Egy nap a digitálisan is hatékony KKV-kért

A digitális gazdaság 2025-ig akár 9 milliárd euróval is növelheti a magyar GDP-t, amennyiben hazánk fel tudja használni a digitalizációban rejlő lehetőségeket – derült ki a McKinsey & Company legfrissebb kutatásából.

A 2018. 11. 14-én Mohácson, a Modern Vállalkozások Programja keretében megrendezésre kerülő Digitális KKV nap ezeket a digitalizációs lehetőségeket igyekezett a jelenlévő vállalkozók számára bemutatni.

A nap során az MVP programot, majd ERP rendszereket és egyéb adatelemző, döntéstámogató szoftvereket ismertettek meg az érdeklődőkkel. A nap végén ezen rendszerek finanszírozására szolgáló lehetőségeket is számba vettek az előadók.

A Crosssec minőségirányítási vezetője, Mátyus Lilla, mint a rendezvény egyik előadója vett részt az eseményen. Lilla a „Hatékonyságnövelés gyakorlati eszközei” címmel tartott szemléletfejlesztő és tényfeltáró előadást, melyben bemutatta, hogy a kis és közepes méretű vállalkozások milyen lépéseket tudnak megtenni azért, hogy a cégük hatékonyabban működjön. Kolléganőnk 6 olyan lehetőséget vázolt a hallgatóság számára, melyek a hatékonyságnövelésben alkalmazhatók.

Ez a hat lépcső a következő:

  • Mérések és adatelemzések
  • Bizonyos munkák részben vagy egészben történő automatizálása
  • Specializáció
  • Munkatársak motiválása
  • Folyamatleírások és munkautasítások alkalmazása
  • Minőség fókuszú gondolkodás
digitális KKV nap crosssec előadás

Lilla bemutatta azt is, hogy a Crosssec Norma, melyet egy munkaügyi költségelemző és teljesítménybért támogató alkalmazásnak álmodtunk meg, hogy segíthet egy cég mindennapi működésében és hol tud kapcsolódni az imént felsoroltakhoz.

Először is a mérések és elemzések támogatásánál, hiszen a folyamatos fejlődés – az észlelt hibák javítása, a költségek elemzése, a jobb szalagrendszer kialakítása, és a megfelelő munkák a megfelelő munkatársaknak történő kiosztása az első lépés a hatékonyság felé.
A Norma segítséget nyújt egyes adminisztratív feladatok automatizálásánál, akár az első lépés lehet a digitalizáció felé.
Ugyancsak segítségül hívhatjuk a munkatársak motiválásánál, hiszen a teljesítménybér bevezetése hozzájárul ahhoz, hogy nagyobb legyen a munkatársi bevonódás,  és ezzel növekedjen az előállított érték. Azonban az igazságos és ösztönző teljesítményfüggő bérelemek nyilvántartása jelentős feladatokkal jár, amiben a szoftver nagy segítség lehet.

A rendezvényen felmerült az adatok elemzésének, és az adatokból nyerhető információk felhasználásának fontossága. Sok KKV sajnos nem mér semmit, vagy ami még rosszabb, mérnek ugyan „valamit”, de azt nem mindig tudják, hogy miért-hogyan, és így azt is csak felesleges időrabló tevékenységnek tekintik. Ha vannak is kapott adataik, azokkal nem kezdenek semmit, nem értelmezik, és nem használják fel folyamataik fejlesztése érdekében – tehát szükséges egy jól kialakított (az adott vállalat működésének megfelelő) mérési rendszer. Egy ilyen rendszer alapvetően arra szolgál, hogy támogassa a vezetést a hatékony döntések meghozatalában, képesek legyenek mérni a változtatások hatását, és az esetleges negatív tendenciák esetén képesek legyenek időben lépni. Ennek eredményeképp ki lehet aknázni a munkaszervezésben rejlő tartalékokat, és csökkenteni az egységnyi ráfordításokat.

Szóba kerültek olyan - jövőbe mutató gondolatok, mint a robotizáció és az emberek nélkül működő gyárak -, de végül is egyetértés volt abban, hogy a jövővel csak azért kell MA foglalkozni, hogy felkészüljünk. A jövőt ma kell megalapozni, ma kell hatékonyan működni, hogy 15 év múlva is sikeresen tudjon működni a cégünk. Ehhez pedig elengedhetetlen a vízió és odavezető stratégia meghatározása.

Ez a nap rávilágított arra, hogy habár a hazai KKV-k még nem használják ki teljes mértékben a digitális megoldásokat (sok helyen még csak ipar 1-2-3 van és szó sincs ipar 4.0-ról), mégis egyre többen ismerik fel a jelentőségét és a benne rejlő kiaknázatlan potenciálokat. Ahogy fejlődik a technológia és modernizálódik életünk egyre több területe, a vállalkozásoknak muszáj lépést tartaniuk az informatikai megoldások fejlődésével.

Szerző:
Crosssec Solutions
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram