Az adatkezelés fogalma és fontossága napainkban

Az adatkezelés fogalma összetett, ismerte mégis nagyon fontos

A 21. században egyre több információ áramlik elektronikus úton, ezek pedig egyre értékesebbek és fontosabbak lesznek. Ezért a megfelelő adatkezelés fogalma és annak ismerete szinte teljességgel elengedhetetlen minden vállalkozás és magánember életében egyaránt. Ebben a cikkünkben összefoglaljuk mindazt, amit tudni kell az adatkezelésről, annak érdekében, hogy a kezelt adatok ne kerüljenek illetéktelen kezekbe.

Az adatkezelés fogalma

Maga az adatkezelés egy nagyon összetett fogalom, amit a GDPR rendelet és hatályos jogszabályok határoznak meg. Tömören összegezve minden olyan tevékenység adatkezelésnek számít, ami a személyes adatokkal végzett műveletekkel kapcsolatos. Tehát ide tartozik az adat begyűjtése, a tárolása, a továbbítása és törlése is. Ahhoz, hogy megértsük a fontosságát, gondoljunk csak bele, hogy milyen elképzelhetetlenül hatalmas mennyiségű adat keletkezik minden nap, aminek a megfelelő kezeléséről gondoskodni kell. Az utóbbi időkben nyilvánosságra hozott adatlopásokkal kapcsolatos botrányok pedig csak megerősítenek mindenkit abban, hogy az adatkezelés kérdésével kapcsolatban nemcsak érdemes, de kötelező is foglalkozni, esetleg nagyobb figyelmet szentelni neki, mint eddig.

Adatkezelési alapelvek

  • Személyes adatokat csakis előre meghatározott és ismertetett célból lehet kezelni, és ez vonatkozik az adatkezelés minden szakaszára
  • Csak olyan adat kezelhető, ami az adatkezelés céljából elengedhetetlen
  • Az érzékeny adatokra szigorúbb szabályok vonatkoznak
  • Az adatkezelés során biztosítani kell, hogy az adatok pontosak legyenek

Adatkezelés fogalma - ki kezelheti a személyes adatokat?

Adatkezelő

Az adatkezelő az a személy vagy cég, aki felelős a személyes adatok kezeléséért, beleértve a gyűjtést, tárolást, feldolgozást, megosztást és törlését. Az adatkezelő dönt a személyes adatok kezelésének céljáról és eszközeiről, valamint felelős a személyes adatok védelméért. A személyes adatok esetleges továbbításáról minden esetben tájékoztatnia kell az érintett személyt.

Adatfeldolgozó

Az adatfeldolgozó lehet az a személy vagy cég, aki a személyes adatokat feldolgozza, azaz olyan műveleteket végez rajtuk, mint például az adatok tárolása, elemzése, vagy azokat bizonyos célokra felhasználja. A rájuk vonatkozó jogi kötelezettségek, mint például az adatvédelemi előírások betartása az adatkezelő felelőssége, mivel az adatfeldolgozók csak az adatkezelő utasításai alapján dolgozhatnak.

Adatvédelmi tanácsadás az egyedi igényekre szabva

Üzleti tanácsadás szolgáltatásunk keretén belül olyan megoldást nyújtunk ügyfeleink számára, ami nem csak az adatvédelmi rendeletnek, de a hazai jogszabályoknak is teljes mértékben megfelel. Mindemellett pedig könnyen alkalmazható, gyakorlatias eljárásokról van szó, amik nagyban megkönnyítik a vállalatok mindennapos működését. Természetesen minden megoldás kidolgozása során figyelembe vesszük a vállalat egyedi igényeit és ahhoz mérten alakítjuk ki a szolgáltatásokat. Nálunk nincs két egyforma folyamat!

Amennyiben segítségre van szüksége adatkezeléssel kapcsolatban, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Rovat:
Szerző:
Crosssec Solutions
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram