A munkavállalók motivációjának adatalapú támogatása 1. rész

PP konferencia - munkavállalói motiváció

Nagy Eszter, a Crosssec Solutions Kft. tulajdonos ügyvezetője az október 12-i Piac és Profit Smart company - 2024 konferencián a munkavállalói motiváció fenntartásának szoftveres támogatásáról tartott prezentációt. Az előadás első felét videón is megtekinthetik, valamint ebben cikkben elolvashatják, hogy miről volt szó.

Tevékenységtől és vállalkozástól függetlenül nap mint nap ugyanaz történik. Felkelünk reggel, bemegyünk dolgozni, legjobb tudásunk szerint tesszük a dolgunkat, és reménykedünk abban, hogy munkatársaink is ugyanezt teszik.

Konjunktúrában vagy gyümölcsöző gazdasági környezetben talán könnyebben koncentrálunk a külső erőforrásokra és lehetőségekre. Gyakran eladhatóbb egy magasabb árú termék, egy hosszabb előállítási idővel előállított produktum, de recesszióban vagy turbulens gazdasági környezetben sok minden megváltozhat. Ilyenkor felértékelődik a belső erőforrások pontos ismerete, a hatékonyságnövelés, és ezen keresztül a belső lehetőségeink kiaknázása, a munkatársak motivációjának magas szinten tartása pedig elengedhetetlenné válik. Ma a hatékonyságnöveléshez és ezen keresztül a munkatársak motivációjához, vagy annak biztosításához szeretnék megosztani Önökkel néhány gondolatot, és javasolni egy általunk fejlesztett szoftvert, ami hasznos társ lehet ebben a nem is annyira egyszerű feladatban. Segítségével a vállalkozások átláthatják folyamataikat, majd optimalizálják működésüket, mindezt adatok és elemzések alátámasztásával.

Munkavállalói motiváció

Gépek vagy robotok ide vagy oda, a humán erőforrás még jó ideig kulcseleme marad a hatékony működésnek. Munkatársaink hatékony működésének feltétele pedig az egyéni motivációs faktoraik megfelelő ismerete és azok folyamatos magas szinten tartása. Nem mindenkit motivál ugyanaz, de biztos, hogy azon munkatársak esetében, akinek nem teljesül az alapvető jóléte vagy jólléte, egészen más motivációs tényezők lesznek majd fontosak, mint azoknak, akik már a szükségletpiramis felső részében vannak. Valakit a pénz motivál, valakit az építkezés, az alkotás, valakit a jó közösség, ez sem fekete-fehér.
A vállalat feladata, hogy elérje, hogy a munkavállalói az alapvető szint felett tudjanak működni, és ott pedig biztosítsa, hogy a saját motivációs faktorainak megfelelő működési környezetben végezhetik munkájukat.

Az ábrán egy idei felmérés alapján látható, hogy milyen tényezők lényegesek az emberek számára a munkahelyükkel kapcsolatban. Még mindig vezetnek a megfelelő bérek és juttatások, hiszen a pénz, mint eszköz, az életünk szerves része. A vállalkozások számára azonban egyre nehezebb biztosítani a fix bérek évről-évre történő emelését, ezért érdemesebb elgondolkodni egy igazságos és objektív, teljesítményalapú bérezési rendszeren. Ki kell hangsúlyoznunk, hogy nem a 90-es évekből ismert kizsákmányoló, teljesíthetetlen, régi, rossz idők emlékét idéző teljesítménybérről, hanem egy megfelelő szintű alapbér kiegészítéséről beszélünk. Fontos, hogy először kialakítsunk egy megfelelő alapbért, és erre építsük rá az igazságos bérstruktúrát. Magasabb szinten az egyéb, belső motivációs tényezőkre is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Nem lehet csak úgy hasraütés-szerűen béreket emelni, vagy prémiumokat osztani. Henry Fordtól idézve „A gyors béremelkedés csak az emberek kapzsiságát ébreszti fel, de teljesítőképességüket csökkenti.”. Monitorozni kell tehát az egyének, és ezáltal a vállalat teljesítményét, és objektív számadatok alapján érdemes a bérrel kapcsolatos döntéseket meghozni.

Ne intuíciók alapján döntsünk!

Következtetéseket vagy döntéseket nem lehet az éves, vagy negyedéves eredmény alapján, sőt még a havi számokból következtetve sem meghozni. Folyamatosan, nap mint nap látni kell, hogyan teljesítettünk az elmúlt időszakban, és folyamatosan döntést kell hozni, illetve beavatkozni, hogyha ez szükséges. Ezáltal elkerülhetjük, hogy egy időszak vagy projekt végén derüljön csak ki az, hogy eltértünk a tervektől, vagy a kitűzött céljainktól.

A vállalat számára, de az egyének számára is nagy jelentőséggel bírhat az, ha pontosan látják a célokat és az odavezető utat, pontosan tudják, hogy hol tartanak a megvalósításban, hány darabot készítettek el, hol tart a projektjük, így ők maguk is fel tudják térképezni azt, hogy mikor szükséges nagyobb erőforrást bevonni a feladatok elvégzésébe.

Ne érzésből, intuíciók alapján, hanem szigorúan, számok és adatok alapján történjen meg az anyagi motivációhoz vagy jutalmazáshoz kapcsolódó döntés, mert egyéb esetben nem lesz pontosan kiszámítható a munkatársainknak sem, hogy miért kapták ezeket a prémiumokat, és ezért legközelebb csalódottak lesznek, hogyha ez elmarad.

Nézzünk bele a feketedobozba!

A könyvelés alapján utólag láthatunk adatokat, amelyek nem teljesítik a folyamatos információellátottság követelményét, legalábbis valós idejű beavatkozások tekintetében nem, így csak reaktív intézkedéseket tesznek lehetővé. Ennél egy SMART vállalkozás biztosan többre vágyik. Akár termelő, akár szolgáltató cégről legyen szó, hétről hétre vagy akár napról napra tudni kell, hogy mi történik abban a feketedobozban.

A repülésbiztonságról tudjuk, hogy ebben a feketedobozban gyűjtik a repülés során keletkező összes adatot, probléma esetén ezt elemzik, és ebből készítenek a következő időszakra terveket, módosító intézkedéseket. A vállalkozói életben is fontos, hogy a gyorsan változó világ elvárásaihoz megfelelően tudjunk alkalmazkodni, pontosan ismerjük a belső erőforrásainkat, az ott lévő tartalékainkat vagy fejlesztendő területeinket, esetleg a historikus eredményeink alapján tudjunk prognózisokat készíteni a következő időszakra.

Ha nem teljesülnek a tervek, akkor lássuk, miért nem, hogy tudunk beavatkozni, és mit kellene jobban csinálunk. Ha pedig igen, akkor objektív adatokra támaszkodva tudjuk munkatársainkat motiválni. Ismét hangsúlyoznánk, hogy egy igazságos és jól működő, teljesítményalapú bérezési vagy juttatási rendszer kialakításához és fenntartásához szükség van pontos adatokra és megfelelő szoftverre, ami biztosítani tudja ezt.

A Norma segítségével Ön is átláthat a feketedoboz falain tényadatokra alapozva hozhatja meg üzleti döntéseit, és egészséges, kiváló és magas teljesítményű szervezetet hozhat létre. Látogasson el új weboldalunkra, ismerje meg a Norma megoldásait, kérdéseivel pedig bátran forduljon kollégáinkhoz!

Szerző:
Crosssec Solutions
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram