Honnan tudhatod, hogy feltörték a Facebook fiókod?

A Facebook fiókunk értékes, hiszen ott vannak beszélgetéseink, kedvenc oldalaink és az ismerőseinkkel is ezen az oldalon keresztül tartjuk a kapcsolatot. Legtöbbünk napi rendszerességgel kommunikál itt barátaival vagy munkatársaival.

De mi történik, ha valaki bejut ebbe a Facebook fiókodba? Biztos, hogy észrevennéd?

Furcsa üzenetek? Új ismerősök? Könnyen lehet, hogy valaki más is használja a Facebookod.

Megmutatjuk, hogyan ellenőrizheted, hogy minden rendben van-e

Először is, lépj be a Facebook Beállításaiba.

Először is, lépj be a Facebook Beállításaiba.

Válaszd ki a Biztonság menüpontot

Válaszd ki a Biztonság menüpontot

Az első, amit érdemes megnézned, a „Bejelentkezett helyek” menü

Az első, amit érdemes megnézned, a „Bejelentkezett helyek” menü

Itt láthatod az összes aktív belépésedet, minden eszközről. Az okostelefonod, tableted, számítógéped, alkalmazásaid, minden itt van. Azt is meg tudod nézni, hogy mikor történt az utolsó belépés, milyen operációs rendszerről és böngészőből, valamint egy hozzávetőleges földrajzi helyet is kapsz.

Példának okáért, ha otthon ülve azt látod, hogy valaki Kínából vagy a világ túlsó feléről van bejelentkezve, akkor valószínűleg baj van.

Ha valami szokatlant vagy ismeretlent látsz itt, akkor meg tudod szakítani a gyanús bejelentkezést. Ilyenkor a Facebook azonnal kijelentkezteti azt az eszközt, aminél ezt kérted.

Oké, mi a következő lépés?

Amennyiben valami gyanús tevékenységet láttál, változtasd meg a jelszavad. Mielőtt ezt megtennéd, azért futtass egy vírusellenőrzést is, mert lehet hogy a számítógépeden keylogger (billentyűzet-leütést figyelő vírus) van. Ha ez megvolt, mehet a jelszóváltoztatás.

A következő lépés a tevékenységnapló átnézése

A következő lépés a tevékenységnapló átnézése

Ezt a jobb felső sarokban lévő kis nyíl lenyitásával hozhatod elő. Ebben láthatod a legutóbbi hozzászólásaidat, likejaidat, stb.

Hogyan előzheted meg a fiókod feltörését?

Belépési figyelmeztetések

Érdemes bekapcsolnod a belépési figyelmeztetések funkciót a Biztonság menüben. Ilyenkor a Facebookon, és regisztrált emailcímeidre is értesítést kapsz azonnal, ha egy új eszközről vagy helyről jelentkeznek be a fiókodba.

Érdemes bekapcsolnod a figyelmeztetéseket

Ha bekapcsolod a figyelmeztetéseket, azonnal észreveszed, ha baj lenne

Bejelentkezés-jóváhagyások

A kétlépcsős azonosítás sok kellemetlenségtől kímélhet meg. Ha ezt bekapcsolod, akkor a Facebook minden új eszközről vagy helyről történő bejelentkezés során egy extra biztonsági kódot fog kérni.Az extra réteg védelem akkor is véd, ha valahogy megszerzik a jelszavad

Ezt SMS-ben küldik (ha megadod a mobilszámod), vagy használhatod a Facebook okostelefon alkalmazás kódgenerátorát is. Ez azért jó, mert hiába is derítenék ki a jelszavadat valahonnan, a biztonsági kód nélkül nem tud bejelentkezni.

Ismerős? A legtöbb bank is ezt a módszert használja.

Az extra biztonsági réteg segíthet megvédeni a Facebook fiókod. Kapcsold be te is!

Van olyan ismerősöd, akinek jól jöhet egy ilyen útmutató? Küldd el neki ezt a cikket, hogy az ő Facebook fiókja is biztonságba kerülhessen!

Rovat:
Kovács Marcell - Crosssec Blog
Szerző:
Kovács Marcell
A Crosssec Solutions marketingvezetőjeként elkötelezett az etikus, jogszerű és edukatív marketingmunka mellett. Marketingismeretei mellett a technológia és az adatvédelem területén is otthonosan mozog, az inbound marketing módszertanát követve tervez és készít tartalmakat.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram