Erre figyelj nyaraláskor #3: Internet

Az előző két cikkünkben bemutattuk a figyelmetlen kommunikáció és az ismeretlen helyen történő telefontöltés veszélyeit.

Cikksorozatunk utolsó részében a hálózati kockázatokat vizsgáljuk meg. Mivel internetet ideális esetben akkor is használunk, ha külföldön vagyunk (akár vakációs, akár üzleti úton) ezért mindenképp érdemes megvizsgálni a témát.

Használtál már reptéri Wi-Fi-t, vagy Facebookoztál már kávézókból nyaralás alatt? Megmutatjuk milyen baj történhet ilyen helyzetekben, és miért jelenthetnek kockázatot az adataid biztonságára.

Ingyenes Wi-Fi

Ha külföldre utazol és szeretnél internetet használni, jellemzően két út közül választhatsz:

Vagy előfizetsz egy roaming adatcsomagra, vagy megpróbálsz az ingyenes Wi-Fi-vel rendelkező helyek környékén netezni a vakáció ideje alatt.

A kényelmetlenség mellett ennek sajnos több buktatója van. Gondolj az ingyenes Wi-Fi-re úgy, mint egy nyilvános beszélgetésre. Ami ott elhangzik, azt mindenki hallhatja, ha a közelben van. Egy reptéri Wi-Fi használata során mindenki hozzáférhet ahhoz, amit csinálsz a hálózaton.

Biztos be szeretnél jelentkezni az e-mail fiókodba, vagy esetleg a Facebookra akkor is, ha az adataid nincsenek biztonságban?

Éttermi és Szállodai Wi-Fi

Persze az éttermekben és szállodákban jelszavakkal védik a vezetéknélküli hálózatokat. Sokan úgy gondolják, hogy ha egy Wi-Fi kapcsolat jelszóval védett, akkor automatikusan biztonságos is.

Ha mindenki tudja a jelszót, az sajnos olyan, mintha nem is lenne.

Azonban ha belegondolsz, ezeket a jelszavakat elég könnyen megszerezhetik mások is. Ha mindenki tudja a jelszót, az sajnos olyan, mintha nem is lenne.

Ráadásul egy hacker minden gond nélkül összeszedhet egy éttermi blokkot a közelben, foglalhat szobát a hotelben, megkérdezheti a recepcióst vagy éppen csak rendelhet egy italt a Wi-Fi jelszóért cserébe.

Mit csinálhat egy hacker?

Ha ugyanazon a hálózaton vagy mint a támadó, az adataid komoly veszélyben lehetnek.

A hackerek megfigyelhetnek, lehallgathatnak és összegyűjthetnek minden olyan adatot és információt, ami a kérdéses hálózaton utazik.

Az ilyen nagy mennyiségű adatgyűjtésnek általában egy célja van: későbbi támadásokhoz vagy átverésekhez használhatják a begyűjtött és kielemzett információt.

Különösen nagy veszéllyel jár, ha nem kapcsoltad ki a fájlmegosztást. Ilyen esetekben könnyen vírusos vagy egyéb kártékony fájlokat másolhatnak a gépedre.

Szerencsére a modern operációs rendszereken van lehetőség arra, hogy megadhasd a hálózat típusát, így a „Nyilvános Hálózat” beállítással megakadályozhatod, hogy közvetlenül hozzáférjenek a gépeden lévő fájlokhoz. Ezt mind Windowson és Macen is egyszerűen be tudod állítani.

Az első a biztonság

A legtöbb ember persze szeretne internetezni utazás közben is.

A legtöbb ember persze szeretne internetezni utazás közben is. Természetesen ez megoldható biztonságosan is, megmutatjuk hogyan:

Adatroaming csomag

Az első és egyben legbiztonságosabb tippünk az adatroaming csomag vásárlása. Ha a külföldi utazásod előtt előfizetsz a szolgáltatásra, akkor pontosan ugyanúgy használhatod a mobilinternetet külföldön is, mint itthon. Mivel ebben az esetben közvetlenül a mobilszolgáltatóhoz csatlakozol, a Wi-Fi-s támadások nem okozhatnak problémát. Számos más előnye is van az adatroaming csomagnak, például sokkal nagyobb hálózati lefedettséged lesz, hiszen bárhol hozzáférhetsz az internethez, nem kell kávézók és éttermek környékén mászkálnod, ha meg szeretnéd nézni az emailjeidet.

VPN használata

A VPN gyakorlatilag egy titkosított, biztonságos „alagutat” nyit a készüléked és az internet között.

Ha mégis bizalmas vagy személyes célokra használnád az internetet, de nem akarsz adatroaming csomagot venni, a Virtuális Magán Hálózat (VPN) tökéletes megoldás számodra. A VPN gyakorlatilag egy titkosított, biztonságos „alagutat” nyit a készüléked és az internet között. A teljes kapcsolatot titkosítja, így az ingyenes vagy szállodai Wi-Fi-n is biztonságosan tudsz böngészni, vagy bizalmas ügyeket intézni.

Azért ne felejtsük el, hogy az ingyenes VPN-ek használata pontosan ugyanazokkal a veszélyekkel jár, mintha egy nyilvános Wi-Fi-t használnál.

Az ingyenes, nyilvános Wi-Fi remek dolog, ha valami egyébként is nyilvánosan elérhető tartalmakat szeretnél megnézni. Viszont ha a közösségi médiát, vagy az email fiókjaidat is használni szeretnéd, érdemes biztonságos kapcsolaton megnyitni őket.

A témáról készítettünk egy részletesebb cikket is, ahol megismerheted a különféle támadási módszereket. Érdemes megnézned!

Rovat:
Kovács Marcell - Crosssec Blog
Szerző:
Kovács Marcell
A Crosssec Solutions marketingvezetőjeként elkötelezett az etikus, jogszerű és edukatív marketingmunka mellett. Marketingismeretei mellett a technológia és az adatvédelem területén is otthonosan mozog, az inbound marketing módszertanát követve tervez és készít tartalmakat.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram