylő feladat – csemegézik az alapanyagokból Pernyéz Zsuzsanna.

„Gyakran érezzük magunkat úgy, mintha a közös munka során egy konyhában sürgölődnénk. Igyekszünk kifőzni, miként lehet a szervezet eredményesebb, közösen adagoljuk a hozzávalókat és alakítjuk a szervezeti ízek harmóniáját. Fontos, hogy e munka fogásai táplálólak is legyenek, megfelelő fűszereket használjunk, emellett élvezzük is az alkotás örömét. Ezt a szimbolikus képet töltöttük meg az ugyancsak a munkánk által inspirált szakmai tartalommal: azokat az aktuális kihívásokat járjuk most körbe, amelyekre a vállalkozások megoldásokat keresnek.”

Hogyan fordítsuk saját hasznunkra a kihívásokat?

„A rengeteg tavalyi pozitív visszajelzés adta az energiát a folytatáshoz. Az idei téma apropójaként a gazdasági környezet változásai szolgáltak. Előadásainkon, kerekasztal-beszélgetésünkön a régió meghatározó cégvezetői abban igyekeznek gyakorlatias utat mutatni, hogy miként lehet ilyen körülmények között is hatékonyan és eredményesen működni; sőt, a kihívásokat a saját hasznunkra fordítani” – példálózik egy recepttel a cégvezető asszony. „Ehhez eszközökre, rendszerekre van szükség a szervezet és az egyén szintjén is: például lean alapú szervezetfejlesztésre és digitalizációra, stratégiai tervezésre, executive coachingra”

– sorolja is rögtön az eszközöket.

„Az előételt kínáló előadók között örömmel említem Nagy Esztert, akiről személyes ismeretségünk alapján bátran állítom, hogy megalapozott elméleti tudását saját sikeres cége menedzselésén átcsiszolva ad majd számunkra értékes tanácsokat. Számára nem tananyagleckék, hanem a mindennapok valósága az állandó fejlődés, fejlesztés; ahogyan ők megalkották és formálják céges stratégiájukat, az példaértékű”

– vezeti fel Pernyéz Zsuzsanna a Crosssecet az étlapra.

A rutin és megszokás helyett tények és adatok vezéreljenek!

„Stratégiai tervezés – az ösztönös cégvezetésnek vége”. És pont – summázhatnánk Nagy Eszter előadása címét a tapasztalatok alapján kész ténynek elkönyvelve. Amellyel már a keretasztal-beszélgetésnek szeretne megágyazni akképpen, hogy ismerteti a stratégiaalkotás jelen gazdasági helyzetben kiemelt jelentőségét. 

„Az este folyamán biztosan előkerül a kérdés, hogy krízishelyzetben miként dönt a vezető, és szeretnék erre minél pontosabb válaszokat adni. Kedvcsinálónak annyit: én hiszek a stratégiaalkotás és az adatvezérelt világ eredményeiben, így a legfontosabbnak azt tartom, hogy a döntésében ne a rutinra, a megszokásra vagy az őt leginkább befolyásoló érzésekre támaszkodjon a vezető, hanem objektív adatokra, elemzésekre”

– adja meg a Crosssec egyik vezérfonalának is számító alaphangot.

„Több gondolat is eszembe jut, de talán a legerősebb, hogy »abnormális az, ha valaki egy abnormális helyzetben normális« (Feldmár András). De mit is jelenthet ez most számunkra? A világ gyorsan változik körülöttünk: járvány, háború a szomszédban; ennek minden szinten érzékelhető következményeivel (infláció, energiahordozók áremelkedése). Szétesik a korábban jól alkalmazható eszköztár, meg kell változtatni a szokásainkat, rutinjainkat; ehhez pedig fontos a számokon, adat- és környezetelemzésen alapuló célok, és az azt támogató stratégia megalkotása.”

Mindezt számtalanszor megtapasztalta saját vállalkozása életében is, de szerencsésnek érzi magát, mert sok kisebb-nagyobb cég vezetőjével is végigvihette a fejlesztési folyamatot. A felszabadultság, az önazonosság, a gyors és jó döntések meghozatalának lehetősége és az ebből anyagi erőforrássá konvertálható eredmények sarkallják arra, hogy minél szélesebb körben beszéljen a témáról, mondja Nagy Eszter.

A jövőben csak az lesz sikeres, aki nyitott az újra, a változásokra

Akinek az előadása azoknak a cégvezetőknek nyújthat elsősorban segítséget, akik alkalmazkodni szeretnének a megváltozott világhoz és nyitottak a változásra. Akik nem hiszik, hogy minden visszatér a régi kerékvágásba, és elég most egy kis ideig „kibírni”. Akik az átalakulásban lehetőséget látnak, és  hiszik, hogy az adatok és információk hozzásegítik őket a gyors, rugalmas és pénzügyileg megfelelő döntések időben történő meghozatalához.

Pernyéz Zsuzsannával együtt hangsúlyozva, hogy ez az egy este biztosan nem főz ki senki számára azonnali, komplex megoldásokat.

„Ahogyan nagymamánknak sem első próbálkozásra sikerült a háromemeletes diótorta – ám kedvet igenis csinálhat ahhoz, hogy bemenjünk a konyhába és megpróbálkozzunk a sütéssel mi is. Ott ülve talán azt érzik majd néhányan, hogy jó-jó, de úgysincsenek megfelelő eszközeink, mennyi alapanyagot kell beszereznünk, nem is beszélve a főzési időről… vagyis, jobb lenne talán maradni a bevált módszernél és készen megrendelni. De higgyék el, a konyhába belépve sokkal több eszközt és alapanyagot találnak, mint amire elsőként számítanak. És javaslom, hogy a kellő bátorság megszerzéséhez vágjanak bele egy kurzusba, csapjanak föl egy receptkönyvet és kezdjék el rögzíteni az eredményeiket, hogy az következő alkalommal egyre jobbak és jobbak legyenek!”

– bátorítja az érdeklődőket.

A Siker Konyhája lehet is az első kurzus; amely teret nyújt a régió vállalkozóinak eszme- és receptcseréjére. Vendégei kellemes, tartalmas estét tölthetnek el a Trezor Rendezvényház minden igényt kielégítő tereiben, és garantáltan új üzleti fogásokkal, sok praktikus eszközzel, gyakorlattal, inspirációval, kapcsolatokkal, élményekkel térhetnek haza!

További információ a Liftprojekt.hu weboldalon és A siker konyhája 2.0 Facebook-eseményében!

Rovat:
Szűcs Zsolt - Crosssec Blog
Szerző:
Szűcs Zsolt
Kommunikációs menedzserként a nyelvi kiválóság elkötelezett híve – saját megfogalmazásával ő felel azért, hogy írásainkban a betűk mindig az ideális összetételben és sorrendben kövessék egymást. Hogy cikkeink, blogjaink tartalma legyen bár mindig lexikális alaposságú, a formájuk maradjon mégis érdekes, színes, olvasmányos.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram