Adatvédelmi kisokos 3. rész - Letölthedő segédanyag

Adatvédelmi kisokos 3.

Adatvédelmi Kisokos sorozatunk 3. részét hétköznapi életünk adatkezelésének sokszínűsége ihlette – kezdjünk is napjaink egyik izgalmas kihívásával, az eligazodással az internetes közösségi oldalak világában. Kisokos-puskánk segít tiszteletben tartani az érintettek jogait bejegyzéseink, hozzászólásaink, fotóink megosztása során, megmutatjuk, mit tehetünk, ha valaki velünk szemben nem így járt el, azaz mi szorulunk jogorvoslatra.

Az egészségügyi adatok a GDPR-szabályok újabb extra tárházát nyújtják. A különféle diagnózisok, leletek, kórtörténetek, de az egészségi állapotunkra vonatkozó bármely információ kiemelt védelmet élvező, különleges személyes adat. Ezek feldolgozását csak egészségügyi személyzet végezheti, szakmai titoktartás mellett.

Felsoroljuk, milyen esetekben és hogyan kérhetjük a rólunk őrzött egészségügyi adatok kiadását, milyen garanciák védik azok biztonságát – akár saját munkáltatónkkal szemben is. Példaként, tüdőszűrésre elküldhetnek bennünket, de a leletet magát már nem, csak az „alkalmas” vagy „nem alkalmas” minősítésű külön dokumentumot kérhetik be tőlünk. Bár nem egészségügyi vonatkozású, de ide sorolható a különböző iskolai, akár nyelvvizsga-bizonyítványok céges kezelése is.

Mostanság talán a leggyakoribb eset a koronavírus miatti testhőmérséklet-mérés szinte bármiféle intézmény bejáratánál. Az egészség, főleg az egész közösség védelme érdekében természetesen erre is megvan a lehetőség, ám ugyancsak szigorú szabályok betartásával.

Kiskönyvünk utolsó nagy fejezetében a hétköznapok – a közműszolgáltatók kéretlen hírleveleitől a posta, az üzletek vásárlók könyve, a társasházi adatkezelés, az épületen belüli és közterületi kamerás megfigyelés adatkezelési követelményeit mutatjuk be. Zárásként pedig összegyűjtöttük, hogy az örökösöknek és a rokonságnak milyen szerteágazó esetek különféle szabályaira kell tekintettel lenniük az elhunytak személyes adatainak kezelése során.

Letöltöm

Letöltés

Ahhoz, hogy el tudjuk küldeni a díjmentesen letölthető segédanyagot, kérjük a megcsillagozott jelölőnégyzet segítségével jelezze, hogy tudomásul veszi, hogy a Crosssec Solutions Kft. az üzenetküldéshez kapcsolódó adatkezelési tájékoztató és az E-book letöltéshez kapcsolódó adatkezelési tájékoztató  szerint kezeli az adatait, és időnként levelet küld az Ön számára. Köszönjük.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram