Crosssec és Kidea - Együtt a kiskorúak adatvédelméért

Crosssec és Kidea együttműködés

A kiskorúak, gyermekkorúak az élet minden területén több figyelmet igényelnek, azonban az adatkezelés, adatvédelem területén gyakran nem kapják meg a kellő – és rendeletben szabályozott – gondoskodást a velük kapcsolatban álló intézmények, vállalatok részéről.

Számunkra fontos a kiskorúak adatvédelme. Korábbi cikkünkben már részletesen bemutattuk, milyen adatvédelmi szempontoknak kell megfelelniük az intézményeknek és szolgáltatóknak, köztük az óvodák, bölcsődék mellett a magánóra adóknak, iskolaorvosoknak, nyári tábor és programszervezőknek , szakkörök és sportkörök szervezőinek.

Amikor 2023 tavaszán Vörös Zsuzsa, a KIDEA alapítója megkeresett bennünket a szorosabb szakmai együttműködés miatt, nem is volt kérdés, hogy elindulunk egy közös úton.

Nagy Eszter és Vörös Zsuzsanna

A kideával együttműködve magasabb szintre léptünk a terület fontosságának hangsúlyozásában, edukációs tartalmak közzétételében, fókuszba helyezve az óvodás korú gyermekeket érintő adatvédelmet.

A kidea egy zárt óvodai alkalmazás, amely biztonságosabbá teszi a szülők és intézmények közötti kapcsolattartást, információmegosztást. Segítségével a kisgyermekek adatai, róluk készült óvodai fotók biztonságos keretek között kerülhetnek megosztásra a szülőkkel.

Partnerkapcsolatunk részeként korábban adatvédelmi tanácsadóink háromrészes cikksorozatban fejtették ki szakmai véleményüket az intézményi adatkezelésről, az óvodapedagógusok szerepéről és a szülői felelősségről.

Folytatásként egy kifejezetten óvodáknak készülő adatvédelmi sablon csomagot hoztunk létre és teszünk díjmentesen letölthetővé a kidea megbízásából, amelyben többek között mintát, útmutatót, kitölthető sablont találnak az adatkezelési tájékoztatóhoz, elfogadó és hozzájáruló nyilatkozatokhoz. Ezzel a díjmentes csomaggal és a webináriumok formájában történő szakmai támogatással szeretnénk hozzájárulni, hogy ez a kötelezettség ne csak papíron legyen kipipálva, hanem az adatvédelmi tudatosság a mindennapok szerves részévé váljon.

A kideával közösen azt szeretnénk elérni, hogy az intézményekbe járó gyermekek személyes adatainak kezelésére a lehető legszabályosabb keretek között kerüljön sor.

Rovat:
Szerző:
Crosssec Solutions
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram