Hackerek bénították meg a svéd online médiát

Pár héttel ezelőtt súlyos támadás érte a svéd internetet. Az ország fő híroldalai egyenként váltak elérhetetlenné.

Az első fenyegetések Twitteren érkeztek. Ezeket sajnos hamar tettek is követték, és a híroldalak több mint három órán át egytől egyig elérhetetlenné váltak.

A támadók úgynevezett megosztott szolgáltatás-megtagadással járó támadással (DDoS - Distributed Denial of Service) kényszerítették térdre a svéd hírportálokat. Az ilyen DDoS támadások során annyi kérést és parancsot küldenek a célszámítógépeknek (ebben az esetben a híroldalak szervereinek), hogy azok a túlterhelés hatására lelassulnak, és nem tudnak válaszolni semmire.

Maga a támadás technológiailag nem kifejezetten bonyolult, a nyers erőhöz lehetne legjobban hasonlítani. Éppen ezért az egyik leggyakoribb támadási forma az interneten. Ami igazán rémisztő, az az hogy milyen jól szervezett akciónak lehettünk szemtanúi.

Bár nem tudunk konkrét bizonyítékokról amik alapján meghatározható lenne a támadók kiléte, azt tudjuk, hogy a kérdéses forgalom Oroszországból érkezett.

DDoS támadás

Mielőtt messzemenő következtetéseket vonnánk le ebből, fontos megjegyezni, hogy nem ilyen egyszerű a helyzet. A támadók használhattak Oroszországban található, fertőzött számítógépeket.

Ahogyan Anders Ahlqvist rendőrségi szóvivő is mondta:

„Bár az azonosított támadó IP címek Oroszországból származnak, ez nem jelenti azt hogy a támadók oroszok lennének”

Őszintén szólva azt sem jelenthetjük ki, hogy a hackerek nem oroszok lennének. A gyanú fennáll, elég csak 2007 áprilisára gondolni, amikor nagyon hasonló események történtek.

Észtországi bankok, minisztériumok, és újságok weblapjait és infrastruktúráját támadták meg ugyancsak DDoS támadásokkal. Mindezt az orosz kormánnyal való viszony megromlása után. Az észtek egy szovjet háborús emlékművet szerettek volna lebontani és áthelyezni, amelyet az orosz kormány nem nézett jó szemmel.

Anders Ygeman svéd belügyminiszter szerint

„Ez egy rendkívül aggasztó támadás a média és a szólásszabadság ellen. A rendőrség nyomoz, a kormányszervek is kiemelten vizsgálják a helyzetet”

Ahogy láthatjuk az ehhez hasonló kibertámadások egyre gyakrabban történnek meg. Sőt, valószínűleg ebben a pillanatban is több ezer hasonló támadás van folyamatban.

Ebben az esetben az volt az igazán rémisztő, hogy rettentő jól koncentrált, pontos és profi módon kivitelezett akcióról van szó.

A következő linken élőben láthatod a kibertámadásokat; Kattints ide

Rovat:
Kovács Marcell - Crosssec Blog
Szerző:
Kovács Marcell
A Crosssec Solutions marketingvezetőjeként elkötelezett az etikus, jogszerű és edukatív marketingmunka mellett. Marketingismeretei mellett a technológia és az adatvédelem területén is otthonosan mozog, az inbound marketing módszertanát követve tervez és készít tartalmakat.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram