Az árazás és a bűvös négyzet (II.) – A hatékonyság

Ha még emlékeznek, cikkünk első részében a bűvös négyzetek számsorainak példájával vetettük bele magunkat az árazás – jól felvértezett tudással – nem is olyan bűvös útvesztőjébe. Akkor elsősorban a költségeket, mint az egyenlet egyik oldalának fontos tényezőjét boncolgattuk, most a hatékonyságot is csatasorba állítjuk a helyes végeredmény érdekében.

A gyakori hibák

Az emberi erőforrás és rá épülő kapacitások kalkulációjánál a képletbe az alábbi hibák csúsznak az esetek nagy többségében:

  • A munkavállalók teljes munkaidejével, azaz elérhető óraszámával kalkulálunk, pedig kiveszik majd az összes szabadságukat, járhat nekik pót- és betegszabadság is. Mivel erre az időszakra is a vállalkozás fizeti a járandóságukat, fontos, hogy a produktív munkavégzés idején előálljon ennek a fedezete.
  • Azt mindannyian tudjuk, hogy a munkatársak nem képesek huzamosabb ideig 100%-os teljesítményt nyújtani, de azt már koránt sem ismerjük, hogy milyen hatékonysággal végeznek el egy-egy munkafolyamatot, amikor jelen vannak.
  • Pontosan kell látnunk, hogy mivel töltik az idejük. Félreértés ne essék, nem feltételezzük, hogy a dolgozók szándékosan nem csinálnak semmit, azt viszont igen, hogy maguktól nem állnak neki statisztikát készíteni a munkaidejük felhasználásáról.
  • Könnyű lenne azzal számolni, hogy minden produktív munkatárs (nem támogató funkciót ellátó, back-office tevékenységet végző) az idejének nagy százalékában bevételt termel, de általában ez sem igaz. 
  • Nem csak a közvetlen bevétel-termelés a haszon a cégvezető számára, lehetnek a jövőt megalapozó belső fejlesztések, átalakítások, termékfejlesztések is. Ahogy előző cikkünkben írtunk róla, a beruházási költségeinket is pontosan át kell látnunk. A beruházásnak pedig nem csak tárgyi eszköz, hanem emberierőforrás-ráfordítás lába is lehet. Utóbbi ismerete nélkül nehéz lesz megmondanunk, hogy mekkora volt a beruházás teljes értéke, és mindez milyen módon/áron és mennyi idő alatt fog megtérülni.
  • Fontosak a képzésre, adminisztrációra, megbeszélésekre, belső fejlesztésre, de akár várakozásra fordított kieső idők is, amelyektől csökken az eladható munkaórák száma.

Míg ezek közül bizonyos elemeket egy termelő cég jobban átlát, addig a szolgáltatók néha nem is gondolják, mekkora jelentőséggel bír a tevékenységük ilyen monitorozása. Hogy mennyire fontos azt is lépésekre, feladatokra bontani és megtervezni a kapcsolódó óraszámokat, majd összevetni azt a tényekkel. 

Nézzünk egy példát!

Plasztikussá téve a fentieket, táblázatban és grafikonon mutatunk egy valós példát:

Ágazati összesítés táblázat
Ágazati összesítés diagram
Munkaórák elemzése diagram

A fenti grafikon nem reprezentálja a magyar kis- és középvállalkozások termelékenységét, de nagy munkavállalói létszám elemzéséből készült. Látható, hogy a munkaszerződésben szereplő óraszámhoz képest milyen arányú termelékenységgel kalkulálhatunk.

Az ismeretes, hogy a szabadság és betegszabadság miatt távol vannak a dolgozók, de az ma még mindig legtöbb cégvezető számára csak megérzés, hogy a jelenlétnek hány százalékában végeznek bevételtermelő tevékenységet.

Megdöbbentőek a számok, nem?  És itt válik egyre nyilvánvalóbbá, hogy nem jól, vagy nem jó számokat kezdtünk el beírni a szám(oló) táblába. Miközben rég nem látott inflációval küzd a magyar gazdaság, és a munkavállalók jogos elvárása a munkabérük emelése is, addig a vállalatvezető gyakran nem látja, hogy az erőforrásait milyen áron kellene eladnia ahhoz, hogy továbbra is eredményes maradjon a működése. Nem látja a szerveztében lévő tartalékokat, de azt sem, hogy mely munkafolyamatokat kellene átalakítani, elhagyni, vagy behozni annak érdekében, hogy magasabb legyen a dolgozói kibocsátás, persze, a minőség változatlansága mellett.

Ha Ön is szeretne egyértelmű kimutatásokat kapni vállalkozása működéséről, munkavállalói hatékonyságáról és az egyes feladatokhoz kapcsolódó teljesítményekről, ajánljuk figyelmébe erre kifejlesztett szoftverünket, a Normát, amelyet több évtizedes vállalatvezetési tapasztalattal hoztunk létre az emberierőforrás-intenzív KKV-k számára.

A Norma segítségével átláthatja cége működését, a teljesítések és gyártások, projektek vagy szolgáltatások nyomon követésével pedig olyan minőségű és mélységű betekintést nyer vállalata működésébe, amely segít többek között a személyi jellegű ráfordítások átlátásában, a hatékonyság növelésében és a profitábilis árazás kialakításában is.


Vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel! Segítünk árazási struktúrája kialakításában, a megvalósulást nyomon követő Norma-rendszer gyors és kis költségvetésű kialakításában, bevezetésében, hogy továbbra is eredményesen maradhasson az üzleti világ körforgásának része!

Nagy Eszter - Crosssec Blog
Szerző:
Nagy-Németh Eszter
Több, mint 10 éves kkv környezetben szerzett tapasztalattal rendelkezik. Korábban alkalmazottként, jelenleg tulajdonosként a folyamatoptimalizációban, és digitalizációban rejlő lehetőségeket tanulmányozza, alkalmazza. A hosszútávú, fenntartható, átlátható és gyakorlatban is alkalmazható megoldások elkötelezett híve.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram