Crosssec-munkaszervezés home office idején: online-felvételből is jeles

A lassan a gyerekek ijesztgetésére is a Mumus helyett közszóvá előlépő Covid mindannyiunkat, a munkahelyeket pedig különösen megviselte, próbára tette. A Crosssec Solutions azonban ezúttal két saját példán keresztül is megmutatja, hogy a kellően átgondolt és felépített szervezeti struktúra és folyamatok, a való életben is jól használt szabályzatok, illetve az egymásra figyelő, őszintén kommunikáló, támogató magatartás ilyen különleges helyzetekben is, mint a járvány vagy a home office, csodára képes.

Most, amikor mintha mi sem történt volna, igyekszünk elfeledni, hogy a híradó három hónapig másról se szólt, mint az aznap megbetegedettek és elhunytak sorolásáról, munkahelyek ezreinek és ezreinek elvesztéséről; amikor csak halvány emlék, hogy reggel kilenckor az egyébként üres boltban a maszkos eladó már csak a 12-t mutogatta nekünk az ujjával a csukott ajtóból; hogy bezárt és alapjáratra ereszkedett szinte az egész világ; hogy nemcsak a focipályákat nőtte be a gaz és a Forma–1-ben nem dübörögtek fel a motorok, de még az olimpiát, a sport legnagyobb ünnepét is elhalasztották, szóval, amikor már valóban az Armageddon lejtői előtt hasalt a bolygó – nos, most a további sokkolás helyett kicsit már sztorizhatunk is. Főként, hogy történetünk az utolsó szóig igaz. Arról nem is beszélve, hogy tanulságos is. És hogy talán még szórakoztató is lehet?!

Belépő és mentoringprogram teljes online-készültségben

A mesék az Odüsszeiától Harry Potterig (ugye, látványos nagy ívek húzásában milyen jók vagyunk?) mindig a főhősök gyors színre lépésével indulnak. A mi két valós mesehősünk, Gréta és Kata, a Crosssec Solutions Kft. legújabb munkatársa. Gréta, ahogy munkájáról maga mondja, „ami brand oldalon illusztráció a honlapunkra kikerül, azért mind én felelek”, de én nem dőlök be a mai marketinges ifjúság emelkedett szóhasználatának, úgyhogy rávágom, oké, tehát te vagy a grafikus. Amúgy tényleg ő felel mindezért, és teljes képi világunkért, azaz ha a Kedves Olvasó rápillant például legutóbbi blogcikkeinkre a Norma-szoftverünkről, azok a szépen vitorlázó kishajók már mind az ő fantáziájából ugrottak elő a Crosssec-álmok tengerére.

Kata az éter más hullámain szárnyal, ő ügyféltámogató; röviden, ha a 400 adminisztrátorból, aki már országszerte boldogan használja, bárki bárhol elakad a Norma útvesztőiben és kapja a telefont, hát Kata minden téren jól útbaigazítja. No meg ellátja az összes fontos adminisztrációt, ami ehhez a területhez csak kapcsolható.

Ami pedig érdekes bennük – már a munkájukon és személyiségükön túl –, hogy mindketten épp a járvány miatt elrendelt korlátozások kellős közepén érkeztek és épültek be a Crosssecbe.

Grétának ugyan még volt két hete az Ante Covidi időszámításban, azaz a Crosssecnél igen nívósan és alaposan kiművelt beléptetési és útbaigazító mentoringrendszerből ő még éppen haraphatott egy kicsit. Ám Katát az eltelt három hónap alatt már valóban annyian látták csak a cégnél élőben, mint Columbo hadnagy feleségét – jó, az ügyvezető és az irodavezető egyszer kezet rázott vele a munkakezdésre.

Gyors technikai átállás, támogató, lelkesítő szakmai segítség

Arra a kérdésre, hogy mindezek ellenére hogyan sikerült nekik olyan kiválóan a beilleszkedés, amint a jelek azt mutatják, Gréta úgy fogalmaz, hogy az irodában töltött két hét neki még óriási segítséget jelentett, hiszen épp elégnek bizonyult az alapok átbeszélésére, a feladatok átvételére. Fontosabbnak tartja ugyanakkor, hogy a többi kolléga, különösen mentorai ekkor, majd az otthoni távmunka alatt is bármikor rendelkezésére álltak, folyamatosan biztatták és lelkesítették; a segítség pedig, amit kapott, mindig kifejezetten támogató és empatikus volt a munkatársak részéről.

Kata helyzetét már nehezítette, hogy gyakorlatilag mindenkivel csak virtuálisan találkozott, az összes megtanulandó szabályzat, az elvárt betanulás, később belső vizsgafeladatai és a záróértékelése is mind-mind az online-térben zajlottak. „A közös hang megtalálása senkivel sem esett nehezemre, az már tényleg a véletlen műve, hogy eredeti latin-történelem bölcsész képzettségemmel egy korábbi filozófus lett a mentorom, akivel így különösen egy hullámhosszon pörögtünk”, jelzi, hogy a nagy szakmai fordulatok olykor fura helyzetekben fejtenek ki hasznos utóhatásokat. „Egy pillanatig sem éreztem, hogy magamra hagytak volna, ha valakit nem értem el, azonnal ott volt helyette egy másik kolléga.”

Home-office pizsamában és macskával: a kevesebb szinte mindig több

Ezek szerint mindegy, hogy iroda, vagy az otthoni kisszoba a napi munkakörnyezet? A home office inkább előny vagy hátrány, azaz sirassuk, hogy vége, vagy könyörögjük ki, hadd maradjon tovább? – kérdem mindkettejüktől.

„Én allergiás vagyok, úgyhogy emberek közé eleve nem nagyon akartam menni, különben is, rám mondhatjuk, hogy a szívesen a négy fal között élő típus vagyok, úgyhogy nekem épp elég volt olykor a boltba kisétálnom. Eleinte okozott persze némi technikai problémát, hogy még a webkamerám sem működött, így az éteren keresztül is csak hallottam, de nem láttam a kollégákat, ám ez is megoldódott. Amit kellett, szabályzatokat, tanulnivalót, dokumentumokat, mailben vagy a belső hálózatunkon megkaptam, és mindenből rendesen fel tudtam készülni”, von mérleget Kata.

Gréta annyival árnyalja e képet, hogy a szűkös légtér számára nem volt éppen kellemes, mi több, az otthoni munkavégzést is inkább csapdának tartja. „A legtöbbünk tart tőle, hogy a vezetőség azt hiszi, ha nem látnak minket, akkor a napi nyolc helyett csak hat órát dolgozunk, ám ez pont fordítva igaz. Azért, hogy ennek még a látszatát is elkerüljük, inkább tízet húzunk le otthon. Az orrunk előtt álló gépen lévő bekapcsoló gombban megbúvó kísértés túl nagy: ha bármikor megnyomhatjuk, meg is nyomjuk, akár este tizenegykor is. Ugyanakkor, az én munkám kissé elüt a többiekétől, a kreatív gondolatok, egy hirtelen jó ötlet nem feltétlenül reggel nyolc és délután öt között születik meg, főként, ha nézem az óra ilyenkor ezerrel pörgő mutatóját és tudom, hogy már nagyon produkálnom kellene valamit. Otthon előfordult, hogy egész nap nem jött az ihlet, aztán hopp, este beugrott valami, és máris futott a kezem az egérrel egy szuper illusztráción. Itt azt sem kérdezte senki, hogy délben miért vagyok még pizsamában, vagy hogy miért dörgölőzik munka közben is a lábaimhoz, pláne, hogy miért rágcsálja szét a nyomtató kábelét a kedvenc cicám. Összességében tehát számomra talán hasznosabb lehet ez a kötetlenebb otthoni munkaforma, azzal együtt, hogy bizonyos megbeszélésekhez, projektekhez, csapatépítéshez nélkülözhetetlennek tartom a rendszeres irodai találkozásokat is.”

crosssec home office

A Crosssec-titok: átgondolt és betartott szabályzatok, jól menedzselt folyamatok

Home office ide vagy oda, a Crosssecnél azért a munkavégzést, de már a beilleszkedési folyamatot sem nevezhetjük éppen kötetlennek. Sőt! Ha már az e téren végzett tanácsadás, szervezetfejlesztés és munkaszervezés az erősségünk, magunkra nézve sem felejtjük el a folyamatok alapos beszabályozását. A munka itt a jól kitalált és felépített, rendszeresen auditált, a hétköznapokban is alkalmazott folyamatszervezési és vállalatirányítási rendszerek, módszerek jegyében telik. Amelynek „jó vagy rosszságáról” a következő kérdés kapcsán rögtön kiderül, hogy mindez tényleg csak nézőpont kérdése.

„Én frissdiplomásként az egyetemről, illetve nagyon rövid munkatapasztalattal a hátam mögött érkeztem ide. A hallgatókat érintő folyamatszervezés és rendszer pedig a hétköznapokban nem mindig szárnyalt azokban a magaslatokban, amit épp az egyetemi miliő sugallna. Akadtak is problémák mindezek hiányából, úgyhogy, bár nem volt könnyű átszoknom erre a szigorúbb szemléletre, de hamar megértettem, sőt, megéreztem a hasznát. Ezek nélkül a keretek nélkül mi sem ilyen zökkenőmentesen, majdhogynem észrevétlenül álltunk volna át a home office-ra. Itt mindenki tudja, mi a dolga, akármilyen helyzetbe is kerül, így sokkal kevésbé ér bennünket váratlanul bármilyen szokatlan helyzet”, ismeri el Gréta.

Kata pedig a „túloldalról” talán még meg is mosolyogja mindezt. „Ahonnan én jövök, ennél szigorúbb feltételek is előfordultak. De nem is ez a lényeg, hanem, hogy folyamatos, értelmes és pozitív kommunikációval mindezt nagyon meg lehet könnyíteni, és a Crosssecnek pont ebben van a nagy ereje. Itt sosem érzed úgy, hogy nem tudod, mit kell csinálnod, hogy egyedül maradtál a problémáddal, vagy ha megoldottál valamit, azt félvállról vagy semmibe veszik. Épp ellenkezőleg ez egy nagyon segítő, támogató, megértő csapat.”

Az egyedüllét haszna: amikor a rosszból is tanulhatunk

Nem mintha eddig nagyon másról szólt volna ez a közös bemutatkozó, de azért búcsúkérdésnek konkrétan is csak fölteszem: És mit tanultatok ebből az egész helyzetből, a csaknem három hónapnyi otthoni tanulásból, munkavégzésből?

„Nekem ez egy kész önismereti tréning volt, megerősödött bennem, hogy szeretek és tudok önállóan dolgozni, egyedül végigvinni dolgokat. Ugyanakkor a csapatmunka is új értelmet nyert számomra. Az előző munkahelyemen már nagyon megcsappant a bizalmam az emberekben, de itt csupa megerősítő, pozitív élmény ért. Egyenlőnek, egyenrangúnak kezelnek, látom a közös célt, amiért dolgozunk. Belepirulok, de komolyan gondolom, itt összetartó, csupa nagybetűs ember vesz körül”, néz a Crosssec-kel közös tükörbe Kata.

„Bennem mindig is hatalmas megfelelési vágy dolgozott, szeretek megbízható munkatársnak, embernek látszani, jól beilleszkedni a közösségbe. Az egyetemen ez a csapatjátékosság nem ért el ilyen szintet, de itt megerősödött bennem, hogy tudok együtt dolgozni, beszélgetni a többiekkel. És kiderült, hogy kitartóbb vagyok, mint gondoltam”, zárja a beszélgetést egy „öreg profi nyilatkozó” hatásos zárógondolataival Gréta.

Többet szeretnék megtudni a Crosssec Solutions-ről

Ha felkeltettük érdeklődését, kérjük, a fenti gombra kattintva iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen újdonságainkról!

Rovat:
Szűcs Zsolt - Crosssec Blog
Szerző:
Szűcs Zsolt
Kommunikációs menedzserként a nyelvi kiválóság elkötelezett híve – saját megfogalmazásával ő felel azért, hogy írásainkban a betűk mindig az ideális összetételben és sorrendben kövessék egymást. Hogy cikkeink, blogjaink tartalma legyen bár mindig lexikális alaposságú, a formájuk maradjon mégis érdekes, színes, olvasmányos.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram