Digitális transzformáció - megfelelő munkatárs a megfelelő helyen?

A digitális transzformáció az a folyamat, amivel a vállalkozások teljeskörűen átalakítják a működésüket és az ügyfeleik kiszolgálási módját. Mivel a XXI. század a digitalizáció kora, így egyértelműen szükségünk van rá, hiszen minden sikeres cég működésénél elengedhetetlen, hogy lépést tudjon tartani az újdonságokkal, kihasználja annak lehetőségeit. Hatékonyabb működést érhetnek el, ha ráhagyatkoznak az adat- és technológia alapú megoldásokra, nem beszélve arról, hogy sok esetben tudnak kiváltani olyan humán erőforrást, amit nem feltétlen tudnak megfizetni vagy nem is elérhető számukra.

Digitális transzformáció a napjainkban

A digitális transzformáció a megszokott vállalati gyakorlatok részleges, de a legtöbb esetben teljes átalakítását jelenti. A digitális technológiák segítségével történő üzleti folyamatok javításának célja, hogy a cég hatékonyan és minél gyorsabban tudjon reagálni a megváltozott piaci igényekre.

Maga a fogalom viszonylag új, annak ellenére, hogy a '90-es évek óta létezik a digitális világ. Az olyan újítások, mint a mesterséges intelligencia és a felhőalapú szolgáltatások, nagy mértékben megkönnyítik a dolgunkat, ugyanakkor sürgetik is az átalakulást. A vállalati digitalizáció azonban nem csupán a technológiáról szól. Egy jól működő üzleti stratégia kialakítása a cél, aminek segítségével dinamikusan tud fejlődni a vállalat.
Éppen ezért ma már a digitális átalakulás lényege a szervezeti folyamatokban rejlő lehetőségek teljeskörű kiaknázása, többek között az adatok gyors és megbízható elemzésével.

A kis-és középvállalkozók nagyobb versenytársaik mellett is profitálhatnak az átállásban, ugyanis a fejlett adatelemzés, a felhőalapú szolgáltatások és az automatizáció nagyban egyszerűsítik a működésüket. Ennek hatására sokkal könnyebben tudnak reagálni az új kihívásokra, magas vevői elégedettség mentén tudják fenntartani meglévő portfóliójukat, vagy tudnak több új ügyfelet szerezni.

Összességében tehát elmondható, hogy digitális transzformáció nélkül a hatékony munkafolyamatok ki- vagy átalakítása, az ügyfelek igényeinek pontos felmérése és a vállalat költséghatékony működése szinte lehetetlen, de legalábbis a digitalizáció lehetőségeinél jóval költségesebb és lassabb módszerekkel elérhető csak.

Digitális transzformáció - Miért éri meg belevágni?

A digitális átalakulás nem csak a nagyvállalatok számára jelent megtérülő befektetést. Ma már a kkv-k számára is elengedhetetlen a fennmaradásuk érdekében. A vásárlóknak és ügyfeleknek ugyanis egyre magasabb elvárásaik vannak, amit kizárólag úgy lehet kielégíteni, ha értjük, hogy mi történik a motorháztető alatt.

A vásárlói élmény növelése

A digitalizáció segítségével könnyedén szerezhetünk információt a vásárlóinkról. Legyen szó az érdeklődési körükről, múltbéli tevékenységükről és az elkötelezettségi szintjükről. Ha ezeket az adatokat megfelelően tudjuk elemezni, pontosan abban az élményben részesíthetjük őket, amire vágynak. Ez pedig önmagában is garantálja az elégedett ügyfeleket.

Költségcsökkentés és megnövelt hatékonyság

Olyan időigényes feladatokat tudunk automatizálni, mint a számlázás, beszerzés és adatgyűjtés. Ezzel már önmagában csökkenthetjük a vállalat kiadásait és növelhetjük a hatékonyságot. A jól paraméterezett automatizmusok kiszámíthatók, és folyamatosan jó eredményt garantálnak, kiváltják a monoton munkavégzés terhe alatt sokszor megfáradt munkatársakat, akik ennek hatására más területeken aknázhatják ki a képességeiket.

Megfelelő munkatárs megfelelő helyen

De vajon melyik területen teljesítenek jól? Hol hozzák a legnagyobb hasznot a vállalkozás számára? Hogyan, milyen munkafolyamatok által tudnak hozzájárulni a vállalat hosszútávú fennmaradásához? Ezek azok a kérdések, amelyeket ma már nagyon nehéz megválaszolni megérzés vagy megfigyelés alapon. A hibrid munkavégzés, az egyre népszerűbb home-office, a magukat alig-alig ismerő, de sok esetben biztonságra törekvő munkavállalók nem minden esetben adnak reális képet arról, hogy milyen irányba érdemes fejleszteni őket. Ekkor kerül előtérbe a gyűjtött adatok kiértékelése, a projekteken történő munka során rögzített hatékonysági információk összehasonlítása, az adott időszak teljesítményének elemzése.

Ezt ma már excel-táblázatokból, workblogokból, vagy szóbeli, intuitív megbeszélésekből lehetetlenség előállítani. Pedig a gyors, rugalmas reagálás, átalakítás, fejlesztés a piaci pozíció megtartásának, vagy térnyerésnek lehet a záloga.

Adatvezérelt döntések a digitális transzformáció segítségével

A digitális transzformáció segítségével nem csak átfogó információnk lesz a cég költségeiről, de tényadatokra alapozva tudunk meghozni fontos döntéseket. Ennek köszönhetően pedig jelentősen növelhetjük a cég hatékonyságát.

Norma a Crosssec saját fejlesztésű szoftvere, amely pontosan ezzel a céllal jött létre. Tudatosan fejleszthető a vállalkozás, egy könnyen elsajátítható, akár önállóan is bevezethető alkalmazás segítségével.

Amennyiben bővebb információt szeretne kapni a termelékenység és hatékonyságnövelésről, olvassa el korábbi cikkünket is.

Szerző:
Crosssec Solutions
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram